Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Medycyna weterynaryjna i leczenie zwierz±t przez stulecia
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Sowa
Chcia³a bym dotrzec do wiedzy o sredniowiecznej medycynie weterynaryjnej.
Brzmi to praktycznie jak utopia gdy patrzy sie na stopien rozwoju medycyny ludzkiej.
Jednak w dobie w ktorej zwierzeta by³y ca³ym skarbem i majatkiem musia³y istniec jakies dusze leczace zwierzeta.
Czy ktos natkn± sie gdzies w zrodlach jak leczono zwierzaki i kto sie tym zajmowal ?

Sowa
Druith
Nic konkretnego nie mam, ale chyba nie chcesz leczyæ zwierz±t takimi metodami?smile.gif Pozatym wydaje mi siê, ¿e w tym okresie nie ³atwo by³o rozpoznaæ choroby u zwierz±t...? Kolka u konia to rozumiem ale w innych przypadkach? zwierzêta w przeciwieñstwie do nas nie uskar¿aj± siê nieustatnnie na wszystko do oko³a:)
Sowa
poprostu interesuje mnie odzwierciedlenie mojego fahu w sredniowieczu
a jakos nie moge dotrzec do zadnych informacji na wlasna reke

Sowa
Draugia
Z tego co siê próbowa³am na ten temat dowiedzieæ, to wiem trochê o zio³olecznictwie u zwierz±t i choæ przewa¿nie lecze zwierzaki ¶rodkami "nowej generacji" to próbowa³am u moich zwierzaków zio³olecznictwa i ca³kiem dobrze to siê sprawdza³o...
Jak dawno u¿ywano takich metod w leczeniu zwierz±t (o ile kto¶ je stara³ siê leczyæ) nie wiem, ale jasne jest ¿e podstawowymi lekami by³y zio³a... Zdarzy³o mi siê równie¿ s³yszeæ o czym¶ w rodzaju znachorów (czy te¿ szamanów) opiekuj±cymi siê zwierzêtami...
Andaluzyjka
Czesc Sowo,
wiele nie znalaz³am, nawet bardzo ma³o, ale niech bêdzie to dla ciebie wskazówk± smile.gif
w rêkopisie Antoniusa Rasta / Paulusa Hectora Maira z 1553 roku znajduje siê na kartach:
101r-107v medycyna dla koni (ksiêga mistrza Albranta).
(tekst jest po niemiecku, dodam).
Co prawda rêkopis powsta³ dopiero w XVI w., ale mo¿e wiedza w nim zawarta zosta³a odziedziczona po przodkach?

Poza tym wydaje mi siê, ¿e chyba na studiach weterynaryjnych by³o co¶ takiego, jak historia medycyny zwierzêcej, choæ jestem lajkonikiem w tej kwestii...

Pozdrowienia
Monika
Sowa
ma³o jest tam jednak ze sredniowiecza smile.gif
ale pomimo to bardzo dizekuje za wszystkie informacje
napewno mi pomog± szczerba.gif

Sowa
Vlasta
Hej! Za³±czam Sowo obrazek dla Ciebie. Ze strony http://www.bnf.fr/enluminures/manuscrits/man10.htm
Pozdrawiam!
Vlasta
Sowa
dziekuje, dziekuje wszystkim heart.gif
bigsmile2.gif icon_mrgreen.gif tongue.gif

Sowa
Pjenknik
Poszukujê informacji o Rossarztach i Thierarztach w XVIII i XIX wiecznej armii pruskiej.
Z góry dziêkujê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.