Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kap³ani pogañscy poszukiwani
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
saly
Witam,
no wlasnie... poszukuje jakichkolwiek informacji o roli kap³anów pogañskich i chrze¶cijañskich w kszta³towaniu siê spo³eczeñstw Ludów Pó³nocy (do XII w. ).B³agam o pomoc, bo temat lekko mnie przerasta dunno.gif . O ile sie z chrzescijanskimi jakos uporam o tyle poganscy mnie przerazaja. Poratujcie ludzie, prosze...
Pawe³ Lipnicki
Co dok³adnie masz na my¶li pisz±c "ludy Pó³nocy"?
Skandynawiê, Szkocjê z wyspami, czy pó³nocne
wybrze¿a Morza Ba³tyckiego itp.? face4.gif
Trochê o kap³anach , druidach i ¿ercach jest.
W ksi±¿kach z serii o mitach s± "Mity Skandynawii"
"Mitologia celtycka" i inne. Ale o które 'pogañstwo' Ci chodzi??
Maciej Reihl
Z tego co mi siê na szybko przypomina:

H. Samsonowicz, Religia S³owian i jej upadek, - bardzo "naukowa" (ciê¿ko siê czyta) ale rzetelna.

Z bardziej ogólnego podej¶cia do roli religii - Mircea Eliade - klasyk, kilka pozycji.
Podej¶cie popularne do Skandynawii - M. Adamus, Tajemnice sag i run.

No i pozostaje szperanie w katalogach tematycznych bibliotek - zwracaj±c uwagê równiie¿ na czasopisma - Kwartalnik Historyczny itp.

Przyda³oby siê zawê¿enie tematu: jaki konkretnie lud pó³nocy - inaczej wygl±da³a sprawa u S³owian, inaczej u Duñczyków, inaczej w Norwegii.

Pozdrawiam.
saly
Przepraszam , juz zawezam : Dania, Norwegia, Szwecja , Islansia, finlandia , Wyspy Owcze.
Dziekuje za podpowiedz , jutro przeszukam biblioteke , a ze pozycje naukowe? O to chodzi , przyzwyczajona jestem do ciezkiego , czasem naukowego belkotu i niestety musze wymodzic podobny na konferencje angsad.gif
Pawe³ Lipnicki
I szybki dodatek : John i Caitlin Matthews"Mitologia Wysp Brytyjskich"
z serii "Mity i legendy ¶wiata" wyd. Dom Wydawniczy REBIS
Maciej Reihl
Spróbuj przyjrzeæ siê postaci Olafa ¦wiêtego (Olaf Kyrre). Król Norwegii, wprowadzi³ chrze¶cijañstwo jako religiê pañstwow±, fundator katedry w Nidaros (Trondheim), uznany za mêczennika (poogañska opozycja mu zrobi³a kuku). Nie wiem, czy istnieje polskojêzyczna biografia pana, ale w dowolnej historii Norwegii lub Skandynawii pewnie znajdziesz bibliografiê. Dzieje Olafa ¦w. powinny ¶wietnie ilustrowaæ "okres przej¶cia" miêdzy pogañstwem a chrze¶cijañstwem.

Inne tematy warte poszperania: - Kanut Wielki, biskup Absalom, ¿ycie codzienne (nie wiem czy co¶ z tej serii wysz³o na temat np. Birki).

Mo¿e czyta to Jalk Thornsson - on jest bli¿ej tematu - sypnij bibliografi± Jugger!

Pozdrawiam.
Janek Gryta
A ja siê dzi¶ na zajêciach dowiezia³em, ¿e najprawdopodobniej u Skandyanwów nie wystêpowli kaplani ani tym bardziej nie budowano ¶wi±tyñ. Bo w zasadzie jedyny opis obrz±dków i ¶wiatyni na pólnocy to opis Upsali u Adama bremeñskiego, który sie zreszt± idealnie pokrywa z jego opisami religi u slowian po³abskich.
Pozdrawiam
Janek p³aczliwy
saly
Janku ,niestety nie do konca. Wprawdzie nie istniala odrebna kasta, bo kaplanem mogl byc najstarszy w rodzinie ,ale jakas tam role posiadali , bowiem m.in przeprowadzali sad bozy. I niestety nie mamy tylko jednego przekazu , tego z Uppsali o obrzedach religijnych , choc bardzo by mi to bylo nareke , przy pisaniu tej pracy:)
pozdawiam-
salcia
Bjorn z Dregowii
CYTAT(Maciej Reihl)
H. Samsonowicz, Religia S³owian i jej upadek, - bardzo "naukowa" (ciê¿ko siê czyta) ale rzetelna.

"Religia S³owian i jej upadek" to ksi±¿ka autorstwa Henryka £owmiañskiego.

Trudno mówiæ o jakiej¶ konkretnej roli kap³anów pogañskich w kszta³towaniu spo³eczeñstw we wczesnym ¶redniowieczu, gdy¿ by³a to funkcja dodatkowa. Chodzi³o g³ównie o sk³adanie ofiar, co najczê¶ciej nale¿a³o do wodzów, g³ów rodu itp.
Jednocze¶nie pe³nili oni si³± rzeczy rolê polityczn±, ale ju¿ nie jako kap³ani. Wyj±tek stanowi S³owiañszczyzna Po³abska, chocia¿ by³ to specyficzny twór, który z wcze¶niejszych tradycji ewoluowa³ jako opozycja wobec chrze¶cijañswa.

Ilustracj± tego stanu rzeczy mo¿e byæ mitologia skandynawska, gdzie w osobie Odyna skupiaj± siê funkcje wodza, czarownika, sêdziego oraz stra¿nika wiedzy i tradycji.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.