CYTAT
Jedzcze poleciæ mogê Gomu³kê,
oraz Wacusia z szamotu³.
To jest renesans, a nie XIII wiek.
CYTAT
od razu powiem nie wierzê w renesans. W/g mnie to po prostu dojrza³e ¶redniowiecze,
które do nas zd±¿y³o doj¶æ.
Wiesz, ja jestem tolerancyjny w sprawach wiary dopóki wiara, za przeproszeniem, nie blu¼ni nauce. Sorry, ale to co napisa³e¶ brzmi tak, jakby¶ powiedzia³ ¿e nie wierzysz w kulisto¶æ Ziemi - masz do tego prawo, ale przedstaw dowody.
Renesans od ¶redniowiecza ró¿ni siê tym, ¿e w renesansie utwory s± komponowane wed³ug zasad kontrapunktu renesansowego. To jest bardzo ¶cis³a i surowa dyscyplina, która reguluje sposób umieszczania dysonansów, ich rozwi±zywania, wprowadza liczbe restrykcje w budowaniu melodii, itp. Wszystko to po to, ¿eby odci±æ siê od muzyki ¶redniowiecza, gdy¿ jak stwierdzi³ Jan Tinctoris (1446-1511), muzyki napisanej przed 1440 rokiem "nie da siê s³uchaæ". Ja osobi¶cie tak nie uwa¿am, ale zwracam tylko uwagê jakie by³o stanowisko ludzi renesansu w sprawie muzyki ¶redniowiecza. Tak wiêc próba ³±czenia ze sob± tych dwóch epok to jest zbrodnia po prostu.
CYTAT
>>Tu kamienowaæ<<
Raczej zamkn±æ w piwnicy ze stert± ksi±¿ek. Np. z "Polifoni± Renesansu" Feichta.
CYTAT
W/g mnie to po prostu dojrza³e ¶redniowiecze,
które do nas zd±¿y³o doj¶æ.
Wydaje mi siê ¿e sugerujesz ¿e byli¶my w jaki¶ sposób zacofani muzycznie wzglêdem reszty Europy. Muzyka polskiego renesansu wcale nie by³a mniej rozwiniêta od muzyki zachodu. Zreszt± na polskim dworze by³o wielu zachodnich muzyków, jak np. V. Greff-Bakfark i wymiana nowych trendów muzycznych nastêpowa³a dosyæ sprawnie. Co do polskiego ¶redniowiecza, to np. "Magnificat" Miko³aja z Radomia jest jednym z najstarszych zabytków techniki fauxbourdonowej, która by³a wrêcz rewolucyjn± technik± wywodz±c± siê ze szko³y angielskiej - dowodzi to, ¿e technika ta bardzo szybko preniknê³a do Polski.
CYTAT
a nie nie by³o takich w szkole w tej szacownej katedrze... raczej polichóralno¶æ
Bo¿e !!!!!!!!!!!!! Chyba muszê siê napiæ...
CYTAT
(ble gdzie¶ znalaz³em nuty na 27 g³osów, chiba w³a¶nie z tamt±d)
To s± tzw. monstra. Tworzono je w renesansie, a nie w ¶redniowieczu. Zdarza³y siê nawet 36-g³osowe.
CYTAT
chiba w³a¶nie z tamt±d
Mo¿e stamt±d, ale nie z tej epoki.
CYTAT
A.. nutki, fajny by³by jakowy¶ konwerter np. neumy->nutki->takie bizantyjskie robaczki i na odwrót, mo¿e kto¶ co¶ takiego widzia³?
Masz na my¶li program komputerowy? Je¶li chcesz to Ci mogê podaæ algorytm "rêcznej" konwersji neum na nutki.
CYTAT
bizantyjskie robaczki
CYTAT
mo¿e kto¶ co¶ takiego widzia³?
Bia³e? :P :P :P
Zamie¶æ skan bo po Twoim opisie nie mam zielonego pojêcia o co Ci chodzi.
Wogóle to sorry za taki ironiczny ton, ale wypisujesz bzdury w stylu "Krzysztof Kolumb to wybitny polski odkrywca, który dokona³ op³yniêcia Ziemi".