Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: -do czy -jutsu?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Nertea
Witam
Zwracam siê z pro¶b± do wszystkich osób interesuj±cych siê ¶redniowieczn± Japoni±. Nie jestem w tym temacie zbyt d³ugo, i postanowi³em poszerzaæ swoj± wiedzê nie tylko w kierunku ksi±¿kowo-filmowym, ale tak¿e praktycznym. Jako i¿ walka jest nieod³±cznym elementem kultury japoñskiej postanowi³em æwiczyæ szermierkê. Niestety mam problem - w Szczecinie istnieje prawdopodobnie jedynie sekcja(e) kendo (patrz tutaj). Czy kendo wystarczy? My¶lê, ¿e jednak powinienem poszukiwaæ sekcji kenjutsu, jednak chcia³bym znaæ wasze zdanie, gdy¿ jak ju¿ powiedzia³em jestem nowicjuszem w tym temacie (choæ przeczyta³em ju¿ m.in. "Sekrety Samurajów").
Z góry dziêkujê
Pozdrawiam
Halfgar
A dlaczego akurat kendo? Zwa¿, ¿e z kendo miecz jest prosty i to jest sztuka walki oderwana od stylu zycia samurajów. W Aikido oraz Iaido pos³ugujesz siê bokenami imituj±cymi katany. W Aikido masz dwa nurty: Aikikai czyli nurt, gdzie jest uzywana katana oraz Aiki-jitsu (mog³em ¼le napisaæ mea culpa), gdzie dominuj± techniki rêczne. Natomiast Iaido to droga miecza. Je¶li interesuje ciê walka katan± to skoncentruj siê na Iaido lub Akido (Aikikai). Bêdziesz móg³ poznaæ nie tylko sztukê walki, ale ca³y rytua³ z tym zwi±zany.

Pozdrawiam
Sulthalion
No co¿, kendo jednak jest wszystkim czym by³a walka mieczem (katan±). Dzi¶ to w³asnie kendo jest najwa¿niejsz± sztuk± walki dla Japonii. Kendo jest najbardziej tradycyjn± form± walki katan± jaka przetrwa³a do dzi¶.
pozdrawiaæ :D
Feniks
Kendo nie jest sztuk± walki. Kendo jest sportem walki. Wystarczy spojrzeæ na ograniczenia pola trafienia.

Aikido miecza nikogo nie nauczy. Iaido - byæ mo¿e technik wyci±gania miecza z pochwy i kilku kata. Wysoce zrytualizowane, o jakichkolwiek sparringach zapomnij. Najbli¿ej korzeni jest kenjitsu, przy czym polecam szukaæ Katori Shinto Ryu.

Ale oczywi¶cie to moje skromne zdanie laika.
Jugger
Mam nadzieje, ze nie wyniknie z tego nastêpna dziwna dyskusja...

Zapisz siê na Kendo. Oczywi¶cie jest to forma sportowa, ale po jaki¶ 3 latach (szczerba.gif )zaczniesz wy³apywaæ rzeczy "bojowe". Jak ju¿ bêdziesz w sekcji to popytaj senseia o sta¿e Iaido, czy jaki¶ innych form "bojowych" - nazwy i szko³y mno¿± siê jak króliki,mo¿e to wp³yw "Kill Billa", hehe.

Je¿eli chcesz jeszcze jednej porady - omijaj szerokim ³ukiem cokolwiek co bêdzie reklamowane jako "prawdziwa walka" czy jak to Feniks uj±³ "bli¿ej korzeni" - przynajmniej do czasu, a¿ bêdziesz móg³ sam oceniæ czego tam tak naprawde ucz±.

Oczywi¶cie zaznaczam, ¿e jest to moje, tylko moje, bardzo odseparowane zdanie.
Aha - jestem ca³kowitym barszczem. Prosze nie wyzywaæ mnie na pojedynki w zwi±zku z moj± wypowiedzi±.
Halfgar
Kendo to jest sztuka sportowa. Feniks ... w Aikido masz dwa nurty o których wspomina³em wczesniej: aikijitsu gdzie dominuj± techniki rêczne araz aikikai, gdzie dominuj± techniki z mieczem. Nie patrzmy na to co pokazuje pewien znany nam aktor (SS) bo to tylko u³amek mozliwo¶ci Aikido szczerba.gif

Z tego co wiem (ale mogê siê myliæ) w³a¶nie aikido jest najbli¿sze kulturowo samurajom.
Feniks
Aikido to sztuka stworzona na pocz±tku XX wieku przez Moriheia Ueshibê. Ciê¿ko tu mówiæ o jakiej¶ kulturowej blisko¶ci do ¶redniowiecznych samurajów.

Zgadzam siê te¿ z tym co pisze Jugger o nowych szko³ach. Z tego co wiem te¿ jedynie w Kendo s± sparringi.

Ale ju¿ chyba siê zamknê, bo znowu zaczynam siê wym±drzaæ smile.gif
Halfgar
CYTAT(Feniks)
Aikido to sztuka stworzona na pocz±tku XX wieku przez Moriheia Ueshibê. Ciê¿ko tu mówiæ o jakiej¶ kulturowej blisko¶ci do ¶redniowiecznych samurajów.

Zgadza siê, ale poka¿ mi inn± japoñsk± sztukê walki w której wystepuje w uzyciu katana? Ja znam dwie: Aikido nurt Aikikai oraz Iaido.
Feniks
W Viet Vo Dao te¿ wystêpuje katana, ale to co z ni± wyprawiaj± wo³a o pomstê do nieba... Poza tym katana nie czyni samuraja (podobnie jak szabla szlachcica).
Gunnar
Nie jestem specjalista choæ uwa¿am katane za "królow± mieczy".... icon_wink.gif

http://www.klantygrysa.prv.pl/

Mo¿e tutaj co¶ znajdziesz...

Pozdr.
Halfgar
CYTAT(Feniks)
W Viet Vo Dao te¿ wystêpuje katana, ale to co z ni± wyprawiaj± wo³a o pomstê do nieba... Poza tym katana nie czyni samuraja (podobnie jak szabla szlachcica).

Co to jest Viet Vo Dao ?? przyznam siê, ¿e o tym nie s³ysza³em. Sk±d jest??
Sulthalion
Vowinam Viet Vo Dao, sitnamska (o ile pamiêtam) sztuka wali. Trenowa³em to jako¶ w podstawówce :D, Fajne czarne kimona bum.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
O Jezusie Nazareñski! Uzupe³niam Feniksa. Aikido zmontowa³ na pocz±tku XX wieku (jako¶ 30 lata) Morihei Ueshiba na podstawie wielu innych metod walki z broni± i bez, g³ównie za¶ Daito Ryu Aiki Jujutsu, nauczanego przez Sokaku Takedê. W aikido, wszystkich w³a¶ciwie nurtów, czy to Aikikai, czy Yoshinkan, czy Shin Shin Toitsu Aikido, czy Kabayashi Ha, czy paru innych (troszkê tego jest) uczy siê zarówno taijutsu (dos³ sztuka/metoda cia³a), czyli technik bez broni, jak i buki waza, czyli technik z broni±, a to: kumi tachi (kata z partnerem, miecz/miecz, miecz/kij), kumi jo (kata z partnerem, kij), tachi dori (rozbrojenia z miecza), jo dori (rozbrajanie z kija) i tanto dori (rozbrojenia z no¿a). Techniki aikiken, czyli pos³ugiwania siê mieczem maj± na celu trenowanie ruchu, ¶wiadomo¶ci, potrzebnych do taijutsu a nie walki mieczem jako takim.
Kendo na pocz±tek z³e nie jest, tym bardziej, ¿e robi siê tam te¿ Nihon Kendo Kata z bokkenem, potem i mieczem, jako powspominanie starych sposobów. Czêsto te¿ znajdzie siê kto¶ od iaido itp.
Najbli¿ej '¿ycia samurajskiego' jestnajstarsz i chyba ju¿ jedyna szko³a bujutsu Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu, gdzie uczy siê od miecza, przez jujutsu (yawara), po senjutsu, czyli stategiê bitewn±, nie zapominaj±c o wi±zaniu wiê¼niów i innych zabawach.
W Szczecinie znajdziesz mocno tradycyjn± szko³ê Hontai Yoshin Ryu jujutsu, gdzie robi siê równie¿ miecz. Poszukaj na necie, nie pamiêtam na nich namiarów, ale maj± stronê, jest chyba nawet komórka na instruktora, Eryka Murlowskiego. Pozdrawiam
Gwyn
Tatar
Hmm...
Ken-do - jes raczej sport+pojecie do duhu miecza
Ken-jutsu - to jusz walka. I raczej na zabojstvo... Duzo technik takih samyh jak v poltora recznym europejskim.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Te terminy 'obowi±zuj±' dzi¶. Sto lat temu kendo znaczy³o co innego. Ponadto kendo oparte jest g³ównie na zasadach (mocno wypaczonych) Ono-ha Itto ryu kenjutsu. To znacznie bardziej skomplikowane ni¿ prposta klasyfikacja jak± chcieliby¶my otrzymaæ. Pozdrawiam
Gwyn
Lokis86
Tzn. Kendo i Kenjutsu siê ze sob± bardzo ³±cz±.Kendo by³o pezygotowaniem m³odego samuraja do przysz³ego ¿ycia, do poznania pewnego rodzaju etykiety oraz czym jest ostra dyscyplina, dopiero pó¼niej zacz±³ trenowaæ Kenjutsu jako ¿e wszed³ np w odpowiedi wiek. Kendo dzi¶ a kiedy¶ to zupe³enie inna rzecz. Kiedy¶ by³a pewnego rodzaju musztr± osobowo¶ciow±,a teraz jest ju¿ tylko nudnym dla prawie wszystkich WF'em.

Kedno dzi¶ to czysty sport + rozstresowywacz, a kiedy¶ prawie ¿e rytua³em.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jeszcze raz podkre¶lê, podzia³ na -do i -jutsu to sprawa wspó³czesna. Niegdy¶ nazewnictwo by³o znacznie bardziej dowolne. Kendo jako takie powsta³o bodaj w XVIII w g³ównie na podstawie Ono-ha Itto ryu, usystematyzowane przez mistrza Chuta Nakanishi. Ten czas obejmuje stosunkowo niewielki wycinek historii japoñskiej wojskowo¶ci i rozpoczyna siê znacznie pó¼niej ni¿ formowanie klasycznych szkó³ miecza. Pozdrawiam
Gwyn
noreen
Jutsu i Do przybieraj± odno¶nie danej broni odpowiednie znaczenie, które bezpo¶rednio ma swoje korzenie w jej dziejach historycznych.
W przypadku miecza japoñskiego (nihonto) mamy do czynienia z kendo i kenjutsu. Samo s³owo Ken oznacza miecz, s³owo Do oznacza drogê, a s³owo Jutsu - sztukê. Obecnie kendo zalicza siê do gendai budo, a kenjutsu do kobudo. Ró¿nica pomiêdzy kobudo a gendai budo polega na cezurze hisotrycznej jak± znawcy miecza japoñskiego m.in. Fumon Tanaka wyznaczyli na rok 1868 (zakoñczenie ery feudalnej). Kobudo jest to forma nosz±ca d³ug± tradycjê i ¶ci¶le powi±zana jest z bushido - mówi siê w tym wypadku o spadkobierstwie kultury i tradycji wojownika. Gendai budo za¶ to "budo sportowe" lub "wspó³czesne budo".
Kiedy 1867 roku cesarz Meiji wydaj±c edykt zakaza³ samurajom noszenia mieczy narodzi³o siê kendo - stal zast±pi³o bambusowe drewno tzw miecze shinai. Nadmieniê, ¿e forma walki drewnianym mieczem narodzi³a siê du¿o wcze¶niej, a jak g³osz± niektóre ¼ród³a historyczne twórc± bokkena (drewnianego miecza) by³ legendarny Musashi smile.gif
Kenjutsu za¶ nie wyklucza u¿ycia stalowego miecza, a w³a¶ciwie siê na nim opiera. Drewniane miecze s³u¿± do æwiczeñ (tak jak u Musashiego). Najbardziej wyrafinowan± technik± walki kenjutsu, która osobi¶cie mnie fascynuje jest sundome - polega ona na uderzaniu mieczem z pe³n± si³± w przeciwnika (bez ochraniaczy) i zatrzymaniu jej na kilka milimetrów przed cia³em przeciwnika.

Odno¶nie Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu jest to tradycyjne koryu bujutsu - czyli kompletny system walki, który opieraj±c siê na koncepcji bugei juhappan (18 sztuk wojennych) mia³ tworzyæ komplementarny sposób szkolenia.
Czyli gdyby¶ mia³ chodziæ na treningi gendai budo to, aby mieæ pe³ne informacje na temat miecza które gwarantuje ci kobudo musia³by¶ chodziæ na iaido, kendo, judo i aikido :P
Obecnym mistrzem szko³y jest Otake Risuke i tak jak to jest w naturze japoñczyków jest kolejnym "ostatnim samurajem". Mimo nieprzerwanej tradycji przekazu w obcenych czasach zrezygnowano z czê¶ci sztuk wojennych takich jak m.in. szpiegostwo (ninjutsu), sygnalizacja (houka), ustny przekaz (kuden). Chocia¿ dla zainteresowanych dodam, ¿e w dzisiejszych czasach naucza siê astronomii (tenmonchiri).
Je¶li kto¶ ma ochotê przyjrzeæ siê tej sztuce walki to odsy³am do filmu "Ame Agaru" (ku czci Kurosawy) gdzie choreografia walk jest utworzona przez adepta Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.

Gunnar powiedzia³:
Nie jestem specjalista choæ uwa¿am katane za "królow± mieczy"....

Pragne u¶ci¶liæ moi drodzy, ¿e w przyapdku kenjutsu mamy do czynienia z ró¿nymi rodzajami mieczy (mieczów nie wiem jak odmieniæ) japoñskich.

Miecz japoñski nie zawsze równa siê katana.
Katana zawiera siê w zbiorze Miecz japoñski. smile.gif

To chyba wszystko co chcia³am napisaæ jak mi siê co¶ przypomni lub co¶ Was bardziej zainteresuje to chêtnie uzupe³nie informacje.

Aha i dodam, ¿e tak jak moi przedmówcy te¿ nie znam siê na tym smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.