Ja bym mia³ takie pytanie. Jak owa sprawa wygl±da³a w XI wieku. W europie zachodnie zaczyna³y pojaiwaæ siê ju¿ nogawice czy raczej noszono spodnie? Na ikonografi ciê¿ko jest zajrzeæ komu¶ pod tunike
Witam
No wprawdzie opona z Bayeaux jast zprze³omu wieków ale jak dla mnie to py³y tam ju¿ nogawice, wiêc troszkê wcze¶niej w zasadzie te¿. Choæ spotka³em siê te¿ w rekonstrukcji z obcis³ymi spodniami
Pozdrawiam
Mam wrazenie, ¿e nogawice i odzienie bardzo podobne ca³y czas noszono oprócz spodni. Jeszcze od czasów rzymskich, tak¿e wsród Germanów.
Na jakiej podstawie odnosisz wra¿enie, ¿e Germanie nosili takie nogawice, chyba nie na podstawie ¿róde³ archeologicznych?
Podziel siê z nami swoimi wra¿eniami.
Wcale nie zaprzeczam, ¿e nosili ale jestem ciekaw.
Carotta D.
Thorsbeg, III w.n.e. Poza tym inne znaleziska bagienne z Danii i Niemiec.
Oczywi¶cie nie twierdzê, ¿e u¿ywano wy³±cznie tego rodzaju spodni, nosi sieê ró¿ne rodzaje galotów. Te wygl±daj± jak nogawico-spodnie
Do tych zak³adano tak¿e owijacze lub rodzaj getrów do kolan podtrzymywanych wi±zaniem w kostce i pod kolanem.
Germanie przechopdzili sobie dosyæ swobodnie Ren, wielu z nich "pracowa³o" jakis czas dla Rzymu. Spore ilo¶ci Rzymian by³y uprowadzane w niewolê. Przenikanie wzorów w jedn± i drug± stronê by³o raczej spore. Na przedstawieniach rzymskich widuje siê jeszcze podobne rzeczy w IV i V w.n.e.
Mo¿na miec oczywi¶cie obawê, czy ten rodzaj odzienia nie pochodzi³ przypadkiem od jeñców rzymskich, ale chocby germañske pochodzenie sporej liczby rzymskich ¿o³nierzy i rzymskie sporej liczby germañskich niewolników sugeruje spore przenikanie wzorów odzienia.
Witam
No ja popieram Wotawê, co do noszenia spodni przez Germanów, a tak¿e jeszcze wcze¶niej Celtów. ¬ród³a czêsto o tym wspominaj±, noszenie spodni przez barbarzyñców, czêsto by³o traktowane jako oznaka ich barbarzyñstwa, zamiast poprawnych politycznie tog rzymskich
. Co innego nie jestem przekonany czy nosili ju¿ wtedy nogawice, ale to inna sprawa. Zajmowa³em siê trochê wygl±dem Celtów sprzed cezariañskiego podboju. Na podstawie ikonografii nosili albo d³ugie dosyæ w±skie spodnie w kratê, albo szerokie do kolan. Nie wiem na ile to siê mo¿e odnie¶æ do Germanów z tego okresu, ale wydaje mi siê ¿e w du¿ym stopniu.
Pozdrawiam
Tak jak pisa³em - znalezisko z Thorsberg. Rodzaj spodni ze stopami. Nogawico-spodnie w zasadzie. W Silistrii ukazany jest Rzymianin (IVw.n.e.) nios±cy co¶ takiego na ramieniu i maj±cy najprawdopodopodobniej to samo na sobie. A ¿ei to samo znaleziono i w Danii i w Niemczech...
Wcze¶niej Rzymianie nosili skarpety (na pewno do koñca II w.n.e.), spotka³em siê z sugesti±, ze przechodz±ce z czasem w cos w rodzaju nogawicy, dla uzubpe³nienia spodni typu "rybaczki" noszonych przez legionistów.
Legioni¶ci po podbojach na pó³nocy tylko na p³askorze¼bach w ciep³ym Rzymie ganiali z go³ymi nogami. W okolicach Trewiru byli ju¿ mniej "pomnikowi".
Acha. Thorsberg, to w³a¶ciwie te¿ Niemcy, bo Szlezwik-Holsztyn, choæ przez d³ugi czas faktycznie by³a to Dania. Bardzo stare sanktuarium germañskie, kojarzone m.in. tak¿e z Anglami.
[quote name='Wotawa' date='13:15 25.12.2003' post='23612']
W Silistrii ukazany jest Rzymianin (IVw.n.e.) nios±cy co¶ takiego na ramieniu i maj±cy najprawdopodopodobniej to samo na sobie. ...
Czy mo¿na prosiæ o ilustracjê przedstawienia z Silistrii? Z góry dziêkujê!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.