Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ozdabianie broni
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
wolf's shade
Znacie mo¿e w jaki sposób, je¶li w ogóle, by³y zdobione drzewce broni (nie ostrze tylko w³a¶nie drzewiec np w³óczni)? W³a¶ciwie to interesuj± mnie bardziej wschodnie klimaty, ale bêdê wdziêczny za jakikolwiek odd¼wiêk. Szuka³em ju¿ w na freha i przez google, ale chyba wpisywa³em nie to co trzeba. Je¶li macie jakie¶ zdjêcia takiego zdobienia, link, namiar na ¼ród³o albo cokolwiek bêdê wdziêczny smile.gif.
JARO
Uwa¿am, ¿e jakiekolwiek ozdabianie drzewców broni - czy to przez rze¼bienie czy te¿ malowanie - jest wielkim nieporozumieniem. Jaki jest sens tej czynno¶ci? Tak ozobiona broñ ma byæ bardziej atrakcyjna od innej? Jej posiadacz chce siê wyró¿niaæ w¶ród innych walcz±cych? Broñ s³u¿y do walki, a nie do pe³nienia funkcji estetycznych! Nale¿y o tym pamiêtaæ!
Decu
Zgadzam siê, ¿e ozdabianie elementrów nietrwa³ych(drzewce) broni jest raczej kiepskim pomys³em. Uwa¿am jednak stwierdzenie
CYTAT
Broñ s³u¿y do walki, a nie do pe³nienia funkcji estetycznych! Nale¿y o tym pamiêtaæ!

za b³êdne, a conajmniej nieprecyzyjne. Przecie¿ wiele okazów broni by³o zdobinych, czêsto bardzo bogato- broñ oprócz swej podstawowej funkcji mia³a tak¿e np. stanowiæ o statusie posiadacza. To chyba dopiero w czasach wspó³czesnych postawiono ca³kowicie na funkcjonalno¶æ...Bez urazy JARO- byæ mo¿e po protu ¼le Ciê zrozumia³em?
wolf's shade
CYTAT
Broñ s³u¿y do walki, a nie do pe³nienia funkcji estetycznych!

Chyba co¶ Ci siê pomyli³o. Mo¿e zapomnia³e¶ albo nie s³ysza³e¶ o broni ceremonialnej - która jest w³a¶nie baaardzo bogato zdobiona - np bu³awy hetmañskie czy miecze koronacyjne.
Ale mi chodzi o zwyk³ej broni o funkcji u¿ytkowej. One te¿ by³a zdobiona - nie umniejsza³o to w ¿aden sposób jej funkcji u¿ytecznych, a dziêki temu by³a indywidualna i stanowi³a dzie³o sztuki rzemie¶lniczej np. oprawy japoñskich mieczy czy tureckie ³uki.
CYTAT
Zgadzam siê, ¿e ozdabianie elementrów nietrwa³ych(drzewce) broni jest raczej kiepskim pomys³em.

A mi siê wydaje, ¿e to wcale taki kiepski pomys³ nie jest. S³ysza³em o zdobieniach japoñskich naginata, ale nie umiem nigdzie znale¼æ jaki¶ orginalnych antycznych okazów lub chocia¿ fotek.
A na naszym europejskim gruncie - np tarcze. By³y malowane, obci±gane skór±, mocowano do nich ozdoby, a przecie¿ wiadomym by³o do czego s³u¿± i jaki los je czeka.
kewi
obicganie tarczy skora ma za zadanie bardzije zwiekszyc jej wytrzymalosc niz swiadczyc o walorach estetycznych , a malowanie - aspekt praktyczny - rozpoznawanie sie na polu bitwy, swiadczenie z kim sie walczy - ale nie przecze ze tez obok tego walory estetyczne
JARO
Nic mi siê nie pomyli³o! Mówimy o odtwarzaniu zwyk³ego wojownika, a nie ¿adnego dowódcy czy króla. My¶lê, i¿ przyda³oby Ci siê trochê skromno¶ci. Od razu hetman?
Miecze, szable, czy ¿ele¼ce toporów czêsto by³y bogato zdobione, ale obsadzenia w³óczni czy te¿ toporów. Pierwsze s³yszê! Wolf's shade chcesz tym walczyæ, czy pokazywaæ uczestnikom turniejów jaki jeste¶ zdolny i jak± masz ³adn± i oryginaln± broñ. Widzê, i¿ temat tzw. "mody turniejowej" jest wiecznie ¿ywy! Podobnie jak Towarzysz Lenin. Przykre! Nie o to chodzi w ca³ym naszym ruchu. Szkoda, ¿e tak ma³o osób o tym wie i przestrzega pewnych regu³ oraz nie przekracza granic dobrego smaku.
Keylan
CYTAT(JARO)
Nic mi siê nie pomyli³o! Mówimy o odtwarzaniu zwyk³ego wojownika, a nie ¿adnego dowódcy czy króla. My¶lê, i¿ przyda³oby Ci siê trochê skromno¶ci. Od razu hetman?
Miecze, szable, czy ¿ele¼ce toporów czêsto by³y bogato zdobione, ale obsadzenia w³óczni czy te¿ toporów. Pierwsze s³yszê! Wolf's shade chcesz tym walczyæ, czy pokazywaæ uczestnikom turniejów jaki jeste¶ zdolny i jak± masz ³adn± i oryginaln± broñ. Widzê, i¿ temat tzw. "mody turniejowej" jest wiecznie ¿ywy! Podobnie jak Towarzysz Lenin. Przykre! Nie o to chodzi w ca³ym naszym ruchu. Szkoda, ¿e tak ma³o osób o tym wie i przestrzega pewnych regu³ oraz nie przekracza granic dobrego smaku.

shocked.gif shocked.gif shocked.gif
o bogowie Jaro ch³opak zapyta³ siê o zdobienia a ty go zaczynasz wy¶miewaæ ¿e chce odgrywaæ hetmana no przepraszam a niestarczy³o by mu napisaæ ¿e nic o takowych niewiesz a jesli ju¿ to tylko w egzemplarzach nalez±cych do najbogatszych i raczej nies³u¿±cych do walki??
Cieiu Wilka znam topór bojowy normañski z kamiennym ostrzem z styliskiem pokrytym z³ot± lub miedzian±? blach± ryt± w jakie¶ rogate bydl±tka jelenie byczki albo co¶ takiego oraz inny topór bojowy z XVIIwieku z terenu bia³orusi z wzmocnion± koncówk± (ta gdzie siê mocuje ostrze) pokryt± z³oceniamipozatym paradny m³ot bojowy z Dresna z 1500 wykonany przez Baltazara Hackera bardzo bogato zdobiony zdobione trzonki nadziaków XVI i XVII wiecznychno i topór bojowy z XVI wieku z francji i niemiecka laska z toporem i ukryt± szpad±, perski topór ceremonialny i indyjski Tabar... tylko odrazu mówie wszystko to jest broñ "high-end" i z tego co widzisz raczej pó¼niejsza i niewykorzystywana w boju.
Decu
CYTAT
Wolf's shade chcesz tym walczyæ, czy pokazywaæ uczestnikom turniejów jaki jeste¶ zdolny i jak± masz ³adn± i oryginaln± broñ. Widzê, i¿ temat tzw. "mody turniejowej" jest wiecznie ¿ywy!
Tylko spokojnie. Wolf's shade tylko pyta. Nie ma o co siê gor±czkowaæ. Poza tym wspomnia³ ¿e chodzi mu o "wschodnie klimaty", czy czujesz siê kompetentny, ¿eby stanowczo stwierdziæ i¿ nie wystêpowa³y tam takie zdobienia? Natomiast twój pogl±d ,¿e
CYTAT
Broñ s³u¿y do walki, a nie do pe³nienia funkcji estetycznych!
odnosz±cy siê do broni w ogóle jest wg. mnie po prostu b³êdne. Wolf's shade z tarczami, to trochê inna sprawa, jak wspomnia³ Kewi malunki na niej spe³nia³y m.in. funkcjê informacyjn± (taka wczesna wersja systemu friend or foe smile.gif ) Na koniec chcia³bym jeszcze odnie¶æ siê do zdania:
CYTAT
Mówimy o odtwarzaniu zwyk³ego wojownika, a nie ¿adnego dowódcy czy króla.
Tak? A kto wyda³ takie zarz±dzenie? Poza tym, my¶lisz ¿e np. wcze¶niacy w he³mach, kolczugach i przy mieczu te¿ odgrywaj± "zwyk³ych wojowników" ?? Bez kitu... Zreszt± ju¿ by³a dyskusja na ten temat, wiêc nie ma co siê powtarzaæ. PAPA
Kacper
Powiedz wpierw o który wiek Ci chodzi?
A ogólnie rzecz bior±c to broñ wszelkiego rodzaju gwardii, stra¿y, s³u¿by honorowej, przybocznej bywa³a bardzo bogato zdobiona. Podobnie broñ o znaczeniu sybolicznym, ceremonialnym, czy w koñcu ozdobnym. Choæ z za³o¿enia nie by³a to broñ do walki...
Pozdrawiam
Kacper
wolf's shade
CYTAT

Czytam i czytam swoje wypowiedzi, ale nigdzie siê nie potrafiê doszukaæ, ¿e chcê kogokolwiek odtwarzaæ. Spyta³em na tym forum bo uzna³em, ¿e znajduje siê tu du¿o ludzi kompetentnych i obeznanych którzy mog± mi odpowiedzieæ na pytania.
CYTAT
odnosz±cy siê do broni w ogóle jest wg. mnie po prostu b³êdne. Wolf's shade z tarczami, to trochê inna sprawa, jak wspomnia³ Kewi malunki na niej spe³nia³y m.in. funkcjê informacyjn± (taka wczesna wersja systemu friend or foe  ) Na koniec chcia³bym jeszcze odnie¶æ siê do zdania:

Oczywi¶cie, ¿e tak jest, przecie¿ nie przeczy³em. Tylko nie widzia³em jeszcze tarczy na której malunek ów by³by niedbale nabazgrany-na zasadzie i "ee tam ci co chc± to i tak bêd± wiedzieli co to jest". Pewien wk³ad w walory estetyczne jest oczywisty.

Wracaj±c do:
CYTAT
Mówimy o odtwarzaniu zwyk³ego wojownika, a nie ¿adnego dowódcy czy króla

Mam takie dziwne spostrze¿enie - wiêkszo¶æ walcz±cych w turniejach pó¼nio¶redniowiecznych jest zakuta w p³ytê. Wed³ug moich informacji to "zwyk³y wojownik" nie by³ na tyle bogaty.

CYTAT
Powiedz wpierw o który wiek Ci chodzi?

Chodzi mi ogólnie o techniki zdobnicze, jakiekolwiek przyk³ady. Moje pytanie nie odnosi siê do odtworzenia jakiego¶ konkretnego okresu historycznego. Poprostu chcê siê dowiedzieæ (mo¿e kiedy¶ i do czego¶ <np. wa³ek do ciasta> sobie tak ozdobiê, ale nie mam na razie ¿adnych planów)jak to robiono.

Pozdrawiam
wolf's shade
Przepraszam za podwójny post, ale zapomnia³em podziêkowaæ Keylan'owi za infromacje. Jest to przynajmniej co¶, od czego mogê zacz±æ szukaæ. Dziêki.

Pozdrawiam
Robert £aziñski
Ozdabianie trzonków broni obuchowej by³o do¶æ popularne na wschodzie (ca³y obszar wp³ywów indo-perskich i tureckich), dotyczy to wszelkiego typu czekanów, nadziaków, buzdyganów, itp. Czêsto zdobione by³y tylko tuleje wzmacniaj±ce (dziel±ce trzonek na czê¶ci?) chwyt i partiê trzonka przy ¿ele¼cu. Tego typu zdobione tuleje spotykane s± tak¿e przy czysto bojowych ¿ele¼cach wcale nie zdobionych. ¦rodkowa czê¶æ trzonka mog³a byæ w takim przypadku np obk³adana skór± (najczê¶ciej szagryn ale widzia³em g³adk± z t³oczonym i z³oconym ornamentem kwiatowym. Poza tym nale¿y pamiêtaæ ¿e wschód kierowa³ siê troszkê inn± estetyk± i wali³ ornamentykê i ozdóbki gdzie siê da³o - Keylan zwróæ uwagê z indoperskie toporki "tabarziny" broñ czysto u¿ytkowa a prawie nie zdarzaj± siê egzemplareze nie zdobione. Gorzej jest z d³ug± broni± drzewcow±. Na pewno wystêpowa³o malowania ca³ych drzewiec (??? czy to poprawna forma) oraz oplatanie czê¶ci przy ¿ele¼cu ró¿nymi materia³ami (³±cznie z drucikami i paseczkami blachy). U Japoñczyków mamy znowu inne kanony estetyki 0 wystarczaj±co ozdobny potrafi³ byæ rysunek s³ojów drewna. Czê¶æ drzewca kryj±ca trzpieñ g³owni bywa³a czêsto zdobiona, najprostszym by³o jej owiniêcie jakimi¶ w³óknami i pokrycie lak± (to chyba jednocze¶nie wzmocnienie), samo krycie lak± z ewentualnymi ornamentami, widzia³em te¿ ob³o¿enie barwion± i szlifowan± na g³adko skór± raji. Nie wiem czy lak± kryto te¿ ca³e drzewca ale obstwaia³bym ¿e tak.
Co do ¿róde³ - niestety pozostaja albumy, katalogi aukcyjne i muzea, co nieco jest u ¯ygulskiego (choæby w "Stara broñ w polskich zbiorach) polecam te¿ salê wschodni± w Muzeum Wojska Polskiego i z tego co s³ysza³em kolekcje japoñszczyzny jasieñskiego w Krakowie (sam jeszcze tam nie dotar³em).
Vislav
CYTAT(JARO)

Witaj Jaro
1. Dziwiê siê Twojemu zacietrzewieniu. Z podpisu pod awatarem rozumiem, ¿e nale¿ysz do Bractwa Wojowników KRUKI odwo³uj±cego siê do "ery wikiñskiej".

Proponujê aby¶ siê zapozna³ z:
Viking art z witryny Viking Heritage
oraz
Woodworking in the Viking Age

Mówi±c ogólnie w tych czasach i przez tych ludzi zdobienie przedmiotów codziennego u¿ytku by³o powszechne. Na wysokim poziomie sta³y prace snycerskie w drewnie. Faktem jest, ¿e nie znalaz³em przyk³adów zdobieñ drzewców broni - jednak nie ma powodu aby te elementy by³y traktowane innaczej.
Ja osobi¶cie przyk³adam du¿± wagê do "estetyki" broni. Szeroko stosujê zdobienia, elementy ko¶ciane, ³±czenie kilku rodzajów drewna.

Przyk³ady innych historycznych prac w drewnie
drewniana r±czka znaleziona w Wolinie

fragmenty drewnianych ³y¿ek z Sigtuna Szwecja

2. Broñ w tamtym okresie by³a traktowana bardzo personalnie, nadawano jej cechy "ludzkie" - imiona. Wi±¿e siê to równie¿ ze zdobieniem.

3. Jakiekolwiek próby w³asnorêcznego opanowania dowolnego rzemios³a jak np.snycerstwo nale¿y wysoko ceniæ - W³a¶nie o to chodzi w naszym ruchu.

Drogi wolf,s shade

¯yczê Ci powodzenia w Twoich poszukiwaniach i ¿eby takie "leniuszki" jak powy¿ej tylko zazdro¶ci³y.

Powodzenia Vislav
Keylan
CYTAT
Keylan zwróæ uwagê z indoperskie toporki "tabarziny" broñ czysto u¿ytkowa a prawie nie zdarzaj± siê egzemplareze nie zdobione.

Dziêki Robercie king.gif troszke znam siê na szablach a o reszcie broni wrêcz tycio poprostu musze wiêcej read.gif read.gif read.gif read.gif
Cieniu Wilka powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
JARO
Nie tkwiê w ¿adnym zacietrzewieniu drogi Vislavie, a wy¿ej wymienione witryny znam. Pisz±c swoje wypowiedzi chcia³em zaakcentowaæ, a tak¿e napiêtnowaæ - niezauwa¿on± przez Was? - tendencjê do zbytniego ozdabiania wszystkiego, co siê tylko da.
Na wielu imprezach mo¿na zauwa¿yæ ludzi, którzy maj± rysowane pisakami, wypalane lutownic±, czy te¿ tworzone inn± metod± wzory na ochraniaczach r±k i nóg, trzonkach do toporów; przyk³ady mo¿na mno¿yæ. Czy to jest najwa¿niejsze, by "niebanalnie" wygl±daæ i budziæ "podziw" w¶ród innych uczestników? Dlaczego tzw. moda turniejowa (maj±ca niewiele wspólnego z historyczno¶ci±) jest nadal tak atrakcyjna?
Vislav
Witam Jaro
OK rozumiem, ¿e wyra¼nie protestujesz przeciwko metodom, a nie zasadom ozdabiania.
Zgadzam siê ca³kowicie, ¿e blacha z puszek po piwie, czarne markery i lutownice nie s± do zaakceptowania.

Jednak przegladaj±c wiele tematów na Forum mo¿na zauwa¿yæ, ¿e jest sta³y postêp w odtwarzaniu. Tak wiêc nie negujmy, a raczej uczmy siê robiæ to wszystko co robimy jak najlepiej i zgodnie z regu³ami. Tutaj "konkurencja" i przyk³ad jest te¿ dobrym bod¼cem.

Pozdrowienia Vislav
wolf's shade
CYTAT
Na wielu imprezach mo¿na zauwa¿yæ ludzi, którzy maj± rysowane pisakami, wypalane lutownic±, czy te¿ tworzone inn± metod± wzory na ochraniaczach r±k i nóg, trzonkach do toporów;

Te¿ nad tym ubolewam mazaki i lutownice króluj± :P
Druga rzecz to zdabianie, ¿e tak to nazwê "bez g³owy". Rysuj± sobie wzorki, wêz³y, zawijasy i inne celty na zasadzie "bo fajnie wygl±da". Nawet nie sprawdz± co mog± i gdzie sobie namalowaæ. Mo¿e jakby wiedzieli nie bazgrali by takich pierdó³.

Dziêkujê Vislav'ie za informacje sposób zdobienia skandynawskich wojowników mo¿e nie by³ celem moich poszukiwañ (raczej ludy nomadzkie),ale stronki s± naprawdê warte przeczytania.
Keylan
znalaz³em kolejny przyk³ad tym razem na bogato zdobionej tzw Czarze W³oc³awskiej znalezionej w W³oc³awku datowanej na X-XII wiek obecnie znajduj±cej siê w Muzeum Narodowym w Krakowie s± tam wojowie/rycerze z w³óczniami które wyra¼nie s± zdobione przy okazji bardzo dok³adnie i ³adnie na niej widaæ przeszywki i mase innych sprzêtów... wiem ¿e nie to co cie Wilku interesuje ale mo¿e siê przyda komu¶ innemu.
wolf's shade
CYTAT
wiem ¿e nie to co cie Wilku interesuje ale mo¿e siê przyda komu¶ innemu.

Jak to mnie nie interesuje?! devil.gif
Pewnie, ¿e mnie interesuje! W najbli¿szym czasie jadê do Krakowa...
Acha podejrzewam, ¿e jest to wyrób polski?
Vislav
CYTAT(wolf's shade)
Znacie mo¿e w jaki sposób, je¶li w ogóle, by³y zdobione drzewce broni (nie ostrze tylko w³a¶nie drzewiec np w³óczni)? W³a¶ciwie to interesuj± mnie bardziej wschodnie klimaty, ale bêdê wdziêczny za jakikolwiek odd¼wiêk. Szuka³em ju¿ w na freha i przez google, ale chyba wpisywa³em nie to co trzeba. Je¶li macie jakie¶ zdjêcia takiego zdobienia, link, namiar na ¼ród³o albo cokolwiek bêdê wdziêczny smile.gif.

Witam jeszcze raz

Najbardziej "wyrafinowane zdobienia na drewnie" mozna zobaczyæ na ³ukach wschodnich pocz±wszy od na³o¿enia kory brzozowej i pó¼niej lakierowanie/woskowanie:

nak³adanie kory brzozowej zdjecia 27-30

mo¿na zastosowaæ metodê "intarsji"

bardziej wyrafinowane metody zdobienia - na koñcu tekstu wykaz naturalnych materia³ów

i bardzo obszerny materia³ (d³ugo siê ³aduje - ale warto) z du¿± ilo¶ci± zdjêæ z ornamentami, jak np. zdjêcie poni¿ej

Materia³y te dotycz± okresów pó¼niejszych, ale pozwalaj± zapoznaæ siê z technologi±, ornamentyk±. Niestety elementy drewniane broni s± rzecz± najbardziej "ulotn±" je¿eli nawet przetrwa³y fragmenty to trudno jest okre¶liæ sposoby zdobienia.

Pozdrowienia Vislav
wolf's shade
Dziêkujê bardzo drogi Vislav'ie za odzew!
Materia³y baardzo interesuj±ce... szkoda tylko, ¿e nie potrafiê robiæ ³uków refleksyjnych bo bym sobie tak ozdobi³... bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Z czê¶ci± linków ju¿ siê zapozna³em na forum ³uczniczym, ale czê¶æ jest nowa. Jeszcze raz dziêkujê.

Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(wolf's shade)
Dziêkujê bardzo drogi Vislav'ie za odzew!
Materia³y baardzo interesuj±ce... szkoda tylko, ¿e nie potrafiê robiæ ³uków refleksyjnych bo bym sobie tak ozdobi³... bigsmile2.gif  :grin:  :grin:  
Z czê¶ci± linków ju¿ siê zapozna³em na forum ³uczniczym, ale czê¶æ jest nowa. Jeszcze raz dziêkujê.

Pozdrawiam

Dziekujê
Zamie¶ci³em ten materia³ pod k±tem wykorzystania do zdobienia innych drewnianych "rzeczy" ni¿ ³uki, nic nie dzieje siê w pró¿ni - wskazuje to na to, ¿e zdobienie "wschodnie" mo¿e odbywaæ siê przez nak³adanie a nie wycinanie (snycerka).
Sam mam zamiar wypróbowaæ te metody, ale jak na razie to zajmujê siê szykowaniem wyposa¿enia na grudniow± piesz± wyprawê. Na okr±g³o no¿yczki, ig³a, nici i szycie. W³a¶nie wczoraj ukoñczy³em ciep³e "zimowe" buty jako kombinacja skóry i filcu (podobne zarówno do azjatyckich nomadów jak i ludzi pó³nocy -Sami).

Pozdrowienia Vislav
Jakub Zieliñski
Malowana broñ drzewcowa z Manessego:
http://www.manesse.de/img/018.jpg
http://www.manesse.de/img/019.jpg
http://www.manesse.de/img/023.jpg
http://www.manesse.de/img/060.jpg
http://www.manesse.de/img/085.jpg (chyba ¿e w tym wypadku tak siê cieñ namalowa³)
http://www.manesse.de/img/134.jpg

edycja (dodajê jeszcze jeden link):
http://www.musee-moyenage.fr/ang/pages/page_id18368_u1l2.htm nymalnie wo¿onko mnie tu zara.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.