witam!!!
Robie w³a¶nie krajkê, któr± mam zamiar przepasac sukniê. Na pos±gach z Chatres sa przedstawione w³asnie takie krajki, przechodz±ce od czê¶ci wi±zania(z przodu)w do³ w sznury na których umieszczone s± kulki. Jak my¶licie czy owe sznury s± pozosta³osci± z osnowy czy mo¿e doszytymi rzemykami? bo je¶li z osnowy to chyba dziwnie wygl±da³y takie kolorowe sznury(i jak je ukrêciæ z kilku nitek?) I z czego mog³y byc zrobione kulki?
wydaje mi sie ze to jest jedna calosc ,na temat robienia sznurkow to niech sie ktos umny wypowie (n.P Kakaj) ale nie sadze ,zeby to byly jakies zemienie przyszywane...
Hej!hej wszystkim ktorzy akurat zajrzeli do tego tematu. Chcialam prosic o pomoc bo niekoniecznie doszukalam sie zrodel o tym jak wygladaly paski noszone przez kobiety w XIII wieku. Glownie chodzi mi tu o okucia do takich paskow. Najbardziej bede wdzieczna za jakies zdjecia, obrazki itp... takowych. W zasadzie kazda informacja na ten temat bedzie dla mnie cenna. Z niecierpliwoscia czekam na jakies posty.
Jedyne co mogê doradziæ to (podobnie jak mi doradzono) ogl±danie rze¼b z tamtego okresu. najlepiej wizerunków ¶wiêtych. Niestety nie dysponuje zdjêciami (jeszcze).
pozdrawiam
Trochê pó¼no na odpowied¼, ale je¶li jeszcze to przeczytasz, to proste.
Plot³a¶ kiedy¶ sznureczki (z 5 lub 7 pêtelek)? Wychodzi to bardzo ³adnie i na koñcu zawsze mo¿na podwiesiæ co¶ w rodzaju koralików
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.