Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wykroje blach :)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Jakub z Bielska
Czy kto¶ dysponuje wykrojami wszelakich elementów p³ytowych (g³ównie pó¼ny XIV - XV wiek), bo krêci³em siê troche wokó³ tego i trudno o takie rzeczy anger.gif
By³bym wdziêczny za pomoc aniol.gif
Indianin
Proponuje poszukaæ na:
www.bladeturner.com
na pewno znajdziesz co¶ dla siebie. smile.gif

Pozdrawiam
Indianin
Rudy
Witam
Ja nie mia³em ¿adnych problemów ze znalezieniem wykrojów, najwiêkszy zbiór jaki znalaz³em to: www.armourarchive.org mo¿esz zajrzeæ tak¿e pod www.arador.com
Skutilla
A co dok³adnie potrzbeujsz?

Nie anm juz adrwesów ale mam sporo wykrójów z jaki¶ rosyjskich uczelni ( sic !!) i tym podobnych, zatem powiedz co chesz...
Wotawa
Hmmm... rosyjskie bronoznastwo ¶redniowieczne - doradzam Bardzo Daleko Posuniêt± Ostro¿no¶æ. Ruscy jesli chodzi o ¶redniowiecze podchodzili Bardzo Twórczo do zagadnieñ bronioznawczych. £atwo o k³opoty. Po prostu trzeba ich sprawdzaæ na ka¿dym kroku.
Skutilla
No dobra trzeba co¶ wyja¶niæ. ¬le to zabrzmia³o. Z rosyjskiego servera mam wukroje na salade i na psi-pysk, ale posiadam takzê mnóstwo wykrojów ze stanów, norwegi itp.

A do dobrych stron z wykroajmi polecam http://www.eskimo.com/~cwn/
Jakub z Bielska
Hmmmmm... Potrzebuje p³ytowych nó¿ek i r±czek (pe³nych - pocz±tek XV wieku), he³mów [basinet (z wszelakimi zas³onami) i salada], podbródków, obojczyków (raczej XIV-XV jak XVI wiecznych :D ) - jednym s³owem - wszystko co masz.
Ale ja jestem wymagaj±cy szczerba.gif
kewi
moglby ktos zapodac wykrojami na kapaliny ??
interesuja mnie zwlaszcza te glebokie z wizurami
Vronec
CYTAT(kewi @ 22:55 14.11.2004) *
moglby ktos zapodac wykrojami na kapaliny ??
interesuja mnie zwlaszcza te glebokie z wizurami

chcia³bym do³aczyc sie do zapytania kewiego w szczegolnosci interesowa³by mnie kapalin z Plemi±t
Dzwiedz
Witam i ja siê dorzucam do pytañ. Ma kto¶ mo¿e namiary na wzór/wykrój na[ier¶nika bombiastegom mo¿e byæ ten z Churburga.
Z góry dziêkuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam Dzwiedz
jedam von blabo
Hehe Szymko właśnie robie taki kirysik dla Amora, ale wykroju nie dam icon_cool.gif

Pozdrawiam bigsmile2.gif
Mogilnik
Witam!

Znalaz³em na pocztówce z Grunwaldu dwie rekonstrukcje uzbrojenia, pochodz±ce z muzeum grunwaldzkiego. W ubieg³ym roku nie dane mi by³o odwiedziæ tamte okolice :/ wiêc nie mia³em jak siê przyjrzeæ dok³±dniej. Chwilowo nie dyspnuje skanem, ale niebawem zamieszczê chyba ¿e kto¶ skojarzy o co mi chodzi. Na owej pocztówce, po prawej stronie jest rekonstrukcja krzy¿aka (na tle zespo³u pomnikowego), opartego o du¿± tarczê z krzy¿em, w klepsydrach, kolczudze z d³ugim rêkawem, napier¶nikiem, g³ebokim wiadrze icon_mrgreen.gif i naramiennikach. I o owe¿ naramienniki siê rozchodzi smile.gif Klepanie blach to mój niedawny wymys³, przez co jeszcze lêkam siê z jednego zdjêcia podejmowaæ siê pracy. Na kukle widaæ ¿e prawa rêka jest przesuniêta (nawet os³ona ramienia wygl±da nie¶mia³o zza raminia, jakby os³ania³a ty³ a nie bok icon_mrgreen.gif ) i wola³bym pierwej dorwaæ lepsze ujêcie lub wykrój na te naramienniki nim siê do nich zabiorê. I z tym problemem zwracam siê do Was. Czy kto¶ widzia³, czy kto¶ wie? Heh. Czy to ciête z elipsy czy jak :/ Niebawem za³±czê tê kartkê oczekuj±c na podpowiedzi.

Pozdrawiam
robert w. Wielki
Czy macie jakie¶ namiary na wykroje HISTORYCZNYCH pó¼nych kapalców?
Mogilnik
Witaj, je¶li Ci siê bardzo nie ¶pieszy poczekaj a¿ zrobiê kilka smile.gif akurat próbujê przerzuciæ kilka wzorów na papier, ewentualnie spróbuj sam z rysunków chocia¿by z bagritonu http://www.bagrit.pl/artykuly/artykuly.php...26-1500&k=1
s± wyra¼ne i cz³owiek dojdzie w nich o co biega. Formê zbli¿on± do tego 1467 mogê ju¿ przekazaæ, podaj mejla na privie.
robert w. Wielki
NIE bardzo mi siê ¶pieszy szczerba.gif pytam z my¶l± o dalszej przysz³o¶ci
(po maturze przyda mi siê co¶ takiego..) aniol.gif
Mogilnik
spoks robert.

a tymczasem za³±czam kartkê z Grunwaldu o której tr±bi³em wcze¶niej. kuk³a po prawej - naramienniki, czy kto¶ bêdzie mieæ pomys³?Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Tomasz Rajtar
Ja mam tylko jeden pomys³. Powinni zamykaæ za kratki ludzi, którzy pozwalaj± takie straszliwo¶ci wystawiaæ w muzeach...

-
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zafloodujê, ale tutaj nie mo¿na zbyt mocno tego powiedzieæ: zapomnij raz na zawsze o tych przedmiotach. To koszmarna, bezkszta³tna parodia uzbrojenia ¶redniowiecznego, w dodatku eklektyczna. Popatrz po muzeach, choæ tam te¿ siê babole trafiaj±, po porz±dnych opracowaniach. Do³±cz do huba DC++ Freha (vide dzia³ Og³oszenia) i tam siê dobierzesz do materia³ów. Za³apiez jakie kszta³ty powinny mieæ sprzêty, potem bêdziesz kombinowaæ nad powtórzeniem tych rozwi±zañ. Pozdrawiam
Gwyn
Mogilnik
dziêki panowie za jasn± interpretacjê tego czego¶ smile.gif dziêki Gwyn, skorzystam
Donki
Witam wszystkich frehowiczów. Chcia³em zapytaæ czy dysponuje kto¶ wykrojem blach do takiego he³mu http://www.1186-583.org/article.php3?id_article=106 i czy zechcia³by siê nimi ze mn± podieliæ?
robert w. Wielki
£adny..z dobrymi wykrojami blach jest s³abo..w necie prawie nie u¶wiadczysz..nie widzê innego wyj¶cia, jak w oparciu o wykrój ,,podobnego" he³mu stworzyæ w³asny do tego he³mu.
ven.gif
Igor z Bêdzina
Donki
Zale¿y co rozumiesz przez wykroje blach... je¶li chodzi o spawaka, to tutaj jest kwestia po¶wiêcenia kilku-kilkunastu godzin, ¿eby taki wykrój zrobiæ. Je¶li chodzi o konkretnie ten egzemplarz to wygl±da na kuty z kawa³ka, wiec wykrojem jest ko³o. Pozostaje jeszcze kwestia umiejêtno¶ci i technologii.
I nikt nie pisze, ¿e uda siê za pierwszym razem.
Jest jeszcze pewna mo¿liwo¶æ uzyskania od jakiego¶ p³atnerza. Ale bardzo w to w±tpiê. po pierwsze tego typu he³my w Polsce robi± 2-3 osoby. Po drugie rzadko który p³atnerz dzieli siê wykrojami.
robert w. Wielki
Sorry...mój b³±d-zapomnia³em , o historycznej metodzie.., czy mo¿e szerzej o kuciu na gor±co...
w tej trudnej technice rzeczywi¶cie wykrój to prawie bana³.
nieczar
witam

oryginalny helm z Murakajewo prawdopopdobnie byl zgrzewany lub nitowany ("na plasko")... prawdopodobnie ,bo stan helmu w momencie znalezienia nie pozwalal na dokladne okreslenie technologi wykonania :^( ....to helm z Podkaukazia z 8-9 wieku ...egzemplarze kute z w calosci z jednego kesa nie s± z tamtych terenow i tamtego okresu znane - jak dotychczas

rekonstrukcja- stylizacja wykonana dla Juliena z tej grupy francuskiej jest "spawakiem"
...to bardzo uproszczona wersja oryginalu...umiejscowiona w po¼niejszym periodzie

Donki
Chodzi mi o wykroje do spawania. Co prawda nie bardzo staæ mnie na marnowanie blachy na eksperymenty, ale skoro nie ma innej mo¿liwo¶ci to zatryzykuje... Mo¿e sie uda. Czyli dla Saracena z okresu III krucjaty taki he³m bêdzie nieodpowiedni? Mimo wszystko, gdyby jakis p³atnerz zechcia³ siê podzieliæ wykrojem z niedo¶wiadczonym m³odzikiem by³bym bardzo wdziêczny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.