Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Hafty i ozdony strojów ruskich X-XVI wiek
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Owen
Witam
Tak jak w temacie, poszukujê wzoru takiego krzy¿yka. Dot±d siê z takim nie spotka³em, ale mo¿na s±dziæ ¿e takie siê pojawia³y skoro w X wieku ju¿ Ru¶ Kijowska przyjê³a chrze¶cijañstwo. Podejrzewa³bym ¿e bêdzie to jaka¶ forma krzy¿a bizantyjskiego byæ mo¿e z jakimi¶ miejscowymi nalecia³o¶ciami, lecz nistety z niczym sie nie spotka³em.
A wiêc mam pro¶bê o podrzucenie jaki¶ zdjêæ, rysunków itp. na ten temat, (mog± byæ te¿ wzory bizantyjskie z tego okresu)
Pozdrawiam
Nikifor
Co prawda Owenie jest to Bizancjum ( 10 b±d¼ 11 wiek) ale chyba mozna ¶mia³o zaadaptowaæ ten relikwiarzyk.
Pozdrawim
Nikifor
Jeszcze jeden przyk³ad z tego samego okresu
Vlasta
Hej! Na razie wysy³am jeden, z katalogu Путь из варяг в греки и из грек в...
Opis: krzyz enkolpion, z jednej strony wyobra¿enie swiêtego, na górze napis IAONHS. Z drugiej strony wyobrazenie Matki Boskiej, (nie mam zdjêcia). Br±z, odlew, grawer. 7,6 na 4,1 cm Xw. Syria
Znaleziony w pochówku(?) z przedmiotami skandynawskimi na grodzisku ko³o Smoleñska.
Pozdrawiam!
[/list]
Owen
Hej
No wielkie dziêki, teraz wreszcie mam jakie¶ wyobra¿enie jak to mog³o wygl±daæ.
Pozdrawiam
Robert £aziñski
Owenie jedna uwaga, enkolpiony (wszystkie za³±czone zdjêcia je pokazuj±) to rodzaj relikwiarza i chyba (tak mi siê wydaje ale moge siê myliæ) raczej nie by³y noszone przez ¶wieckich ludzików. Na Rusi wystêpowa³y, ale pochodz± bezpo¶rednio z Bizancjum. To cudo zawsze sk³ada siê z co najmniej dwóch czê¶ci wydr±¿onych w ¶rodku i zanitowanych na sta³e. Skontaktuj siê z Darkiem Czerniakowskim, robi³ co¶ takiego pod koniec zesz³ego sezonu.
Nikifor
Owenie gdybys chcia³ siê na co¶ takiego zdecydowaæ to s³u¿e równie¿ kontaktem do kogo¶ kto to robi³ ( w srebrze). Szczegó³y na privie. Pozdrawiam
Anonymous
Drogi Robercie.

Enkolpiony by³y i to jak najbardziej noszone przez ¶wieckich ludzi, jest ich po prostu za duzo aby by³o inaczej. W podsanockiej Trepczy odkryo nawet egzemplarz z zachowan± relikwi±, któr± by³ fragment meteorytu !!!!. Najpierw pozyskano relikwiê, a pó¼niej dorobiono do neij enkolpion. Pokazane wy¿ej enkolpiony to tzw enkolpiony palestyñskie, które by³y stosunkowo rzadko na Rusi, od XI wieku Ru¶ zaczyna produkowaæ w³asne krzy¿yki napier¶ne.
Cos postaram siê zeskanowaæ z X-XI wiekui podes³±æ na forum

Pozdrawiam
Owen
Witam
A jakie by³y ich rozmiary, bo po zdjêciu ciê¿ko siê zorientowaæ??
Pozdrawiam
Anonymous
Pierwszy ktory zamiesic³em ma jakies 5 cali, drugiego rozmiarow niestety nie znam....
Robert £aziñski
Dziêki Niemirze,cz³owiek siê ca³y czas uczy.
Vlasta
Hej! Mam jeszcze jeden krzy¿yk, Nowogród, wykop Nerewski, koñcówka X w. 3,5 na 2,5 cm, miedziany, odlew. Wypuk³e przedstawienie Chrystusa na stronie przedniej.
Niestety, jako¶æ ksera jest fatalna icon_sad.gif , je¶li chcesz go zobaczyæ wyra¼niej, to jest publikowany w Материалы и исследования по археологии СССР nr 65 w tek¶cie М.В. Седова Ювелирные изделия древнего Новгорода X-XV в., jest tam zreszt± sporo innych ³adnych rzeczy.
Pozdrawiam!
Vlasta
Zawisza
Witam!

Jak w temacie poszukujê ozdób mêskich - fibule z wykopalisk z obecnej bia³orusi mam chodzi mi raczej o jakie¶ medaliony ewentualnie pier¶cienie lub cokolwiek co s³u¿y³o ozdabianiu siê. W Henselu znalaz³em jeden medalion dla zainteresowanych w za³±czniku.

pozdr
Nat
Na stronie www.jelldragon.com znalaz³am dwa wisiory, jeden wareski a drugi ³±cz±cy wp³ywy bizancjum i germañskie. Wiem, ¿e nie do koñca o to chodzi, ale mo¿e siê przyda smile.gif
Pozdrawiam!
Svana
witam

Proponuje zagadnac Dira lub NIemira, oni cos na ten temat na pewno wiedza.

Svana[/code]
Dir
Tu mam cos ladnego bigsmile2.gif mam wiecej ale nie chce mi sie szukac szczerba.gif masz tu na poczekaniu dostalem to wczoraj
Nat
¶liczna ta kaptorga!
Dir, masz takich wiêcej? To pode¶lij!
Pozdrawiam!
Czêstogniew zwany Krukiem
Ja wiem, ¿e to trochê reklama bêdzie i w ogóle, ale skoro ju¿ nie ma Medivala, to chcia³bym siê dowiedzieæ, sk±d mo¿na kupiæ jakiekolwiek ozdoby, a w szczególno¶ci guziki jakie¶ do kaftana ruskiego... Z góry dziêki...
Jarogniew
Witam,

guziki i zapiêcia do kaftana znajdziesz tutaj.

Pozdrawiam
Vlasta
A mo¿e grzywnê? Ta na zdjêciu jest z Kijowa, XI w., srebrna.
Pozdrawiam!
Vlasta
Czêstogniew zwany Krukiem
My¶lê, ¿e jak narazie guziki starcz± smile.gif Pó¿niej pobawiê siê w inne takie. Dziêkuje za linki smile.gif
Jarogniew
Witan,
mam takie pytanko odno¶nie szklanych (z pasty szkanej??) paciorków, a mianowicie sk±d je wzi±¶æ wiem, ¿e na www.birkatraders.com s±, ale zapewne kosmiczne ceny tan s± :/. Z tego co s³ysza³em mo¿na kupiæ takowe na Wolinie po 2euro za sztukê :/ czy mo¿e mi kto¶ powiedzieæ gdzie mogê takie paciorki zamówiæ/kupiæ. Zastanawia mnie równie¿ czy nie mo¿na ich czym¶ podobnum zast±piæ ????
Vlasta
CYTAT(Jarogniew)
Zastanawia mnie równie¿ czy nie mo¿na ich czym¶ podobnum zast±piæ ????

Paciorkami z bursztynu, karneolu (krwawnika), albo kryszta³u górskiego. S± jak najbardziej historyczne, a bywaj± np. na gie³dach minera³ów.
Pozdrawiam!
Vlasta
Dir
Czesto tesz takowe sa we wszelkiego rodzaju indiashopach i innych takich orientalnych badziewiach:) ostatnio dostala moja kobieta branzolete z koralikow z krysztalu gorskiego za 5 zl tak ze koraliki wmontowala w naszyjnik - pozatym polecam dla slowianek szczegolnie muszle kauri - nie wiem czy sie tak pisze? wystepuja u nas w sporej ilosci sklepow wedkarskich:) i sa tanie , a niegdys bardzo popularne i sobie chwalone - monetki chyba na nie mowiono? za wszelkie bledy w slownictwie z gory przepraszam.
Jarogniew
CYTAT
Paciorkami z bursztynu, karneolu (krwawnika), albo kryszta³u górskiego

to to wiem bigsmile2.gif ale chodzi³o mi wla¶nie o szklane paciorki bigsmile2.gif bêde nie d³ugo w Krakowie to sobie poszukam indiashopow moze znajde a moze nie... najwyzej nie bede mial face4.gif

Pozdrawiam i dzieki
Vlasta
Hej! W Krakowie w swoim czasie bywa³y szklane paciorki w India Shopie na Placu Wolnica (taki ko³o pasmanterii) - czy w tej chwili co¶ tam jest - nie wiem, ale warto sprawdziæ.
Pozdrawiam!
Vlasta
Berek
Witam

Szkoda ¿e nie mia³em aparatu cyfrowego angsad.gif bo pokazywano mi w Che³mie Enkolpiona poprostu cud miód i malina jeszcze nie by³ otworzony mrrrrr bigsmile2.gif cudo poprostu ;) znaleziono go pod Che³mem...

aha
mia³ wymiary oko³o 6 cm na 4...
Berek
A teraz przegladajac stronki znalaz³em to http://www.edgarlowen.com/a43am.html ;)
Horhe
Mo¿e co¶ ciekawego rozwinie siê w tym temacie. Przypadkowo trafi³em na ta zacn± stronkê http://tulgey.browser.net/~kate/sca/rus/
Halfgar
Witam zainteresowanych!

Problem mam i¶cie mnie zajmuj±cy. Otó¿ dosta³em od znajomego z Rusi piekn± rubaszkê, bia³± z rêcznie tkanego lnu. Sama rubaszka te¿ rêcznie szyta. Jest w owej rubaszce stójka bogato koralikami zdobiona. Jest równie¿ koronkowy zarêkawek (mniej wiêcej na wysoko¶ci ramion).

Jestem w kropce, bo nie wiem czy takie urozmaicenia by³y stosowane w X wieku. Szkoda by by³o j± schowaæ do szafy, gdy¿ piêkna robota. Jak tylko zrobiê zdjêcia to wstawiê na forum, coby móc naocznie ujrzeæ mój nabytek bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Halfgar
Zawisza
Witaj Halfgar

W³a¶nie dosta³em kopa od Sigurda za milczenie wiêc piszê co wiem:

Owszem na stronach ruskich w artyku³ach o Rubachach pisz± ¿e stójka by³a bogato haftowana (w koszulach wyj¶ciowych) jak równiez by³y elementy haftowane wokó³ rekawów i nad ³okciami. NIgdzie nie spotka³em siê z opisem zdobieñ przez naszywanie koralików czy elementów koronkowych. Jako techniki zdobienia podawany jest haft lub obszycie krajk±. Przy czym krajki rosyjskie tez ró¿ni± siê od naszych technik± wykonania , materia³em a co za tym idzie grubo¶ci±.

Tyle ci moge powiedzieæ po w³asnych poszukiwaniach

Pozdr Zawisza
W³odzimierz
Jakie sugerujesz materia³y i grubo¶ci krajek? Chcemy obszyæ nawiersznik X-XIw we³nianymi, szerokimi -6cm krajkami robionymi na tabliczkach, czy my¶lisz,¿e to jest ok?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.