Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: belka bastardzia
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Pawe³ z Krosna
w ¶redniowieczu Kosció³ pietnowa³ wypadki cudzo³óstwa, uznawanego za grzech ¶miertelny, jednak¿e prawo, nie tylko ¶wieckie ale i kanoniczne stara³o siê w jaki¶ sposób chroniæ interesy tzw. naturales czyli dzieci naturalnych (w odróznieniu od ma³¿eñskich). znane by³y ¶wietne kariery bastardów, kórzy dochodzili do znacznej s³awy i bogactwa (np. syn papie¿a Aleksandra VI Cesare Borgia, czy te¿ w czasach nowo¿ytnych ks. Eugeniusz Sabaudzki).
mam pytanie odno¶nie oznaczenia potomków z nieprawego ³o¿a uznanych przez szlachetnie urodzonego ojca za naturalnych potomków. o ile sie orientuje by³y dwa zasadnicze sposoby pieczêtowania siê przez nich herbami:
1)senior ich ojca (ew. król) nadawa³ im nowy herb, bêdacy zmodyfikowanawersj± herbu ich ojca
2)herb rodu naturalnego ojca by³ dzielony belk± bastardzi± biuegn±ca po przek±tnej (z lewej na prawo) tarczy herbowej lub umieszczon± w ¶rodku tarczy herbowej jako poprzeczna belka

mam pytanie co do koloru tej belki -
1)czy w tym wypadku obowi±zywa³ zakaz nak³adania barwy na barwê i metalu na metal
2)czy mozliwa by³a belka koloru wyraxnie odró¿niaj±cego siê od t³a - np.czarna,bia³a (ew. srebrna), czerwona??

edit ad 2) znalaz³em odpowied¼:

CYTAT
Every Bastard may have his Batune of what colour he will, but not of Metall, which is for the Bastards of Princes. .

¼ród³o: http://www.btinternet.com/~paul.j.grant/gu.../s2/gu_s2c5.htm

zapraszam do lektury
Piotr Paruch
Trochê na ten temat pisze Sir Cristopher Lynch-Robinson w Intelligible Heraldry. Za³±czam skany interesuj±cych stron. Ca³a ksi±¿ka dostêpna w Bibliotece Frehy.

Polecam te¿ A.C. Fox-DaviesComplete Guide to Heraldry, rozdzia³ XXXII "Marks of bastardy". Tê ksi±¿kê mam tylko na pó³ce...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.