Jutsu i Do przybieraj± odno¶nie danej broni odpowiednie znaczenie, które bezpo¶rednio ma swoje korzenie w jej dziejach historycznych.
W przypadku miecza japoñskiego (nihonto) mamy do czynienia z kendo i kenjutsu. Samo s³owo Ken oznacza miecz, s³owo Do oznacza drogê, a s³owo Jutsu - sztukê. Obecnie kendo zalicza siê do gendai budo, a kenjutsu do kobudo. Ró¿nica pomiêdzy kobudo a gendai budo polega na cezurze hisotrycznej jak± znawcy miecza japoñskiego m.in. Fumon Tanaka wyznaczyli na rok 1868 (zakoñczenie ery feudalnej). Kobudo jest to forma nosz±ca d³ug± tradycjê i ¶ci¶le powi±zana jest z bushido - mówi siê w tym wypadku o spadkobierstwie kultury i tradycji wojownika. Gendai budo za¶ to "budo sportowe" lub "wspó³czesne budo".
Kiedy 1867 roku cesarz Meiji wydaj±c edykt zakaza³ samurajom noszenia mieczy narodzi³o siê kendo - stal zast±pi³o bambusowe drewno tzw miecze shinai. Nadmieniê, ¿e forma walki drewnianym mieczem narodzi³a siê du¿o wcze¶niej, a jak g³osz± niektóre ¼ród³a historyczne twórc± bokkena (drewnianego miecza) by³ legendarny Musashi
Kenjutsu za¶ nie wyklucza u¿ycia stalowego miecza, a w³a¶ciwie siê na nim opiera. Drewniane miecze s³u¿± do æwiczeñ (tak jak u Musashiego). Najbardziej wyrafinowan± technik± walki kenjutsu, która osobi¶cie mnie fascynuje jest sundome - polega ona na uderzaniu mieczem z pe³n± si³± w przeciwnika (bez ochraniaczy) i zatrzymaniu jej na kilka milimetrów przed cia³em przeciwnika.
Odno¶nie Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu jest to tradycyjne koryu bujutsu - czyli kompletny system walki, który opieraj±c siê na koncepcji bugei juhappan (18 sztuk wojennych) mia³ tworzyæ komplementarny sposób szkolenia.
Czyli gdyby¶ mia³ chodziæ na treningi gendai budo to, aby mieæ pe³ne informacje na temat miecza które gwarantuje ci kobudo musia³by¶ chodziæ na iaido, kendo, judo i aikido :P
Obecnym mistrzem szko³y jest Otake Risuke i tak jak to jest w naturze japoñczyków jest kolejnym "ostatnim samurajem". Mimo nieprzerwanej tradycji przekazu w obcenych czasach zrezygnowano z czê¶ci sztuk wojennych takich jak m.in. szpiegostwo (ninjutsu), sygnalizacja (houka), ustny przekaz (kuden). Chocia¿ dla zainteresowanych dodam, ¿e w dzisiejszych czasach naucza siê astronomii (tenmonchiri).
Je¶li kto¶ ma ochotê przyjrzeæ siê tej sztuce walki to odsy³am do filmu "Ame Agaru" (ku czci Kurosawy) gdzie choreografia walk jest utworzona przez adepta Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.
Gunnar powiedzia³:
Nie jestem specjalista choæ uwa¿am katane za "królow± mieczy"....
Pragne u¶ci¶liæ moi drodzy, ¿e w przyapdku kenjutsu mamy do czynienia z ró¿nymi rodzajami mieczy (mieczów nie wiem jak odmieniæ) japoñskich.
Miecz japoñski nie zawsze równa siê katana.
Katana zawiera siê w zbiorze Miecz japoñski.
To chyba wszystko co chcia³am napisaæ jak mi siê co¶ przypomni lub co¶ Was bardziej zainteresuje to chêtnie uzupe³nie informacje.
Aha i dodam, ¿e tak jak moi przedmówcy te¿ nie znam siê na tym