Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Koronowo 1410"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Kuba_
Od dawna zbieram do¶æ znan± seriê Bellony „Historyczne Bitwy”. W¶ród ró¿nych tytu³ów najchêtniej powracam do opiewaj±cych wydarzenia z XVego wieku. („Grunwald 1410” A. Nadolskiego, „Warna 1444”, „Crecy - Orlean” E. Potkowskiego). Brakowa³o mi przez d³ugi czas jakiej¶ nowo¶ci dot. co wiêkszych staræ w walkach krzy¿ackich (np. Chojnice 1454 podczas wojny trzynastoletniej) read.gif Napali³em siê niema³o gdy stosunkowo niedawno wysz³o „Koronowo 1410” Piotra Derdeja. No i siê trochê zawiod³em... shocked.gif Czemu?

Deficyt konkretnych wiadomo¶ci! Przez 3/4 ksi±¿ki autor mówi o wydarzeniach po grunwaldzkiej bitwie, a przed oblê¿eniem Malborka, co mo¿na by³o równie dobrze w pe³ni uj±æ w æwierci pojemno¶ci ksi±¿ki.
Autor wa³kuje po stokroæ te same informacje, czasem zmieniaj±c nieco u³o¿enie tego samego zdania (musia³ widaæ jako¶ zapchaæ minimum Bellony), a czasem po prostu klonowa³ to co napisa³ wcze¶niej i ponownie zapisywa³. Czytaj±c cz³owiek ma niejednokrotnie deja vu.
Cytaty. No ok., spodziewa³em siê, ¿e „Ongi i dzi¶” Sieñka nie raz bêdzie przypomniane, ale na Jowisza, u pana Derdeja 50% jak nie wiêcej pracy zajmuje wrzucanie nierzadko kilkustronowych cytatów z „Polski Jagiellonów” P. Jasienicy czy „Wielkiej Wojny z Zakonem” S.M. Kuczyñskiego o innych nie mówi±c. Przytoczenia Jana D³ugosza nie tyle wybaczam, co wyj±tkowo pochwalam, bo powracanie do kronikarzy wrêcz wymagane. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e Piotr Derdej w g³ównej mierze polega na cytowanym Jasienicy i Kuczyñskim, daj±c od siebie ma³o (za ma³o jak dla mnie). A wszak po to kupujê ksi±¿kê, aby dowiedzieæ siê co¶ nowego albo poznaæ inn± opiniê, a nie – czytaæ fragmenty ksi±¿ek od dawna le¿±cych u mnie na pó³ce. anger.gif
Kilkakrotnie (choæ ju¿ dziêki Bogu nie tak czêsto) dra¿ni³o odsy³anie do innych ¼róde³ w momencie kiedy opisywany szczegó³ by³ do¶æ szczególnie interesuj±cy, a czêsto i wa¿ny.
Bywa³o, ¿e sam autor w swej ksi±¿ce popisywa³ siê retoryk± u¿ywaj±c wykwintnych sformu³owañ, by po chwili wrzuciæ parê kontrastuj±cych i nieodpowiednich zwrotów – ale tu ju¿ mo¿e siê za bardzo czepiam?

Podsumowuj±c, tytu³ ksi±¿ki powinien brzmieæ nie „Kornowo 1410” (które notabene krótkim zakoñczeniem ksi±¿eczki), lecz „Oblê¿enie Malborka” choæ i tutaj mia³oby siê zastrze¿enia co do skromno¶ci...
Kto¶ mo¿e powiedzieæ, ¿e typowo polsko marudzê i narzekam, bo ksi±¿ka nie jest a¿ taka z³a – fakt, pojawia siê od czasu do czasu kilka elementów od których rozszerzy³y mi siê ¼renice – jednak jest ich stosunkowo do b³êdów i braków za ma³o. Ksi±¿ki nie nazwê „okropieñstwem”, gdy¿ autor bzdur niezgodnych z histori± nie wypisuje, aczkolwiek czujê po niej wielki zawód i g³ód jak na seriê „Wielkie Bitwy”, gdy¿ spodziewa³em siê czego¶ wiêcej no.gif

A co Wy o tym s±dzicie?
smile.gif
eRemita
Zgadzam sie z kolega Qb±."Koronowo 1410" - NUDA. Pomy³ka w tytule, pomy³ka in general :-/ Szkoda. Bo sama bitwa jest godna uwagi z wielu powodów.

Uszanowania.

eRe
Bartek z Chojnika
Koronowo to najwiêkszy zawód ksiêgarski ostatnich lat jaki mnie spotka³. Mo¿e zbyt wielkie oczekiwania od momentu zwiastunu ze strony Bellony... Ca³o¶æ przypomina pracê magistersk± i to na 3 +. Na szczê¶cie na koñcu,mo¿emy znale¼æ wnioski autora, które w ca³o¶ci wynagradzaj± konieczno¶æ przebrniêcia przez wszystkie cytaty po drodze. Có¿, mo¿e i Jagie³³o wielkim królem by³, ale czosnek o kulistych kszta³tach z niego, bo gdyby zdoby³ Malbork, bylibysmy dzi¶ Wielk± Rzeczpospolit± od Chin po Kanadê i RPA o ile dobrze pamiêtam.

Nie polecam...
Robert Diabe³
Nie poleca kolega mocarstwowo¶ci na miarê Wielkiej Rezczpospolitej czy te¿ ksi±¿ki? bum.gif
eRemita
Imperializm?! Zgni³a polityka kolonizacyjna?! Wydawa³o mi siê, ¿e kolega Bartek to poleca g³ównie zakoñczenie, ale widze, ¿e kolega Diabe³ odkry³ tzw. Drugie Dno...
Edgar
Taaak.. Ksi±¿ka ³adnie wygl±da na pó³ce, gdzie ze wzglêdu na fakt i¿ projekt i wymiary s± zgodne z tym co Bellona proponowa³a wcze¶niej ³adnie wkomponowuje siê w "seriê" a tym samym pozwala w³a¶cicielowi uchodziæ za konesera i kolekcjonera niemal¿e !
No có¿ - liczy³em na to ¿e tre¶æ mnie w jaki¶ spsób wzbogaci a tu taki zawód , no mo¿e poza jednym - koñcówke czyta³o siê tak jak Sapkowskiego, Dukaja czy innego Pacyñskiego. Ten rozmach autora w fantazjowaniu i gdybaniu co by by³o gdyby ten cholerne Boæwiny nie spieprzy³y sprawy. Rozwa¿ani na temat Rzeczypospolitej od Oceanu do Oceanu to mnie poprostu rozlu¼ni³y. Je¶li jeszcze w trakcie czytania g³ównej zawarto¶ci mo¿na by³o wybaczyæ autorowi to "czerpanie ze ¼róde³" i deja vu które czêsto faktycznie siê pojawia³o - mo¿e ze wzglêdu na skromno¶æ ilo¶ci opracowañ na temat tego¿ wyda¿enia , tak zakoñczenie poprostu mnie rozbawi³o i to do ³ez. Tyle dobrego - ponoæ powaga zabija powoli !

Kupiê nastêpn± pozycjê tego¿ autora. Lubiê literaturê tak± literaturê. Ksi±¿kê "Noteka 2015" czyta³em z dum± i zapartym tchem !

yes.gif
Agata Witkowska
Ja nie bêdê oryginalna - te¿ mam te same odczucia. Ksia¿kê kupi³am i zaczê³am czytaæ z ogromn± nadziej±, ¿e dowiem siê czego¶ wiêcej na temat tego, ma³o znanego, epizodu Wielkiej Wojny. W sumie siê dowiedzia³am cool.gif Ksi±¿eczka zawiera te¿ bibliografiê bum.gif Do dobrych stron ksi±¿ki osobi¶cie zaliczam polemikê ze Stefanem M. Kuczyñskim. Ale reszta wo³a o pomstê do nieba! Cytaty...Do czosnka, gdybym ja zawar³a podobnych rozmiarów w mojej magisterce, to promotor wywali³by j± przez okno.Autorowi najwyra¼niej brakuje warsztatu, i usi³uje to zamaskowaæ w ten sposób. No i koñcowe wniosk...Ehhhh Polecam na Historycy.org forum o historii alternatywnej
Pozdrawiam
Wotawa
No niestety za du¿o spekulacji. Zbytnio mi przeszkadza³a nieznajomo¶æ taktyki i uzbrojenia z czasów o których autor pisze. Kompletny brak znajomo¶ci Nadolskiego i Nowakowskiego chocia¿by (chocia¿ ilustracje w ¶rodku ksi±zki s± w³a¶nie z Nowakowskiego - oczywi¶cie nie podpisane). Jakie¶ dziwne teksty o ch³opskiej piechocie pod Grunwaldem i polskich ³ucznikach. ¦mieszy nieco wyrêczanie siê cytatami (ale do zniesienia), fabularyzowanie na si³ê, monotonne udowadnianie ca³y czas jednej tezy. Czyta³o siê jednak nie¼le. Jednak cytaty z Sienkiewicza to bym sobie darowa³, nie dodaj± powagi dzie³u.

Ok³adka - ³adna, autor sie wyrabia malarsko, bardzo mi³o to widzieæ, niestety kopletnie bezsensowna bronioznawczo, tu autor ok³adki jest równie niekompetentny jak autor tekstu. Szkoda. Ale w sumie i tak nie jest ¼le. Cz³owiek ponarzeka trochê, ale warto przeczytaæ.
Agata Witkowska
No niestety za du¿o spekulacji. Zbytnio mi przeszkadza³a nieznajomo¶æ taktyki i uzbrojenia z czasów o których autor pisze. Kompletny brak znajomo¶ci Nadolskiego i Nowakowskiego chocia¿by (chocia¿ ilustracje w ¶rodku ksi±zki s± w³a¶nie z Nowakowskiego - oczywi¶cie nie podpisane).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ale¿ Wojtku, przyk³ad idzie z góry bigsmile2.gif Pamiêtasz dyskutowan± ongi na LDRP sprawê tzw. " rysunków Ewy ¯ygulskiej" ? Proszê o ma³e wyja¶nienie:w którym miejscu autor wykazuje sie nieznajomo¶ci± taktyki i uzbrojenia? Nie to ¿e go broniê, ale nie wszystko wy³apa³am czytajac ksi±¿kê.
------------------------------------------
Jakie¶ dziwne teksty o ch³opskiej piechocie pod Grunwaldem i polskich ³ucznikach.
----------------------------------------------------------------------------
Z t± piechot± to siê zgodze, natomiast o ³ucznikach autor pisze posi³kuj±c siê D³ugoszem. Te dwie hipotezy które przytacza - ¿e mogli to byc Kurpie albo Tatarzy - IMHO nie s± a¿ takie nieprawdopodobne.
------------------------------------------------
Czyta³o siê jednak nie¼le.
-------------------------------------
Jeden z nielicznych plusów tej publikacji to sprawny jêzyk
Pozdrawiam
smile.gif
Hako
Kupi³em... i cieszê siê ...z obszernych zróde³ w postaci Kroniki Konfliktu.
Co do reszty... to zdanie wszystkich powy¿ej podzielam. Ja nie zaliczy³bym autorowi tej pracy magisterskiej gdybym móg³ go oceniaæ. No bo tytu³ >>Koronowo<< a we wnêtrzu wszystko co by³o przed i niewiele tre¶ci zwi±zanych z tematem g³ównym. Pan Derdej zapomnia³ widaæ o proporcjach miêdzy wstêpem rozwiniêciem a zakoñczeniem. Pisz±cy nie mia³ najmniejszego pojêcia o jednostkach miary stosowanych w ¶redniowieczu i usytuowa³ sam± bitwe tam gdzie jej nie by³o. Móg³by chocia¿ pojechaæ na miejsce i skonfrontowaæ do¶æ dok³adny przecie¿ oips z topografi± terenu, która przecie¿ nie zmieni³a siê od ¶redniowicza. W sprawie szerokich cytatów to kopi³em sobie dwa kolorowe zakre¶lacze i poznaczy³em sk±d cytaty pochodz±. No i.... ksi±¿ka wreszcie okaza³a siê przejrzysta.

Szkoda, ¿e lubiana przeze mnie Bellona t± pozycj± wyra¼nie obni¿y³a loty.

Hako
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.