Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "P³askie" miecze.... :]
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Sigvid
Czy mo¿na zahartowaæ miecz z p³askownika tak, aby mia³ lepsze w³a¶ciwo¶ci?
Keylan
zale¿y z jakiej stali ten p³askownik by³ zrobiony je¶li znasz oznaczenie techniczne tej stali to ta stronka powinna ci pomóc: http://ajh-knives.com/metals.html niewiem czy jest sens w takiej operacji ale to ju¿ twoja decyzja.
kewi
plaskownki - to pewnie stal narzedziowa

cos takiegochyba nadaje sie tylko d zawieszeni na scianie, chociaz slyszalem ¿e ze stali narzedziowaj starzaja sie kawalki bardzo wytrzymale, ale to musialby nie by zwykly plaskownik
Owen
Witam
Mistrzem w stali nie jestem, natomiast wedle moich wiadomo¶ci p³askownik nie jest stal± narzêdziow±. Stal narzêdziowa akurat jest przewa¿nie doskona³ej jako¶ci ale te¿ nie nadaje siê na broñ bia³±, poniewa¿ jest bardzo twarda a w zwi±zku z tym ³atwo pêka. Swoj± drog± z p³askownika pewnie mo¿na co¶ zrobiæ, ale trzeba go po prostu przekuæ i zachartowaæ.
Pozdrawiam
ps. Zaznaczam ¿e mogê siê myliæ ale tak mi siê wydaje
Piotr Paruch
Co prawda p³askownik p³askownikowi nieówny, ale zgodze siê z Owenem, ¿e bez w±tpienia nie jest to stal narzêdziowa. Jest badzo miêkka i plastyczna, tak, aby da³a siê ³atwo obrabiaæ. Obawiam siê, ¿e jednak przekuwanie tego i hartowanie nie na wiele siê przyda - trudno w ten sposób jako¶ znacznie zmieniæ sk³ad i w³asno¶ci stali, ustalony w momencie wytapiania.
Wiecze z p³askowników nadaj± siê co najwy¿ej do powieszenia na ¶cianie. Je¶li juz koniecznie chcesz samemu wykuæ co¶ o walorach u¿ytkowych, to poszukaj na z³omowisku resorów z jakiego¶ samochodu - najlepiej syrenki lub du¿ego fiata. Polonez za ju¿ za grube resory, wiêc efekty s± "sztabowate".
Brodar
Witka

P³askowniki to najczê¶ciej stal nisko wêglowa - miêkka. Do¶æ ³atwa w obróbce, ale praktycznie nie poddaje siê hartowaniu. Jest do¶æ tania (nie pamiêtam jej symbolu ale chodzi o t± najczê¶ciej wystêpuj±ca pod postaci± p³askowników) i trafiaj± siê ró¿ne partie - jedne zupe³nie miêkkie inne trochê twardsze - bardziej podatne na hartowanie. Mo¿na j± próbowaæ nawêgliæ podczas kucia, ale to sporo roboty a efekty te¿ nie s± powalaj±ce.
Ogólnie nie polecam robienia z tego broni (chocia¿ sam robiê tongue.gif ) chyba ¿e na ¶cianê.

Pozdrawiam

Dopisane: No i Piotr mnie uprzedzi³ pisz±c prawie to samo. Ehhh, kilka sekund i by³bym pierwszy
kewi
sorry za blad, to rzeczywiscie stal nisko-weglowa , a nadaje sie tylko do broni ktora ma tylko "wygladac"
Robert £aziñski
Panowie a od kiedy to forma handlowa stali (b³acha, p³askownik, prêt) determinuje gatunek stali z którego jest wykonana? P³askowniki s± wykonywane zarówno ze stali konstrukcyjnych jak i narzêdziowych (wêglowych i stopowych).
Nie mogê siê powstrzymaæ - Kolego Piotrze pytanie - polecane przez Ciebie resory to co¶ innego ni¿ p³askownik ze stali sprê¿ynowej???? bigsmile2.gif
Piotr Paruch
Chodzi o to, ¿e pytaj±c o p³askownik na sk³adzie, typowy sprzedawca sprzeda ci p³askownik ze zwyk³ej stali konstrukcyjnej. Je¶li zaznaczysz, ¿e chodzi ci o co¶ twardego/sprê¿ystego, to dopiero wtedy wpadnie na to, ¿e tobie chodzi o co¶ innego ni¿ 90% innych klientów. Jak idziesz do sklepu spo¿ywczego i prosisz o mas³o, to sprzedawca poda ci mas³o, a nie mas³o kakaowe, nie?
Kszta³t wyrobu niekiedy determinuje jego parametry - spóbuj znale¼æ miekk± ¿ebrówkê smile.gif
Standardowy resor i p³askownik ze stali resorowej to nie to samo. Chocia¿by dlatego , ¿e zazwyczaj ma na ¶rodku dziurkê, któr± trzeba za¶lepiæ przy robieniu z tego g³owni. Czêsto stare resory (na pewno od Warszawy) maj± te¿ przekrój inny ni¿ prostok±tny, na przyk³ad trepezoidalny lub lekko soczewkowaty.
Robert £aziñski
No tak, rzeczywiscie gotowy resor ma dziurke i jeszcze jest wygiety. Tyle ¿e ten finalny produkt jest robiony z takiego fajnego p³askownika. Wiem bo kiedys jak robi³em szable to ¿eby nie mieæ problemu z zaspawywaniem otworu i prostowaniem, po prostu odkupowa³em z zak³adów surowy materia³ na resory, w³a¶nie taki p³askownik z resorówki.
A co do reszty Twojej wypowiedzi Piotrze - có¿ rzeczywi¶cie zazwyczaj nie mo¿na liczyæ na jak±kolwiek fachowo¶æ sprzedawców, ale jednocze¶nie wydaje mi siê ¿e dobrze jest samemu wiedzieæ co siê chce zrobiæ i czego siê w zwi±zku z tym potrzebuje, wiêc to nie jest do koñca przekonywuj±ce wyt³umaczenie. przyk³ad z ¿ebrówk±, o ile dobrze rozumiem chodzi Ci tu o prêty zbrojeniowe, te¿ nie jest idealny bo to w³a¶ciwie gotowy wyrób, znormalizowany i stosowany w ¶ci¶le okre¶lonym celu ( i to wcale nie do wyrobu g³owni smile.gif ).
Pozdrawiam
Fionn
panowie musze was zmartwiæ z tego co mi wiadomo 3/4 mieczy produkowanych w Polsce(nawet tych uchodz±cych za dobre) produkowana jest z p³askowników. bum.gif A je¶li chodzi o jako¶æ to ju¿ zale¿y z jakiego materia³u p³askownik zosta³ wykonany( z tego co mi wiadomo to je¶li nie chcecie specjalnie bawiæ siê w hartowanie najlepiej kupiæ stal sprê¿ynow±)
Keylan
mo¿e dorzuce ¿e prêty zbrojeniowe mo¿na kupiæ w dwóch wersjach jode³ka i spiralka i jeden z nich ma wiêksz± zawarto¶æ wêgla ni¿ drugi tylko niepamietam który icon_redface.gif
kewi
tylko czy ktos juz sie podjal zrobienia miecza z pretu zbrojeniowego ??
Keylan
chyba tak z tego twardszego widzia³em kilka nozy i innych rzeczy robionych z tej stali ale co¶ mi siê wydaje ¿e to nadal bêdzie marnej jako¶ci miecz chyba za niska zawarto¶æ wêgla by dostatecznie dobrze zachartowaæ -na zachodzie szalej± za stalami L6, 40XX i 70XX ...przy okazji hartowania to trzeba pamiêtaæ ¿e to niewszystko trzeba jeszcze odpu¶ciæ by zmniejszyæ naprê¿enia wewnêtrzne -ale lepiej niech tu siê wypowiedz± specjali¶ci jak Horhe ja tylko amator i to bez praktyki wiêkszej jestem...
Robert £aziñski
Akurat na miecze i du¿e no¿e (np. typu saxów) to na zachodzie chêtnie u¿ywaj± tak¿e stali 5160, 1080 i 1095, to wszystko s± stale sprê¿ynowe, a co wiêcej 5160 to odpowiednik naszej stali 50HS, z której zreszt± chyba wiêkszo¶æ polskich producentów robi rzeczy typu miecze czy szable. Swoj± drog± ca³kiem niez³a stal tak¿e na no¿e tylko trzeba trochê wy¿ej zahartowaæ, tak w przedziale 52-55 HRC.
Slawo
no nie mogê swoich trzech groszy nie do³o¿yæ smile.gif

w za³±czniku umieszczam wska¼niki wytrzyma³o¶ciowe dla stali
wiêc mo¿ecie sobie przeczytaæ i siê dokszta³ciæ bigsmile2.gif

jak kto¶ ma takie ¿yczenie to mogê zrobiæ ma³e zadanko z wytrzyma³o¶ci miecza
o konkretnym kszta³cie i materiale ( ale za browara ! a jak za skrzynke to moge nawet zrobiæ symulacjê komputerow± bigsmile2.gif )

kilka lat temu zrobi³em sobie kilka mieczy z p³askownika ze stali St5 i dzia³a³y smile.gif
osobi¶cie uwa¿am ¿e je¶li robiæ sobie miecz, "taki na ca³e ¿ycie" smile.gif to raz a porz±dnie,
a je¶li tylko do treningów, to nie wk³adaæ w niego zbyt du¿o w³asnej pracy
niech nawet ma prostok±tny przekrój i jest z "gorszego" materia³u

apropo hartowania stali :
mo¶ci Brodarze! ja na warsztatach hartowa³em stal niskowêglow± do twardo¶ci 60 w skali Rockwella
to chyba nie jest ma³o w porównaniu z mieczami czo³owych polskich producentów ? smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.