Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bo¿y Bojownicy - polityka Europy wobec problemu...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Rugiewit
Szukam informacji o polityce zagranicznej krajów europejskich wobec sprawy husyckiej.
Wiem jak to mniej wiêcej wygl±da³o w Polsce, co¶ mi siê obija odno¶nie Niemiec, ale jak odnios³y siê do wydarzeñ w Czechach inne kraje.
(wiem o powszechnych krucjatach na heretyków, ale chcia³bym siê g³ównie dowiedzieæ o wydanych w tej sprawie królewskich, czy innych oficjalnych edyktach)
Czy by³y kraje, które zachowa³y neutralno¶æ, lub w pewnym okresie popiera³y husytów?
Jak z wolno¶ci± g³oszenia pogl±dów przez zwolenników husa na terenie europy? (chodzi o prawo ¶wieckie, bo jak reagowa³ ko¶ció³, to wiadomo :-))

Pozdrawiam.
brat Jaros³aw.
Owen
Hej
Generalnie Husyci byli potêpieni przez ca³± Europê. By³a to herezje w spo³eczeñstwie chrze¶cijañskim, rozbicie jego jedno¶ci. Ideologicznie pañstwa nie mog³y do tego inaczej podej¶æ. Zwa¿ywszy zw³aszcza na kontekst historyczny w innych krajach. Charekterystyczne by³o te¿ pojawianie siê w±tków narodowych a¿ do mesjanizmu w retoryce husyckiej nie sprzyjaj±ce zawi±zywaniu sojuszów miêdzypañstwowych (wyj±tek Polska). Przyjmowanie w wielkim stopniu teorii Wiklifa (wyklêtego) i czerpanie z jego dzie³, zw³aszcza krytycznie siê odbi³o na wizerunku Czechów. Jedynie Polskê i Litwê mo¿na nazwaæ krajami czasowo (krótko) popieraj±cymi Czechy lub chocia¿ zachowuj±cych pozytywn± neutralno¶æ. Na pocz±tek polecam zajrzeæ do:
A. F. Grabski "Polska w opiniach Europy" jest tam sporo o soborze w Konstancji i oskar¿eniom dworów Europejskich Polski o sprzyjanie husytom.
Pozdrawiam
kewi
w ksiazce autorstwa Jadwigi Krzy¿aniakowskiej pt : "konceliary¶ci, heretycy i schizmatycy..." ( seria dzieje narodu i panstwa poslkiego ) znajduje sie rozdzial poswiecony stosunkom polsko-husyckim ( tytul rozdzialu : Polska sprzymierzencem heretykow?.
Owen
Jo³
Dok³adnie to Krzy¿aniakowa Jadwiga
Pozdrawiam
kewi
dzieki, jestem po nieprzespanej nocy wiec malutkie problemy natury technicznej z odmiana moga sie zdazyc
pozdro
Rugiewit
Od Krzy¿aniakowej zacz±³em. W³a¶nie ta ksi±¿ka rozbudzi³a dopiero moj± ciekawo¶æ. smile.gif
Poza tym na razie przeczyta³em jeszcze pracê magistersk± kole¿anki (wiem, ¿e to ¿aden autorytet naukowy taka praca, ale pomocna bardzo) dotycz±c± tematu stosunków Polsko-Husyckich i ich wp³ywu na spo³eczeñstwo polskie, ze szczególnym uwzglêdnieniem Wielkopolski.
Kolejne parê pozycji dopiero za³atwiam.
Przeczytam Grabskiego jak tylko uda mi siê do niego dorwaæ.
Dziêki za info.
Proszê te¿ o, je¶li kto¶ takowe zna, podanie mi tytu³ów kolejnych wartych przeczytania pozycji.

Acha, kolejna sprawa - chodzi o stosunek husytów do Ko¶cio³a Prawos³awnego.
Hieronim z Pragi by³ s±dzony równie¿ za to, ¿e "podszed³ do procesji...Rusinów-schizmatyków...wzgardziwszy procesj± braci zakonnych"
Jak to wygl±da³o w okresie wojen husyckich?
Czy prowadzona by³a tam dzia³alno¶æ propagandowa tak jak na terenach Europy zachodniej?

Pozdrawiam.
brat Jaros³aw
Owen
Hej
Je¶li chcesz kolejnych pozycji to polecam ksi±¿ki Paw³a Krasa zw³aszcza "Husyci w XV wiecznej Polsce" - ciê¿kie ale konkretne. Oczywi¶cie inne pozycje Krzy¿aniakowej. Bardzo fajna jest nowo wydana ksi±¿eczka Wojciecha Iwañczaka "Ludzie miecza, modlitwy i pracy". Inni autorzy to np. Maleczyñska, Macek czy Durdika "Sztuka wojenna husytów". Problematyczne jest to ¿e dostêp do niektórych ksi±¿ek jest mocno utrudniony poza o¶rodkami akademickimi.
Co do stosunko husytów do prawos³awia, to akcja propagandowa by³a na pewno tam prowadzona, niestety mamy ma³o zachowanych ¼róde³ na ten temat. Litwa by³a z³±czona z Koron± a ostatecznie Jagie³³o potêpi³ husytów i wspiera³ ¶ciganie heretyków, wiêc nie by³o sprzyjaj±cych warunków do prowadzenia akcji.
Trzeba te¿ pamiêtaæ ¿e jednak spo³eczeñstwo ruskie a czeskie wtedy to dwie zupe³nie inne bajki mocno odleg³e od siebie. Na ten temat mo¿esz znale¶æ trochê w³a¶nie u Grabskiego jak i np. Krasa.
Pozdrawiam
Rugiewit
Przebi³em siê przez Krasa, prawdziwa opalnia wiedzy.
Jest tam ca³y rozdzia³ Prawodawstwo Antyhusyckie. Dziêki, tego szuka³em.

Mam jeszcze pro¶bê - z przymnkniêciem oka na prawa utorskie.
Czy ma kto¶ mo¿e zeskanowane na CD inne ksia¿ki o tematyce husyckiej?
I jeszcze jedno - poszukujê skanów z Biblii Selemberskiej - czy kto¶ posiada jakie¶ skany obrazków z tej ksi±¿ki? Bo by³ 1 obrazek w Krzy¿aniakowej.
(od razu zastrzegam, ¿e nie jestem historykiem wiêc rezerwujê sobie prawo do strzelania g³upot w razie gdyby ta ksi±¿ka ju¿ np nie istnia³a o czym nie mam pojêcia lub co¶ w tym stylu. smile.gif )
Czy by³y jakie¶ inne biblie husyckie?
wok10
No có¿ ja ksi±¿ka która wymieni mo¿e sie niektórym wydaæ z³a aczkolwiek mi sie podoba³a. Mianowicie s± to 3 ksia¿ki A. Sapkowskiego(na razie napisane i wydane 2 pierwsze) pod tytu³ami "narrenturn" , "bo¿y bojownicy" oraz 3 jak juz mowilem jeszcze nie wydan Lux perpetu³a(czy jakos tak)
pozdrawiam i zapraszam do lektury. read.gif
Forrestus Regis
Lux Perpetu³a :-D

Stanowczo domagam siê niekasowania i nieedytowania poprzedniego posta :-)
Rabiega
Lux perpetua.

Maj±c piêtna¶cie lat, jak wok10, mo¿na nie znaæ ³aciny.
Maj±c lat siedemna¶cie, jak ty, Forrestusie, który powiniene¶ ju¿ by³ podstawy jêzyka poznaæ, wypada³oby nie ob¶miewaæ niewiedzy poprzednika, który (nie w±tpiê) za dwa lata najpewniej nie pope³ni b³êdu cytuj±c nam w oryginale strofy Owidiusza.
Pochwaliæ za¶ wypada, ¿e piêtnastolatek przeczyta³ i zrozumia³ Sapkowskiego. Zarêczam ¿e to nie jest bynajmniej powszechnym.

Pozdrawiam.
wok10
Có¿ ³aciny nie znam i jako¶ siê nie pale ¿eby poznaæ szczególnie po moich ocenach z jêzyków w szkole, aczkolwiek poniewa¿ dyktowa³em tytu³ z pamieci tak wysz³o. A tobie regis, wampirze radze siê zastanowic nad swoj± obecno¶ci± na tym forum skoro masz tak± zabawe z tego ¿e nie znam ³aciny. Dziêkuje natomiast Rabiedze(nie jestem pewien co do odmiany) aczkolwiek mo¿esz siê rozczarowaæ bo (mo¿e siê to zmieni) na razie nie odczuwam potrzeby nauki ³aciny poza niektórymi cytatami. Pozdrawiam wszystkich mi³o¶ników Polskiego Fantasy. [color=green][/color]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.