"Crecy 1346" Maciej Nowak-Kreyer, ilustracje Wojciech Wasiak. Pierwsze ospreyopodobne dzie³ko z czasów ¶redniowiecznych w Polsce.
Ju¿ w ksiêgarniach.
Isnieje gro¼ba, ze bêd± nastêpne, wiec dobrze by by³o pozanæ oczekiwania czytelników z RR.
Mi³o wiedzieæ, ze Bryan co¶ pope³ni³. Rysownika nie kojarzê, ale poszukam efektu ich pracy w ksiêgarniach.
Je¶li idzie o moj± opiniê na temat polskich ospreyopodobnych ogólnie, to bardzo popieram pomys³. Nasi historycy wcale przecie¿ gorsi od kolegów z zachodu nie s±. My¶lê, ¿e i Bellona by na to posz³a, bo przecie¿ tym siê zajmuj± w koñcu. Dobrze by³oby zobaczyæ w Polsce jakie¶ tanie (przynajmniej w stosunku do cen serii Osprey) opracowania, w których da siê znale¼æ nie tylko tekst, nie tylko ilustracje z epoki, ale te¿ rekonstrukcje ubioru, ozdób, sprzêtu obozowego, jakie¶ wykroje... S³owem przyda³oby siê co¶ dla ludzi zajmuj±cych siê odtwarzaniem historii. Z drugiej jednak strony samodzielne grzebanie w opracowaniach jest bardziej rozwijaj±ce ni¿ zajrzenie do osprey'a. I musimy pamiêtaæ, ¿e to, co proponuj± autorzy takich ksi±¿eczek, niekoniecznie i nie zawsze musi byæ w 100 procentach s³uszne. I nterpretacja ¼róde³ nie zawsze przecie¿ mo¿e przebiegaæ tylko jednym, jedynym s³usznym sposobem. Wszyscy¶my lud¼mi przecie.
Pozdrowienia.
Draco Argenteus.
Oj tak!
Przyda³oby siê sprzêt w czê¶ciach rozrysowaæ. I dobrze by³oby obejrzeæ sobie tak¿e detale: ³±czenia pasków na przyk³ad... I osobi¶cie nie mia³bym nic przeciwko zamieszczaniu wykrojów, bo wcale nie jest naj³atwiej znale¼æ jaki¶ pasuj±cy do danej epoki. A je¶li kto¶ nigdy ig³y w ¿yciu nie u¿ywa³ do czego¶ innego ni¿ przyszycie guzika, to mo¿e byæ ciê¿ko z zaplanowaniem wykroju z ryciny czy nawet ilustracji. Ja w sumie jako¶ sobie radzê, ale nigdy nie mam pewno¶ci, na ile to, co robiê jest w³a¶ciwe...
Tak czy inaczej, detale by siê przyda³y. Szczególnie takich rzeczy, które zazwyczaj robi siê samodzielnie.
Pozdrawiam.
Draco Argenteus.
Z tymi wykrojami rzeczywi¶cie siê zagalopowa³em. W sumie zilustrowanie przyk³adowego stroju i uzbrojenia chyba wystarczy, czy to ¿eby samodzielnie wykrój sobie zrobiæ, czy to ¿eby móc przyjrzeæ siê uzbrojeniu i móc je odwzorowaæ.
Niemniej zaczepy i ³±czenia ró¿nych elementów uzbrojenia ze sob± by³yby przydatne. I jeszcze jedno: sprawy wykoñczenia i zdobnictwa. Nie mówiê, ¿e jako¶ dok³adnie, czy ¿eby zamieszczaæ ró¿nego rodzaju wzorki, ale jakie¶ "pomys³orodne" rzeczy.
Draco Argenteus.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.