Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: do puklerza kilka pytañ
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Zmulant
Witam i o pomoc proszê

Ogólnie to potrzebujê jak najwiêcej rysunków, ikonografii, rycin,(opisów od biedy te¿ swinka.gif ) zdobnictwa puklerzy czy te¿ czego¶ takiego ma³ego i okr±g³ego co tarczê z wygl±du przypomina crazy.gif

Wszystkich którzy co¶ kolwiek wiedz± na ten temat i mog± jeszce powiedzieæ jak co¶ takiego siê nosi³o i mocowa³o proszê o pomoc blinkie.gif

z góry za odpowiedzi dziêkujê smile.gif

zmulant
Bartko z £om¿yñca
Du¿o ale raczej nieszczegó³owo znajdzie tego we wszelkich traktatach.
Jaros³aw (Gêsik)
Witam....

A poco w ogóle zdobiæ puklerz? No chyba ¿e ktos bêdzie robi³ drewniany a metalowym umbem to wtedy mo¿na siê pokusiæ o jakies zdobnictwo.
Co do noszenia to noszono go najczê¶ciej na lewym boku, na lub obok miecza.
Hendzlik robi ³adne, solidnei wytrzyma³e puklerze (120 z³).
Polecam zdjêcia i ca³y artyku³:
http://www.thehaca.com/essays/SwordandBuckler.htm

Pozdrawiam
Jaros³aw Jagodziñski
Robert £aziñski
CYTAT(Jaros³aw)
Co do noszenia to noszono go najczê¶ciej na prawym boku, na lub obok miecza.

To miecz siê nosi na prawym boku??? nie wiedzia³em ¿e tyle lat ¿y³em w b³êdnym przekonaniu, no ale mo¿e dlatego ¿e jestem praworêczny, jak chyba jednak wiêkszo¶æ spo³eczeñstwa.
Jaros³aw (Gêsik)
No dobra moge siê ewentualnie zgodziæ ¿e na lewym, pó¼no bylo jak to pisa³em icon_redface.gif

Jaros³aw
Bartko z £om¿yñca
Przegl±da³em sobie ostatnio ró¿niste obrazki i zastanawia mnie, czy w drugiej po³owie/koñcówce XIII wieku w ogóle wystêpowa³y puklerze ca³kowicie metalowe?
Kto¶ by³by w stanie to potwierdziæ lub zaprzeczyæ?
Mateusz
Nie wystepowa³y hehehe.gif uwierzysz mi na s³owo? Mam pewne watpliwosci czy to co widac u Talhoffera (1458, kolorowy) to takze ca³kowicie metalowe - my¶le, ¿e w±tpiê icon_wink.gif

Co do malowanych puklerzy w XIII/XIV wieku to idziemy na www.historiavivens1300.at i dalej do dzialu "realien" i tam sobie ogladamy...
Tomaszek
aaaa mo¿e z innej mañki - czy w takim razie by³y drewniane z metalowym umbem?? Tylko ¿e ja pytam o drug± po³ówkê XV w. bigsmile2.gif

bo jak piszesz Mateuszu, ¿e w Talhoferze jest najpewniej drewniany, to ja ju¿ siê gubiê... w takowym razie kiedy zanik³y puklerze z elementami drewnianymi???? bo ja mysla³em ¿e w XV w. to ich raczej ju¿ nie by³o...
read.gif
to chyba tyle icon_mrgreen.gif
papa
AleX
kiedys obilo mi sie o uszy, ze nazwa puklerz jest ?niepoprawna? i ze nazywano tak rodzaj napiersnika.. ale nie wiem czy to nie jest kompletna bzdura [znajac zycie tak jest:P]..
wie ktos cos o tym ?
Bartko z £om¿yñca
Oczywi¶cie, ¿e uwierzê Ci na s³owo smile.gif
Tego "vivensowego" znam, sprawdza³em tylko, czy kto¶ nie dokona jakiego¶ straszliwego objawienia i nie wyskoczy z informacjami o metalowych puklerzach...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.