Wiecie mo¿e gdzie mo¿na kupiæ piszczele wo³owe (nieuszkodzone)? Najlepiej w okolicach Poznania,Trójmiasta albo Elbl±ga...
Witam!
A szuka³e¶ w rze¼ni??
Tylko ¿e oni to bior± na klej, ale my¶le mog± Ci kilka odst±piæ.
A tak z ciekawo¶ci, do czego maj± s³ó¿yc??
Tak tak,od razu pomy¶la³am o rze¼ni,ale my¶la³am,¿e jest jaki¶ sposób na ominiêcie tego piêknego przybytku rozkoszy...
Pewnie i tak skoñczy siê na wyprawie do takowej z flaszk± pod pach±
A chcê sobie zrobiæ rekonstrukcjê fujarki z Kowalewa w celu umilania(albo wrêcz przeciwnie) wieczorów przy ognisku...
My¶lê , ¿e mimo up³ywu kilku lat od inicjacji tematu jest on nadal aktualny. Wykona³em swojego czasu kilka grzebieni ko¶cianych .A surowiec zdoby³em w bardzo prosty i " higieniczny " sposób : w Auchan / mo¿e byæ inny, du¿y market / , na stoisku z miesem , poprosi³em o przygotowanie mi kilku najwiêkszych ko¶ci wo³owych / w ca³o¶ci / ,¿e niby to dla du¿ego psa .Rze¼nicy reagowali róznie - w wiêkszo¶ci jednak przygotowywali ko¶ci.
Najwiêksze sensacje budzi³ marsz do kasy i p³acenie.My¶lê ,¿e za moimi plecami to siê niektórzy pukali w czo³o , ale co mi tam...
Po przyj¶ciu do domu bra³em pi³kê do metalu , obcina³em od ko¶ci oba koñce , wrzuca³em to wszystko do gara i gotowa³em ze dwie godziny.Dlaczego wszystko ? Bo mia³em przy okazji ¶wietny ,wo³owy , wywar na zupê. No i patrzajcie ludziska ! Odkry³em sposób na ugotowanie zupy na grzebieniu!
Pozdrawiam , leterman
Mo¿e nie mieszkam w twoich okolicach(Wrocek) ale ja szukajac takich ko¶ci chodzê na tzn Hale kupców; nastepnie ide do miêsnego i pytam sie czy s± takie,i takie ko¶æi.Najlepiej chodziæ rano bo wtedy jest dostawa towaru i maj± mnóstwo ró¿nych ko¶ci na zbyciu(i na grzebienie,solniczki,fujarki itd itp.)Najlepiej id¿ do wiekszego sklepu miêsnego i napewno co¶ ciekawego wyniesiesz;)Pozdro Dagr!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.