Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [buty] mêskie, wysokie, je¼dzieckie XIV- XV wiek
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Bastian
Witam!

Tak jak w temacie... Nie widzia³em nic na ten temat, wiêc o¶mieli³em siê napisaæ to zapytanko. Je¶li ju¿ co¶ takiego by³o, to mea magna culpa i proszê o nakierowanie icon_redface.gif

Pozdrawiam!
Ludka
Witam!

Nie nie pasuja buty do polowy uda pojawiaja sie w drugiej polowie XV wieku

Ludka Excalibur
Fionn
Eh Ludko ja bym siê pok³óci³...poogl±daj sobie ksiêgê ³owieck±(pocz±tek XV wieku)
Borg
czy mi sie wydaje czy sa to buty typowo jezdzieckie?
Bastian
Witam!

Tez mi sie wydaje, ze buty te sa przeznaczone dla konnych... widzialem tego troche na tegorocznym grunwaldzie, no i mysle nad sprawieniem sobie takich, tylko nie chce zeby sie okazalo, ze jetem tenebrus bigsmile2.gif Ja niestety nic nie znalazlem na ich temat... wszedzie jest napisane tylko o butach co najwyzej do kolan, wiec zyje w konsternacji face4.gif

Pozdrawiam
Fionn
Tak nie da siê ukryæ, ¿e s± to buty je¼dzieckie-po co pieszemu wysokie buty??
Co do k³ócenia siê metod± graficzn± to chwilkê musicie poczekaæ (jutro mam ko³o wiêc nie mam za du¿o czasu na szperanie w swoich materia³ach)
Fionn
Muszê sie jeszcze upewniæ co do datowania ¼ród³a ale:

http://www.bnf.fr/enluminures/images/jpeg/i5_0031.jpg

http://www.bnf.fr/enluminures/images/jpeg/i5_0032.jpg

To taki drobny przyk³ad(¼ród³o: "Ksiêga £owów"- zdaje siê pocz±tek XV wieku)
Bastian
Witam!

Dziêki za grafiki... Je¶li faktycznie s± z pocz±tku XV wieku, to bardzo mnie to cieszy bum.gif
Przegl±daj±c forum natkn±³em siê na wiele postów, w których uzbrojenie oraz ubiór klasyfikowany jest jako je¼dziecki i co za tym idzie wykluczany jako "niezgodny"... Wydaje mi siê, ¿e rozpatrywanie tych problemów jest trochê bezcelowe, poniewa¿ tak na dobr± sprawê ekwipunek wiêkszo¶ci uczestników imprez pó¼no¶redniowiecznych by³ w praktyce przeznaczony dla rycerstwa konnego (czyli tego w³a¶ciwego, ale doda³em, ¿eby unikn±æ nie¶cis³o¶ci). Dajmy na to he³my: przecie¿ wiêkszo¶æ przy³bic (np. psi pysk) to element zbroi wytworzony na potrzeby szar¿y i walki konnej... To siê te¿ tyczy wiêkszo¶ci przeszywanic z rozciêciami umo¿liwiaj±cymi dosiadanie wierzchowca, ba, to siê tyczy ca³ej zbroi! Przecie¿ piechota wtedy wygl±da³a zupe³nie inaczej (pe³ne p³yty mam na my¶li), a spieszone rycerstwo nie by³o zjawiskiem pospolitym face4.gif

Dlatego zgadzam siê co do kwestii podstawowych, ¿eby nie nosiæ jakiego¶ strasznie dziwnego sprzêtu nie wiadomo skad, ale wydaje mi siê troche przesadzone zabranianie noszenia czego¶ z racji tego, ¿e by³o to u¿ywane przez wojska konne... no mo¿e kopie... tak kopie chyba powinny zostaæ domen± konnych szczerba.gif

Przepraszam za odbieganie od w³a¶ciwego tematu, wiem, ¿e dyskusje tego typu s± gdzie indziej.... mea culpa devil.gif

Pozdrawiam pokornie tongue.gif
Fionn
CYTAT
a spieszone rycerstwo nie by³o zjawiskiem pospolitym

Ja mam problem z g³owy w Szkocji nawet arystokracja czêsto walczy³a pieszo ... ogólnie dziwna sprawa bo tam ogólnie rzecz bior±c rycerstwo nawet wola³o walczyæ pieszo. A co do butów ... moja teza jest taka, ¿e wysokich(oczywi¶cie wmiarê sensownie) urzywano tam gdzie mo¿na by³o siê pobrudziæ... na ikonografi ciê¿ko znale¼æ przyk³ady wysokich bo wiêkszo¶æ z ilustrowanych ksi±g powstawa³a w otoczeniu dworu gdzie zecydowanie modniejsze by³o zak³adanie nogawic z podszywan± podeszw±(podkre¶la³y one znacznie wydatniej kszta³t ³ydek co w owym czasie by³o bardzo "trendy" icon_wink.gif ), a je¶li kroniki przedstawia³y jakie¶ wydarzenia batalistyczne to rzadko kiedy ilustrowa³y ¿ycie obozowe, autor wola³ ilustruj±c zamie¶ciæ na rycinie w³adcê w ¶lni±cym pancerzu zakutego od stup a¿ po czubek g³owy.
Generalnie to s±dzê, ¿e buty pod kolano mog³y pojawiæ siê znacznie wcze¶niej ni¿ prze³om XIV-XV wieku, bo spotka³em siê ju¿ kiedy¶ z paroma egzemplarzami z XIV wieku które napewno siêga³y conajmniej za kostkê, pytanie tylko jak wysoko. Jednak trochê brakuje mi tego poparcia ¼ród³ami pisanymi ¿eby móc postawiæ jednoznaczn± diagnozê.
Ludka
Witam!

W modzie dworskiej pojaiaja sie w polowie XV wieku jak juz wyzej pisalam. I byly ostatnim krzykiem owczesnej mody i chodzilo sie w nich wiecej niz jezdzilo. Ksiege lowiecka sobie poogladam, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze nie wszystko co jest w ksiazkach nie zawsze datowane jest poprawnie.

Ludka Excalibur
Fionn
Moja droga Ludko ksiêga ³owiecka nie jest opracowaniem czy czym¶ takim. To ksiêga napisana w II po³owie XIV wieku(zdaje siê we Francji) na pocz±tku XV w Angli zosta³a ona dodatkowo zilustrowana.A co do mody to zgadzam siê ¿e w po³owie XV wieku na dworze zdecydowanie zaczê³y byæ popularne buty wysokie, ale nadal twierdzê, ¿e w XIV wieku buty wysokie by³y najprawdopodobniej noszone, chocia¿by na wspomnianych przezemnie polowaniach i innych tego typu b³otnistych eskapadach. Poszukam mo¿e znajdê jeszcze jakie¶ dowody.
Hyginus
Dorzucê dwa grosze - co do wypowiedzi Fionna "spotka³em siê ju¿ kiedy¶ z paroma egzemplarzami z XIV wieku które napewno siêga³y conajmniej za kostkê, pytanie tylko jak wysoko" - buty ponad kostkê znale¼æ mo¿na ju¿ w XIII wieku, wtedy siêga³y maksymalnie do 1/3 wysoko¶ci ³ydki. Wiêcej na ten temat móg³by pewnie powiedzieæ szacowny Bagrit...
A co do samych wysokich butów, to warto by pewnie zwróciæ uwagê na kwestiê statusu - na pewno nie ka¿dego byle pieszego wojaka by³o staæ na buty wysokie do kolan czy po³owy uda, nawet je¶li ju¿ siê pojawia³y w danym okresie...
Fionn
Ja bym raczej powiedzia³, ¿e staæ raczej by³o jedynie konnych.
Borg
Heja
Odgrzewam temat sprzed wielu lat smile.gif
Niby buty wysokie za kolano to buty je¼dzieckie, ale ogl±daj±c Tryptyk Jerozolimski z Gdañska tknê³y mnie buty ch³opów. Dwóch kolesi w koszulinach i jeden z morderców nosi co¶ za kolano, wywiniête jak w/w buty. Dr±¿kowska uwa¿a, ¿e to buty. Mo¿e jednak stosowano je jako buty ochronne... ¶redniowieczne gumofilce :D Albo to owe nogawice skórzane znane z ¼róde³ cechowych.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.