Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oprawa rekoje¶ci miecza- konkrety
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Bastian
Witam!

Jak w temacie. Szuka³em trochê, jednak nie dotar³em do wszystkiego, wiêc zak³adam ten temat.Je¶li macie jakie¶ praktyczne porady i chcecie siê ze mn± nimi podzieliæ, to bêdê wdziêczny!

Pozdrawiam!

P.S.: Tylko b³agam bez takich: "rêkoje¶æ ok³adasz drewnem, a potem na mokro naci±gasz skórê". face4.gif
Wotawa
CYTAT
P.S.: Tylko b³agam bez takich: "rêkoje¶æ ok³adasz drewnem, a potem na mokro naci±gasz skórê".

Kto odwali robotê za kolegê i napisze mu monografiê? Tylko wiecie, bez ¿adnego badziewia, ma byæ wyszukana i na poziomie.
No!
Bastian
Witam!

Nie proszê o ¿adne elaboraty i o zrobienie wszystkiego za mnie- napisa³em wyra¼nie, ¿e proszê o PORADY, nie o OPRACOWANIE. Mo¿e powinienem u¶ci¶liæ: jak zszyæ ten p³at skóry, którym owinê rêkoje¶æ, nie chcê kleiæ, chyba, ¿e czym¶ ¿ywico-podobnym (ale nie znam siê na tym, wiêc stawiam raczej na umocowanie skóry szwem). Albo chocia¿by drewno: lepiej jakie¶ twarde, czy mo¿e szukaæ czego¶ miêkkiego, a mo¿e zwróciæ uwagê na to jak bêdzie sie zachowywa³o w czasie u¿ytkowania (np. w jaki sposób bêdzie siê zu¿ywa³o), wreszcie czym najlepiej je zakonserwowaæ- obrobiæ tylko i czym¶ zaimpregnowaæ, czy mo¿e w rzeczywisto¶ci proces by³ bardziej skomplikowany ni¿ mi siê zdaje?

Wotawo! Nie jestem cz³owiekiem, który wszystko chce mieæ podane na talerzu; na niektórych zagadnieniach znam siê po prostu jeszcze mniej ni¿ na innych, st±d to byæ mo¿e trochê na wyrost lub naiwnie napisane zapytanie.

Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(Bastian)
Mo¿e powinienem u¶ci¶liæ: jak zszyæ ten p³at skóry, którym owinê rêkoje¶æ, nie chcê kleiæ, chyba, ¿e czym¶ ¿ywico-podobnym (ale nie znam siê na tym, wiêc stawiam raczej na umocowanie skóry szwem).

Witam

Do zszywania skóry "naci±ganej" na rekoje¶cie u¿ywam ig³y tapicerskiej (pó³okr±g³a - mo¿na j± kupiæ w zestawach z innymi ig³ami, które zreszt± s± przydatne w ró¿nych pracach zwi±zanych z szyciem m.in. ¿eglarska, workowa itp.).

1. wyci±æ p³at skóry na rekoje¶æ - 2-3mm wê¿szy ni¿ u³o¿ony na obwodzie rêkoje¶ci (naci±gnie siê przy zszywaniu)
2. zrobiæ otwory szyd³em na szew wzd³u¿ linii szycia na obu krawêdziach ok. 3mm od brzegu
3. na³o¿yæ skórê na rekoje¶æ i zacz±æ zszywaæ - ja stosujê szew podobny do sznurowania butów
4. do szycia u¿ywam dratwy impregnowanej woskiem pszczelim

Mam nadziejê, ¿e opis jest w miarê czytelny. £atwiej by³oby pokazaæ niz opisywaæ.

Eksperymentowa³em równie¿ z bardziej ozdobnymi wersjami ze skóry m.innymi jak na za³aczonym linku poni¿ej

kostur

Ten zosta³ wykonany metod± podobn± do tkania:
1. wzd³u¿ rekoje¶ci uk³adasz i mocujesz (z jednej strony) paski ze skóry (parzysta ilo¶æ)
2. zaczynaqsz owijaæ spiralnie rêkoje¶æ dratw± uk³±daj±c j± na przemian na i pod paskiem
3. trzy owiniêcia pod paskami
4. i od nowa jak w pkt.2 a¿ do koñca
5. na koñcu owijka z dratwy jak na pocz±tku

Rekoje¶æ z drewna w przypadku je¿eli nie mo¿na jej "nasun±æ" na trzpieñ ostrza

1. wybrany kawa³ek drewna rozcinamy wzd³u¿rêczn± pi³k± do drewna (dobrze jest kupiæ co¶ przyzwoitego z drobnymi zêbami - ok.50 z³, ale s³u¿y na d³ugo)
2. pó³okrag³ym d³utem wycinamy po po³owie grubo¶ci trzpienia w ka¿dej z po³ówek drewna
3. po z³o¿eniu nie powinno byæ zbyt du¿ych luzów
4. na obie po³ówki na³o¿yæ klej i z³o¿yæ razem
5. mocno zacisn±æ w imadle do wyschniêcia kleju (u¿ywam poliuretanowego do drewna)
6. obrabiaæ do wymaganego kszta³tu, polerowaæ i woskowaæ (je¿eli nie bêdzie pokrywany skór±)
7. je¿eli ciêcia by³y w miarê precyzyjne ¶lad klejenia jest niewidoczny

Drewno raczej li¶ciaste np.d±b. Ostatnio u¿y³em trudno osiagalnego "czarnego dêbu" po wypolerowaniu i woskowaniu efekt wspania³y - nie wymaga dodatkowego pokrycia.

Pozdrowienia Vislav

p.s. do poczytania artyku³ na temat obróbki drewna w "dawnych czasach" Woodworking in the Viking Age
Bastian
Witam!

Dziêki wielkie za pomoc, ju¿ teraz wszystko jasne! Zaczynam dzia³aæ bum.gif

Pozdrawiam!
El_Scorpion
gdzie¶ czyta³em ¿e czasem rêkoje¶ci byly wykañczane poprzez owijanie ich drutem i skór±.
Prawda li to czy nie?
POzdrowienIA
kewi
owijanie drutem, hm, to zalezy
spotkalem sie z owijaniem rekojesci drutem jako sposobu na poprawienie wywazenia, drut bywa tez uzywany jako element zdobienia juz na wierzchu rekojesci
Danniels
witam... face4.gif

Jedna sprawa jeszcze..
Mnie ciekawia takie cechy rêkojesci(oprawy rzecz jasna) jak wymiary (obwód, promienie przekroju, ogólnie proporcje-tak¿e te wzglêdem d³oni i innych czê¶ci broni) oraz kszta³t (czy mia³ nañ wp³yw rodzaj i wielko¶æ g³owicy i jelca).
(?) Jak to wygl±da³o w I p. XIVw. na prawo od Renu read.gif dunno.gif
Tak tylko pytam, bo to drobiazgi, a przysz³o mi do g³owy, ¿e jestem w tej kwestii za murzynami...

POZDRAWIAM
JACUNIO
kewi
wielkosc glowicy - w zadnym stopniu nie wplywa na to ksztalt rekojesci, wielkosc glowicy zalezy od masy miecza i wplywa na jego wywazenia

apropo jelca - wazne aby pasowal pod robiony okres i byl uzyteczny

proporcje - mysle ze masz tu na mysli dlugosc rekojesci - to zalezy od rodzaju miecza, iloma rekami chce go sie trzymac i jaka miec dzwignie na rekojesci
Danniels
Ogóln± wiedzê posiadam, ale dziêki.
Mi chodzi raczej o kszta³t przekroju rêkoje¶ci (czy jest to ko³o, owal, a mo¿e zaokr±glony na rogach prostok±t crazy.gif ) i jaki by³ przeciêtny obwód takiej oprawy.
Zanim kto¶ napisze, ¿e to g³upie pytanie i zale¿y od gustów i d³oni niech sobie obejrzy kilka zabytków, bo tam oprawa jest raczej cieniutka (ledwo zakrywa trzpieñ), natomiast na nagrobkach widniej± pêkate, grube rêkoje¶ci jak na mój gust zaje.. nieporêczne.
Druga sprawa to kszta³t w przekroju pod³u¿nym. Zauwa¿y³em prawid³owo¶c (pewnie przypadkow±):
-okr±g³a, p³aska g³owica; rêkoje¶æ równa na ca³ej d³ugo¶ci lub zwê¿aj±ca siê w obie strony (na wiêkszo¶ci nagrobków z XIVw.)
-przy g³owicach kulistych i in. rêkoje¶æ najszersza jest przy jelcu i zwê¿a siê ku koñcowi (tak zreszt± uparcie rysuje wsztstke oprawy Oakeshott)

POZDRAWIAM
JACUNIO
Danniels
I jeszcze
Sier¶ciak
Witam!

Jestem w trakcie pope³niania rêkoje¶ci do mojego mieczyka, Kszta³t ju¿ mam , rowki na trzpien powycinane i wszystko do siebie pasuje, wiec przyszed³ moment na sklejenie ok³adek, i tu pytanie nr.1 Jakiego kleju do tego u¿yæ?Do poprzedniej u¿y³em wikolu, i kiedy nie dawno j± zdja³em pod ok³adkami pojawi³a siê rdza icon_cry.gif , czy sa jakie¶ kleje które nie wp³ywaj± "korzystnie" na rdzewienie trzpienia?

2. Nie chcê obklejaæ rekoje¶ci skór±, chcia³bym ¿eby by³a z drewnem na wierzchu, i tu drugi problem, taka wypolerowana nawoskowana rekoje¶c jest ¶liska i miecz mo¿e ³atwo wy¶liznaæ siê z rêki, wiec trzeba chyba zrobic jakie¶ karbowania, rowki albo owinac j± drutem(czego wola³bym uniknaæ), w zwi±zku z tym, czy ma kto¶ zdjêcia rysunki albo chociaz umia³by z grubsza opisaæ jak takie "rze¼bienia" mog³yby wygladaæ? Je¿eli kto¶ ma tak± czysto drewnian± rekoje¶c to prosi³bym zeby powiedzia³ jak mu sie z tym walczy, i czy ma jakie¶ rowki na ok³adkach.
Bêdê wdziêczny za jakikolwiek komentarz tycz±cy siê tego typu rekoje¶ci.
Mieczyk jest z grubsza XIV- wieczny , w zwi±zku z czym wczesne rze¼bienia w smoki i wzorki ro¶linne raczej siê nie za³apuj±.

Pozdrawiam
Siersciuchownik the Great..Warrior tongue.gif
Danniels
Drwewniane rêkoje¶ci (i rêce) smarowano sokiem z pomarañczy, ¿eby siê nie ¶lizga³y (a ³apki nie poci³y).
Sposób przywieziony z krucjat na Wschód, a wiec jak najbardziej ¶redniowieczny.
Dzia³a smile.gif

Pzdrawiam
Jacunio
Micha³ ¯elazo
CYTAT
Drwewniane rêkoje¶ci (i rêce) smarowano sokiem z pomarañczy, ¿eby siê nie ¶lizga³y (a ³apki nie poci³y).
Sposób przywieziony z krucjat na Wschód, a wiec jak najbardziej ¶redniowieczny.

Czego oczywi¶cie nie polecamy reenactorom zajmuj±cym siê ziemiami polskimi.
W ¶redniowieczu o pomarañcze by³o u nas jeszcze trudniej ni¿ za komuny ;)

Pozdr.
M.
Sier¶ciak
I chyba nie odwa¿y³bym siê wysmarowaæ swoich(potencjalnych) wypasionych, wycacanych p³ytówek soczkiem icon_rolleyes.gif , ale pomys³ bardzo ciekawy, dziêki, jak dorwê jak±¶ pomarañczkê to zobacze jak to dzia³a, sok jab³kowy tez jest lepki jak podeschnie mo¿e by siê nada³ icon_mrgreen.gif . Swoj± rêkoje¶æ zawoskowa³em dzisiaj i nie¼le siê j± trzyma, jak siê rêka trochê spoci to nie ma wogóle poi¶lizgu, jestem mile zaskoczony smile.gif. Je¿li kto¶ ma jakies pojêcie o karbowaniu rêkoje¶ci to chêtnie jednak bym siê czego¶ dowiedzia³ na ten temat.

pozdrawiam Sier¶ciuchownik
Militia Templi
a ja siê pod³±czê pod temat i zapytam, czy mo¿na owin±æ rêkoje¶æ dratw± na ca³ej d³ugo¶ci? znaczy siê bezpo¶rednio na drewno nawin±æ gêsto dratwê tak, ¿eby zakry³a drewno?
Indar
CYTAT(Militia Templi @ 22:05 15.11.2008) *
a ja siê pod³±czê pod temat i zapytam, czy mo¿na owin±æ rêkoje¶æ dratw± na ca³ej d³ugo¶ci? znaczy siê bezpo¶rednio na drewno nawin±æ gêsto dratwê tak, ¿eby zakry³a drewno?

Nieeeee... Nie rób tego, brzydko wygl±da a przede wszystkim nie jest to poprawne.
Borg
Na pewno nie ma ¿adnego zachowanego miecza z takim wykoñczeniem, a przynajmniej nic takiego nie jest publikowane w podstawowych zbiorach mieczy (Oakeshott, G³osek...).
No i to trochê uwa³aczaj±ce randze miecza jako takiego
Uriel
Witajcie. Poszukujê ikonografii, zdjêæ wykoñczeñ miecza,a w szczególno¶ci rêkoje¶ci. Dok³adniej mówi±c mam na my¶li "upiêkszanie" - grawerowanie, artystyczne szlify, osadzanie kamieniami i inne fantazje kowalskich mistrzów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.