Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: S³ownik ³aciny ¶redniowiecznej
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Katia
Dzieñ dobry!
Poszukujê s³ownika ³aciny ¶redniowiecznej! Je¶li kto¶ wie gdzie mo¿na takie cudo nabyæ drog± kupna, tudzie¿ inn±, bêdê wdziêczna za wszelkie informacje! smile.gif
Zaznaczam, ¿e chodzi mi o mo¿liwo¶æ wej¶cia w posiadanie takiej ksi±¿ki, a nie chwilowe obcowanie z ni± w bibliotece. bigsmile2.gif (Kserowanie takiego dzie³ka wydaje mi siê lekko bezsensowne, ale w akcie desperacji mo¿e nawet jestem sk³onna...)
Najchêtniej zaopatrzy³abym siê, w który¶ z poni¿szych tytu³ów, ale grymasiæ nie bêdê...

Marian Plezia, S³ownik ³aciny ¶redniowiecznej,
ks. Alojzy Jougan, S³ownik ko¶cielny ³aciñsko-polski,
Janusz S±del, S³ownik ³aciñsko-polski dla prawników i historyków.

(Z góry przepraszam, je¶li co¶ pokrêci³am) icon_redface.gif

wiem, ¿e istnieje te¿ S³ownik ³aciny ¶redniowiecznej w Polsce, pod red. K. Weyssenhoff-Bro¿kowej, Kraków, (od 1992), ale jest to wielotomowe dzie³o, mo¿e byæ trudne do kolekcjonowania...
Owen
Hej
Kupiæ porz±dny s³ownik do ³aciny to spory problem. Po pierwsze ¿adko dostêpny ,po drugie niemo¿ebnie drogi.
Ja korzystam w Lektorium IH. ale póki co mo¿e sieæ przyjdzie ci z pomoc±.
http://www.nd.edu/~archives/latgramm.htm
nie testowa³em ale chyba daje radê.
Pozdrawiam
Siestrzeniec
Hej!
Janusz Sondel, nie S±del smile.gif Poprawiam, bo ³atwiej bêdzie szukaæ pod prwadziwym nazwiskiem. Wydanie papierowe Sondla do¶æ trudne do kupienia, ale uda³o mi siê za 50 z³toych w antykwariacie w Katowicach przy ul. Mickiewicza (tam s± dwa antykwariaty, ale w tym wiêkszym i lepszym kupi³em). Poza tym jest jeszcze Sondel na CD, nie pamiêtam ceny, co¶ ko³o 70 z³otych.
PS. S³ownik ³aciny ¶redniowiecznej w Polsce wychodzi od 1953 r. Ostatnio jak tam by³em, to byli przy s³owie rex, tak, ¿e prace nad tym jeszcze trooooochê potrwaj±smile.gif
Pozdrawiam!
Lecheor
Z ³aciñsko-polskich do ¶redniowiecza najlepszy jest Jougan.
Je¶li chodzi o najlepszy (pod wzglêdem praktycznym) s³ownik ³aciny ¶redniowiecznej, bêdzie to dziesiêciotomowy XVII-wieczny (sic!) s³ownik Du Cange'a Glossarium Mediae et Infimae Latinitatis.
Dostêpny w niektórych bibliotekach (by³o kilka wznowieñ i reprintów).
Zdecydowanie polecam.
W razie problemów ze znalezieniem lub dostêpem do Du Cange'a, mogê wskazaæ miejsca gdzie jest z pewno¶ci±, a w krytycznej sytuacji udostêpniæ w³asne tomy (z góry mówiê, ¿e nie mam dwóch pierwszych, czyli A-DAB).

Pozdrawiam
Mieczys³aw
A moze jakies polskie stronki ze s³ownikami wirtualnymi??
Marena
Ksiêgarniach Naukowych na pewno s± te s³owniki. A w ka¿dym razie w Krakowie widzia³am S³ownik ³aciñsko - polski dla prawników i historyków (nawet siê przymierza³am do niego, ale cena ko³o 100 z³, wiêc ostatecznie zrezygnowa³am) i chyba Plezia te¿ by³. W dobrych antykwariatach, szczególnie w uniwersyteckich miastach równie¿ powinny byæ.
Czarny Rycerz
CYTAT
S³ownik ³aciny ¶redniowiecznej w Polsce
jest ktos moze w posiadaniu tej knigi? Moze bym sobie kupil ale czekam na jakies opinie czy warto... Z góry dziêki za odpowiedzi.
Owen
Hej
Je¶li kto¶ bardzo potrzebuje s³ownika polsko ³aciñskiego, jestem w stanie podes³aæ na maila komputerowe wydanie Sondela.
Pozdrawiam
Czarny Rycerz
A ma ktos moze na komputerze slownik polsko-³aciñski? Ten Sondela jest lacinsko-polski..
Surculus
Mo¿e to komus sie przyda http://lacina.strefa.pl/index.php
Owen
Hej
Sorry faktycznie Sondla s³ownik jest ³aciñsko polski, pomyli³o mi siê ;).
Co do osób które go odemnie chcia³y , postaram siê sukcesywnie wysy³aæ, ale trochê to potrwa, jako ¿e dzi¶ wyje¿d¿am i wracam za tydzieñ
Pozdrawiam
Tarski
Bardzo potrzebujê tego s³ownika (Sondel CD), je¶li by³aby jeszcze mo¿liwo¶æ podes³ania go na mojego maila, to by³oby wspaniale.
Pozdrawiam
CYTAT(Owen @ 20:30 18.06.2006) *
Hej
Je¶li kto¶ bardzo potrzebuje s³ownika polsko ³aciñskiego, jestem w stanie podes³aæ na maila komputerowe wydanie Sondela.
Pozdrawiam
Siddhartha
A PWN nie wydal ostatnio jakiegos slownika laciny sredniowiecznej?? CHyba obil mi sie o oczy, ale glowy nie dam sobie uciac. Najwyzej reke.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.