Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [poszukiwane] Szermierka w Krakowie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
BLAH
Gdzie w Krakowie, mozna posparowac z jakimis pasjonatami waliki na bron biala wszelkiej masci? Ewentualnie gdzie mozna nauczyc sie walczyc? Wiem jedynie o Aramisie, ale chcialbym dowiedziec sie czy jest cos jeszcze...Pozdrowienia
Piotr Paruch
Jeśli cię interesuje szermierka jako taka, powinieneś bliżej zapoznać się z działalnością ARMA PL www.arma.lh.pl. Jeśli to jednak nie to, o co ci chodzi, zajrzyj do Wielkiego Spisu Bractw Rycerskich Roberta Bagrita i poszukaj jakiegoś bractwa. Jakby co, możesz zajrzeć do nas smile.gif
kewi
CYTAT(BLAH)
Gdzie w Krakowie, mozna posparowac z jakimis pasjonatami waliki na bron biala wszelkiej masci?

czy przez to pytanie nalezy rozumiec sparingi od czasu do czasu tu w kraku ??
BLAH
Dzieki za odpowiedz smile.gif

Kewi: Tak, chodzi o to.
Prezes
ARMA w Krakowie chyba ¿adnych treningów jeszcze nie organizuje takich otwartych,ale moge siê myliæ..

oczywi¶cie w Kraku jest parê(na¶cie) grup rycerskich/historycznych i o ile wiem to wybór,zarówno odno¶nie poziomu jak i datowania jest szeroki szczerba.gif

ja sobie codziennie robiê suchy trening w HucieNowej (przebie¿ka plus æwiczenie technik wg. niemieckiej szko³y na d³ugi miecz... jakby co to zawsze milej sobie w wiêcej osób poæwiczyæ (choæ pory to mam zabójcze - tak twierdz± - najczê¶ciej 5-7 rano albo 22-1 w nocy..ale inaczej czasu nie ma :/ )
Aramis
W Szkole Fechtunku Aramis. Na naszej stronie www.aramis.pl znajdziesz szczegó³y.
Feniks
Oddzia³ ARMA w Krakowie - http://www.arma.lh.pl/oarma/krakow.html#krakow
Pietrek z Annopola
CYTAT(BLAH)
Gdzie w Krakowie, mozna posparowac z jakimis pasjonatami waliki na bron biala wszelkiej masci? Ewentualnie gdzie mozna nauczyc sie walczyc? Wiem jedynie o Aramisie, ale chcialbym dowiedziec sie czy jest cos jeszcze...Pozdrowienia

W Krakowie w Krakowskim Klubie Szermierzy ruszy³a sekcja szermierki dawnej, która jest oddzia³em ARMA-pl
Treningi w sali KKS przy ul. Ko¶ciuszki 24, we wtorki o 20.00 i soboty 10.00

Pietrek z Annopola
£ukasz Grela
Witam

Czy kto¶ mo¿e co¶ wiêcej napisaæ o treningach w KKS przy Ko¶ciuszki? Jest tam te¿ szabelka czy tylko miecz?Ile to kosztuje i co trzeba mieæ aby trenowaæ?Palcaty czy ¿elazo?

Pzdrawiam
FilemonX
mowicie tu o zapisywaniu sie gdzies, a chodzi o luzny kontakt w celach sparingowych :D i jak blah nie wiedzial tak dalej nie wie gdzi moze sie popykac na miecze...a ja mam pytanie: z kim w krakowie mozna sie umowic i sobie po prostu powalczyc na kije (udajace miecze ;P) pozdro
Monika ksf
..w drodze uzupełnienia. Mile widziane osoby, które już co nieco walczyły albo "pykały icon_wink.gif" jakąś bronią. Chodzi o bezpieczeństwo sparujących. W przypadku szpady i szabli sportowej nie jest to tak istotne (zrobić tym krzywdę w komplecie ochraniaczy raczej trudno), ale przy "cięższej" broni jest konieczne. Czyli bez "zapisywania się", przynajmniej przed, raczej się nie obędzie icon_neutral.gif .

Cholera, zniknał mój poprzedni post pisany w znoju i trudzie! Muszę wszystko napisac od nowa tears.gif tears.gif tears.gif .
No więc od nowa.

Chcesz powalczyć? walka.gif
Freestyle na Kosciuszki 24 w KKS, sobota godz 10 do... 14,15,17. To, kiedy spary się skończą, zależy wyłącznie od ludzi, którzy przyjdą. Zabawki: armowski waster, szpada, szabla sportowa (w przyszłosci i dawna), rapier i lewak, ćwiczonka ze sztyletem, trochę skakania wokół siebie przygotowującego do walki nożem, również mieszanka różnych broni, mozesz nawet trafić na kije filipińskie, zdażały się i połamane bokeny icon_cool.gif . Po prostu free, ale dopiero od 12, bo od 10-12 jest regularny trening ARMY, a przynajmniej na 99% bedzie po wakacjach (ostateczny harmonogram jeszcze nie jest znany). Teraz, w wakacje są puchy, tym bardzej, że ostatnio pognębiły nas srogie kontuzje usmieszek_01.gif (i to bynajmniej nie nabyte w czasie szermireczych sparów), ale dwóch walczących daną bronia zawsze się znajdzie (najwiecej jest bawiących się drewnianymi kijami przypominającycjh miecze icon_wink.gif ).
Pozdro
Monika
Zapraszam w imieniu swoim i innych oszołomów, ktory zamiast wylegiwać się w sobote na sloneczku, wylewają poty na sali treningowej.

Jak checesz wpaść, wyślij nr tel na szermierka@szerg.pl dam ci znać, gdyby sparów w weekand nie było, np 3 września są w KKS zawody.
Krzywonos
CYTAT
mowicie tu o zapisywaniu sie gdzies, a chodzi o luzny kontakt w celach sparingowych :D i jak blah nie wiedzial tak dalej nie wie gdzi moze sie popykac na miecze...a ja mam pytanie: z kim w krakowie mozna sie umowic i sobie po prostu powalczyc na kije (udajace miecze ;P) pozdro

Hm... A na jajo komu¶, kto dopiero chce siê nauczyæ walczyæ, "lu¼ne kontakty w celach sparringowych"? ¯eby siê trochê poklepaæ intuicyjnie b±d¼ w oparciu o co¶-co-siê-gdzie¶-tam-kiedy¶-widzia³o-i-w-ogóle-dawno-i-nieprawda i nabraæ b³êdnego przekonania, ¿e siê co¶ potrafi? I na ile¿, na pohybel, produktywne i efektywne mog± byæ rzeczone "lu¼ne kontakty"? M±drzy ludzie mówi±, ¿e trenowanie mniej ni¿ przynajmniej dwa razy w tygodniu jest w ogóle o kant rzyci pot³uc, a ja ¶wiêcie wierzê, ¿e maj± racjê.

Polecam wiêc ka¿d± organizacjê, która zajmuje siê tym, co Ciê akurat interesuje, pod warunkiem, ¿e prowadzi w miarê przynajmniej regularne treningi i ma podstawowe chocia¿ pojêcie, jak to robiæ. A nas (ARMA Kraków) przez grzeczno¶æ polecam na koñcu. Wpadnij, zobacz- zapewniam, ¿e treningi robimy staranne. Prawda, Monia? tongue.gif

Ubiegaj±c za¶ ewentualne zaczepki i pretensje zaznaczam, i¿ nikt z nas ¿adn± miar± nie uwa¿a, jakoby mia³ lepsze od ludzi z innych grup pojêcie, jak najlepiej trenowaæ. Czêsto wrêcz odwrotnie. Ale d±¿ymy do nieustannego rozwoju... bum.gif
Monika ksf
CYTAT(Krzywonos)
- zapewniam, że treningi robimy staranne. Prawda, Monia? tongue.gif
Szczególnie te ostatnie jezyk.gif.

Ale na poważnie, ruszamy pełną parą od 6 września (3 września nie ma treningu, bo sa zawody). Gdyby ktos przy okazji chciał poćwiczyć w sobotę również "kije" po japońsku, w sekcji kendo robią do nich przymiarkę. Jak ktoś chce byc full zajety i ma na tyle MOCY devil.gif , moze trenowac za 60pln klubowej składki okrąglutki tydzień (z wyjatkiem niedzieli). Wieczorami: ARMA (wt,cz, sb-rano), kendo, iaido (pn, śr, pt); szpada - praktycznie cały tydzień (dorośli muszą tylko na 2-3 treningu zaiwestować w broń). Jak wspomniałam w poprzednim poście, harmonogram jeszcze nie jest na full dopięty, ale na 90% tak będzie w KKS wygladac grafiK A.D 2005/2006.

PS Mam nadzieję,ze Pietrek mi przebaczy tę przedreklamę icon_wink.gif .
Maks
Witam. Czy na Armowskich treningach w KKS bêdzie te¿ szabla i rapier?
Monika ksf
Szablê, rapier, szpadê robimy prywatnie, po treningach i to tylko wtedy gdy znajd± sie przynajmniej dwie osoby z dan± broni±, a w wypadku rapiera i szabli dawnej na razie jest z tym problem. Je¶li chcesz wiêcej pomachaæ rapierem i zrobiæ przymiarkê do szabli dawnej, skontaktuj siê z Markiem Piwoñskim z Ma³opolskiej Kompaniji Sarmackiej vinnie@interia.pl , wg najnowszych info treningi wt, pt godz 19.00, ko¶ció³ na ul. Meissnera, najni¿sza sk³adka w Krakowie, bo sk³adamy siê tylko za salê i to w dodatku niedu¿o. Jedyny minus: treningi MKS we wtorek zazêbiaj± siê z tymi w ARMIE.
Pozdrawiam Monika
Maks
Ta czê¶æ Krakowa jest mi trochê nie na rêkê, ale bardzo zale¿y mi w³a¶nie na szabli i rapierze. Zaczekam na grafik i wtedy zdecydujê. Dziêki za pomoc.
Pietrek z Annopola
CYTAT(mblade)
Szablę, rapier, szpadę robimy prywatnie, po treningach i to tylko wtedy gdy znajdą sie przynajmniej dwie osoby z daną bronią, a w wypadku rapiera i szabli dawnej na razie jest z tym problem.

Dodam do postu Moniki ze parę osób w krakowskiej ARMIE mysli powaznie o szabli i rapierze - ale pewnie do listopada nic konkretnego sie nie wydarzy.
Pietrek
Monika ksf
CYTAT(Pietrek z Annopola)
Dodam do postu Moniki ze parę osób w krakowskiej ARMIE mysli powaznie o szabli i rapierze

blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif
CYTAT(Pietrek z Annopola)
- ale pewnie do listopada nic konkretnego sie nie wydarzy.

icon_cry.gif

Przy okazji, grafiki nie są jeszcze na full dopietę, zawsze się może również zdarzyć przesunięcie treningu na inny dzień, dlatego jak ktoś ma zamiar wybrać się na pierwszy trening, lepiej by wcześniej skontaktował się z prowadzącym, by nie odbić się od zamkniętych drzwi.
Pozdrawiam Monika
Maks
CYTAT
Dodam do postu Moniki ze parę osób w krakowskiej ARMIE mysli powaznie o szabli i rapierze - ale pewnie do listopada nic konkretnego sie nie wydarzy.
Pietrek

Byłoby super bo do KKS mam o wiele bliżej niż na Meisnera. smile.gif
Lord_Tyranus
Wracaj± do pytania w temacie, link ten ju¿ siê pojawi³, ale dla przypomnienia: Szko³a Fechtunku Aramis

Osobi¶cie gor±co polecam, uczêszczam tam od ponad roku i jestem niesamowicie zadowolony...s± szpady, szable i rapiery. Swoje trzeba przewalczyæ i wypompowaæ, ale pasjonaci mog± te¿ æwiczyæ do pokazów,mistrzostw (a takowe moja szko³a orgaznizowa³a), spotkañ. Poma³u wkrêcam siê w grupê pokazow±, a tam wszystko co lubicie - szable dawne, rapiery, miecze, elementy walki wrêcz, stroje. Wiêc je¶li kto¶ jeszcze szuka grupy, gor±co zapraszamy - wszelkie informacje na "za³±czonej" stronie
£ukasz Grela
Witam

JA posiadam szabelkê i duuuu¿o chêci, tak wiêc gdyby kto¶ co¶ ewentualnie gdzie¶ w koñcu uzgodni³ i zdecydowa³ siê na szablê to niech napisze. W ka¿dym b±dz razie ja jestem jak najbardziej chêtny i s³u¿ê swoj± skromn± osob±.

Pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Łukasz Grela)
Witam
JA posiadam szabelkę i duuuużo chęci, tak więc gdyby ktoś coś ewentualnie gdzieś w końcu uzgodnił i zdecydował się na szablę to niech napisze.

Zapraszam w sobotę od 14.00 do KKS na Kościuszki 24, ale przed towarzyską wizytą smile.gif prosiłabym o kontakt szerg@o2.pl (broń w przeróbkach). Duuuużo chęci jest jak najbardziej pożądane.
Maks
Czy ca³kowity nowicjusz bez szabli mo¿e równie¿ przyj¶æ? Jaki strój obowi±zkuje? Czy to co¶ kosztuje?
Monika ksf
Do Ludzi Pe³nych Dobrych Chêci i zainteresowanych walk± szabl± i rapierem.

Proponujê spotkaæ siê "na szczycie" o 14.30 w KKS na Ko¶ciuszki 24 w najbli¿sz± sobotê (tj 10 grudnia), lub nastêpn±, albo najpó¼niej po ¶wiêtach. Zapraszamy osoby, które walka tymi broñmi interesuje (mile widziane osoby równie¿ spoza ARMY) i mo¿e co¶ konstruktywnego wspólnie wymy¶limy smile.gif. Zapraszam z ca³ym dostêpnym sprzêtem, przynajmniej bêdziemy wiedziec, co mamy, czego brakuje (np powymieniaæ do¶wiadczenia, jakie ochraniacze sobie sprawiæ) i by nie tracic czasu, bêdzie mo¿na "z marszu" równiez trochê posparowaæ.
Pozdrawiam Monika
kontakt szermierka@szerg.pl
Monika ksf
CYTAT(Krzywonos @ 11:57 05.12.2005) *
[url=http://www.arma.lh.pl/oarma/krakow.html#krakow]
Jeszcze raz link, bo tamten nie chodzi ;):
http://www.arma.lh.pl/oarma/oddzialy.html#krakow

I w drodze uzupełnienia: oprócz treningów długiego miecza,
(wt, czw godz: 20.00-22.00 - długi miecz, sb: godz. 12.00-14.00 - zapasy)
w sobotę od 14.00 sparringi na broń wszelaką (długi miecz; szabla - sportowa, huttonówka, szabla bojowa - husarka; szpada; rapier z lewakiem...). Goście spoza ARMY mile widziani.
Pozdrawiam
Monika
austenit
Witam Zacna Niewiasto,

Szukam mozliwo¶ci sparowania w Krakowie.
Ostatnie posty które znalaz³em poch±dz± z zesz³ego roku 2006, spo¶ród nich za¶ najnowyszy jest Twój z XI.2006.
Zwa¿yæ zmuszon jestem i¿e mamy Iuty Roku Pañskiego 2007. No có¿ spoza ARMY jestem jednako, ali¶ci o ile to nadal aktualne chêtnie siê do kompaniji przy³±czê by choæ popatrzeæ (mo¿e jak siê i o¶mielê) to posparowaæ ?

Staram siê wywijaæ dwurêcznym tudzie¿ pó³torakiem z tarcz± (s± stalowe i nie wiem jak z dba³o¶ci± o parkiet na sali, choæby np: podczas potkniêcia jakiego¶ nieuwa¿nego?). Poza tym nie wiem jakie s± zasady sparingów (z tego co wiem publiczne pojedynki na ¶mieræ i ¿ycie zosta³y zakazane w naszej ojczy¼nie jakowem¶ traktatem gdzie¶ oko³o XVIII w.; pojedynki typu full kontakt to niemal igranie ze ¶mierci±; itp, "pchniêcia odpadaj±", poza tym jaki strój-zabezpieczenia s± konieczne-itd, no i po¿yæ bym chcia³ nieco mo¿e jeszcze by nacieszyæ siê szermierki smakami ró¿nemi )

Interesuje mnie czy podane poni¿ej godziny i miejsca s± nadal aktualne, ewentualnie czy kto¶ od czasu do czasu wentyluje p³uca orê¿em na ¶wie¿em krakowskiem powietrzu (jaki¶ spontaniczny sparing czy co¶ takiego, mo¿e mini bitwa, jakie¶ cwiczenia walki w szeregach ...)?

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Posta scriptum:
Jestem po czê¶ci experymentatorem i u¿ywam orê¿a æwiczebnego który wed³ug mojej skromnej wiedzy ma wiele zalet, z punktu widzenia treningu (o¶mieli³bym siê zaryzykowaæ stwierdzenie same zalety; choæ ostatnio przeszed³ dwutygodniowe CRASCH-TESTY tak± rombankê kilka godzin dziennie z uczestnictwem drogich mieczy z uznanych ku¼ni o du¿ej twardo¶ci, udan± zreszt± -powtarzam s³owa testerów- ale to ju¿ inna bajka, pierwej o treningach potem o orê¿ach).

========================================================
Post post scriptum:
Poniewa¿ na mój pierwszy post (b³êdnie zlokalizowany http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12851, wiêc zamkniêty) otrzyma³em 2 odpowiedzi "grubych ryb frehy" co mi pozwoli³o ten najnowszy post sprzed 4 miesiêcy znale¼æ), dodaæ chcia³bym bezbole¶nie i¿e Waszmo¶ciom dziêkuje.

austin - austenit znaczy
Mateusz W
Zapraszam na treningi Bractwa Orlich Gniazd w Krakowie. Odbywaj± siê w poniedzia³ki i czwartki o 18:00 na sali gimnastycznej w szkole na ul. Z³oty Róg. Szczegu³y dojazdu na naszej stronie http://bog.org.pl/index.html
Monika ksf
CYTAT(austenit @ 10:30 13.02.2007) *
no i pożyć bym chciał nieco może jeszcze by nacieszyć się szermierki smakami różnemi )
Interesuje mnie czy podane poniżej godziny i miejsca są nadal aktualne

Aktualne, ale lepiej przed pierszymi odwiedzinami się upewnić.
Zapraszam w sobotę, będziemy robić test cuty samurai.gif smile.gif.
Kontakt najlepiej na gg (nr w profilu użytk.)
Pozdrawiam
austenit
WItam zacny Mateuszu,
dziekujê za informacjê, z pewno¶ci± siê pojawiê wkrótce, cieszê siê ¿e polskie rycerstwo nie wszystko by³o snem zimowym zasnê³o (jak misie) i odpowied¼ jakow±¶ w koñcu otrzyma³em. Raz jeszcze dziêkujê mi³o mi ¿e bêdê Was móg³ odwiedziæ niebawem.
Co przynosicie na treningi? Orê¿ stalowy, czy tylko drewniane imitacje ? (tych ostatnich nie mam) ;(.

pozdrawiam

a.
austenit
Witam Moniko,

dziêkujê za informacjê i zaproszenie na cut, przykro mi ¿e nie mog³em tego zobaczyæ, ale co siê odwlecze to nie uciecze. Skorzystam z porady i na wszelki wypadek upewniê siê przed treningiem, czy aby nic siê nie zmieni³o.

pozdrawiam

a.
Slavu
odnosnie do postu Mateusza W

jesli interesuje cie forma uczestnictwa w treningu naszego bractwa (BOG) to najlepiej bedzie jak sie ze mna skontaktujesz poniewaz zajmuje sie ostatnio przeprowadzaniem tych wspomnianych treningow
Monika ksf
CYTAT(austenit @ 12:58 18.02.2007) *
...zaproszenie na cut, przykro mi że nie mogłem tego zobaczyć

"Patrzenie" to tylko strata czasu, zapraszałam, byś sobie długim mieczem pociął. Nowiuteńki Okrutnie Ostry Sprzęt do Cięcia (zdążył już poczuć świeżą krew, bo udało mi się nim zaciąć przy zabiegach pielegnujących icon_wink.gif ) mamy na miejscu, dlatego zawsze mile widziani szczególnie goście z półtuszami icon_wink.gif , w ostateczności mogą być puste butelki po napojach z zakrętkami, bo zszedł nam cały zapas smile.gif. Wielkie Cięcie zrobimy pewnie na wiosnę na plenerowej imprezce.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.