CYTAT
Nic mi siê nie pomyli³o! Mówimy o odtwarzaniu zwyk³ego wojownika, a nie ¿adnego dowódcy czy króla. My¶lê, i¿ przyda³oby Ci siê trochê skromno¶ci. Od razu hetman?
Miecze, szable, czy ¿ele¼ce toporów czêsto by³y bogato zdobione, ale obsadzenia w³óczni czy te¿ toporów. Pierwsze s³yszê! Wolf's shade chcesz tym walczyæ, czy pokazywaæ uczestnikom turniejów jaki jeste¶ zdolny i jak± masz ³adn± i oryginaln± broñ. Widzê, i¿ temat tzw. "mody turniejowej" jest wiecznie ¿ywy! Podobnie jak Towarzysz Lenin. Przykre! Nie o to chodzi w ca³ym naszym ruchu. Szkoda, ¿e tak ma³o osób o tym wie i przestrzega pewnych regu³ oraz nie przekracza granic dobrego smaku.
Czytam i czytam swoje wypowiedzi, ale nigdzie siê nie potrafiê doszukaæ, ¿e chcê kogokolwiek odtwarzaæ. Spyta³em na tym forum bo uzna³em, ¿e znajduje siê tu du¿o ludzi kompetentnych i obeznanych którzy mog± mi odpowiedzieæ na pytania.
CYTAT
odnosz±cy siê do broni w ogóle jest wg. mnie po prostu b³êdne. Wolf's shade z tarczami, to trochê inna sprawa, jak wspomnia³ Kewi malunki na niej spe³nia³y m.in. funkcjê informacyjn± (taka wczesna wersja systemu friend or foe ) Na koniec chcia³bym jeszcze odnie¶æ siê do zdania:
Oczywi¶cie, ¿e tak jest, przecie¿ nie przeczy³em. Tylko nie widzia³em jeszcze tarczy na której malunek ów by³by niedbale nabazgrany-na zasadzie i "ee tam ci co chc± to i tak bêd± wiedzieli co to jest". Pewien wk³ad w walory estetyczne jest oczywisty.
Wracaj±c do:
CYTAT
Mówimy o odtwarzaniu zwyk³ego wojownika, a nie ¿adnego dowódcy czy króla
Mam takie dziwne spostrze¿enie - wiêkszo¶æ walcz±cych w turniejach pó¼nio¶redniowiecznych jest zakuta w p³ytê. Wed³ug moich informacji to "zwyk³y wojownik" nie by³ na tyle bogaty.
CYTAT
Powiedz wpierw o który wiek Ci chodzi?
Chodzi mi ogólnie o techniki zdobnicze, jakiekolwiek przyk³ady. Moje pytanie nie odnosi siê do odtworzenia jakiego¶ konkretnego okresu historycznego. Poprostu chcê siê dowiedzieæ (mo¿e kiedy¶ i do czego¶ <np. wa³ek do ciasta> sobie tak ozdobiê, ale nie mam na razie ¿adnych planów)jak to robiono.
Pozdrawiam