Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak analizujecie sparringi?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Feniks
Moje pytanie - kolejne po nastêpnym bigsmile2.gif brzmi: jak analizujecie sparringi? Czy w ogóle?

Oczywi¶cie pytanie do tych, którzy siê bij±.
kewi
najlepszym znacznikiem tego ze cos sie zle robi jest to ze sie dostalo bum.gif
czasami w takiej sytuacji mozna przerwac walke i jeszcze raz otworzyc ta sytuacje kiedy sie rezwalo al ewolno i na spokojnie, aby zrozumiec co sie zle robilo, takie naprawianie bledow na biezaco jest bardzo pomocne, poznije w trakcie dalszej walki mozna jeszcze kilka razy doprowadzic do podobnej sytuacji aby zobaczyc czy z tej nauki cos sie wynioslo
obserwowanie walki przez osobe 3. jest przydatne, zwlaszcza we wczesnym stadium nauki , rowniez kiedy walcza 2 osoby co dopiero sie ucza
rozmowy po walce rowniez sie zdarzaja
moim zdaniem nie ma sensu gadac o tym poznniej przy piwku, trening powinno si eanalizowac na "goraco"

jakby walka niee wygladalo, nie moze ona przejsc bez echa, trzeba wymienic zdanie ze sparing-partnerem co sie robil dobrego/zlego
Gollum
pytanie smiem zauwazyc jest troche lewe.
tzn jesli ktos walczy pare razy w tygodniu to nagrywanie kazdej walki i potem wnikliwa jej analiza jest utopia ( to mozna zrobic raz na jakis czas)
kazdy myslac zastanawia sie po walce co mogl zrobic lepiej a takze przeanalizuje ja z partnerem - na tym polega rozwijanie sie.
przy piwku z kolegami tez sie gada o swoich obserwacjach z roznych sparringow.
poniewaz na treningach zawsze jest trzecia osoba wiec czesto jest tak ze po wlace rowniez z obserwatorem sie porozmawia.

zatem czemu tylko 2 odpowiedzi moga byc? zadna z podanych przez ciebie metod przeciez sie nie wyklucza i moga bys stosowane przemiennie co przeciez na dobra sprawe o niczym nie swiadczy...

Ciekaw jestem jaka nowa i i dobrze przygotowana ankieta nas jeszcze zaskoczysz
Feniks
Wiêc wybierz te, które robisz najczê¶ciej, z³o¶liwcze.
Gollum
ja zlosliwy? bron panie boze....
to tylko uczniowska wnikliwoasc smile.gif

mam problem z wybraniem tych ktore robie najczesciej bo nie prowadze dokladnej statystyki a nie moge intuicyjnie decydowac gdyz to moze w sposob znaczny zafalszowac wyniki ankiety :D

tylko jeszcze powinienes dodac w jakim celu prowadzisz to badanie - jaka teze ma ono utrzymac badz obalic. ponadto jako wnikliwy badacz wierze ze w sposob naukowy przeanalizujesz korelacje pomiedzy tymi wynikami;) jakas srednia i odchylenia standardowe tez by byly fajne;) no i jaka ilosc prob potrzebujesz by badanie mozna bylo uznac za wiarygodne?
Tomasz Rejf
Gollumie zamiast byæ z³o¶liwy i upierdliwy zaoferowa³by¶ pomoc w zrobieniu odpowiedniej ankiety z postawieniem celu badania, odpowiednich pytañ itp. My¶lê ¿e to bardziej pomo¿ eogólnemu rozwojowi fechtunku czy szermierki.
Gollum
ja wlasnie pomagam zadajac konkretne pytanie - min o cel badan. bez wyjasnienia tak fundamelntalnych spraw niestety nie moge nic dalej zorbic.
Jarek Przyby³o
Gollum nie b³aznuj anger.gif nie podoba Ci siê ankieta to jej nie wype³niaj anger.gif anger.gif

Z powa¿aniem

Jarek P.
Feniks
Gollum chce po prostu dorównaæ mi wnikliwo¶ci±. Obawiam siê, ¿e musisz jeszcze trochê popracowaæ.

Nie mam ¿adnej tezy. Jestem po prostu ciekawy.
Gollum
ciekawy czego? wynikow ktore nie sa w zaden sposob miarodajne z naukowego punktu widzenia? rownie dobrze mozesz zrobic taka ankiete wsrod milosnikow zbierania pokemonow....

ogolnie o co mi chodzi: nie bawmy sie w pseudonauke i nie robmy badan z ktorych nic konkretnego nie wynika.
Feniksie ja nigdy nie kwestionowalem twej wiedzy ksiazkowej na temat szemierki, ba smiem nawet przypuszczac ze jest duza weksza od mojej (co wyczynem nie jest;), ale zaczynasz uprawiac pseudonaukowa grafomanie. skoro innych tak uslinie prosisz o konkrety dlaczego w tym wypadku sam ich nie podasz?

bigsmile2.gif
Feniks
Jakie badania? icon_rolleyes.gif Gollum, o co Ci chodzi? Jaka nauka? Ju¿ siê nawet zapytaæ nie mo¿na? Jaka grafomania? Dotkn±³em jakiego¶ Twojego wra¿liwego punktu, czy co? Wyluzuj, cz³owieku.

Co ma wynikn±æ z ankiety? Chcê siê dowiedzieæ, jak ludzie oceniaj± sparringi. Nie ma w tym nic wiêcej. Liczy³em na to, ¿e kto¶ siê podzieli do¶wiadczeniami, mo¿e siê czego¶ ciekawego dowiem.

Jak jestem z³o¶liwy, to wstawiam diabe³ki devil.gif Czy widzisz jaki¶ w tym temacie? Niektórzy to s± dziwni dunno.gif

Rozumiem, ¿e ankieta Ci siê nie podoba. Twój g³os zosta³ wys³uchany. Powiedzia³e¶ dlaczego, ok. A teraz pogadajmy o konkretach.

W jaki sposób oceniacie sparringi?
Jugger
dobra. robie wszystko co wymieni³e¶, poza nagrywaniem walki na video - szkoda czasu. zamiast tego gadam i udzielam wzkazówek w trakcie walki.

ankieta jest lewa :P znaczy ¼le zrobiona - nie powinienes ograniczac ilosci odpowiedzi. teraz dostaniesz bezsensowny wynik, wiec po co pytac?

a tak jako mod tego dzialu to poprosze o zmiane swoich wypowiedzi na:
- pytanie ze strony Golluma
- odpowiedz ze strony Feniksa (no moglby¶ cos napisac smile.gif)
reszte wywale king.gif
Gollum
otoz ankieta jest forma badania jakiegos zjawiska. dla mnie to jasne ale niektorym trzeba tlumaczyc.

kazde badania prowadza do jakis wynikow na bazie ktorych wyciaga sie wnioski (np dowiesz sie czegos ciekawego) i towrzy tezy co mozna potraktowac jako nauke. mam nadzieje ze to rowniez jest zrozumiale.

pytac sie zawsze mozna tylko z sensem, a jak wczesniej ci pokzalem to twoje pytanie jest poprostu blednie skonstruowane, co zdarzyc sie moze kazdemu lecz ty jednak dzielnie obstajesz przy swoim.

czlowiek myslac ma to do siebie ze jesli popelnia blad to potrafi sie do niego przyznac i go naprawic, zamiast szukac problemu w tych ktorzy mu ten blad wskazuja.

z tego co napisales wynika ze ty juz sam nie wiesz jakimi narzedziami sie poslugujesz i do czego one sluza.

i to by bylo na tyle z mojej strony bo widze ze proba merytorycznej dysputy z toba konczy sie na tym ze z braku argumentow zaczynasz wycieczki personalne po moich wrazliwosciach ;)
Feniks
Jugger, za³ó¿ now± ankietê albo zmieñ ilo¶æ opcji, nie mam si³y siê ju¿ z wami k³óciæ, ani czasu, ¿eby to teraz zmieniaæ.

Nic osobistego - robota mi wyskoczy³a.
Tomic
fajnym sposobem jest nagraæ na video jedn± z pierwszych walk, nastepnie zrobic to za jakis czas np za rok,(oczywi¶cie je¶li przez rok sie uczciwie trenowa³o) i porównaæ bigsmile2.gif
Martin
CYTAT(Tomic)
fajnym sposobem jest nagraæ na video jedn± z pierwszych walk, nastepnie zrobic to za jakis czas np za rok,(oczywi¶cie je¶li przez rok sie uczciwie trenowa³o) i porównaæ bigsmile2.gif

Tak. fajy sposób aby podbudowaæ ego, nic wiêcej devil.gif

Najlepiej by by³o walki nagrywaæ, kamera cyfrowa pozaostaje jednak w sferze moich marzeñ. Spe³nialnych, ale wci±¿ marzeñ.
Tak siê przygotowuj± bokserzy i wielu innych, którym zale¿y.
Najlepsze sparringi to te sêdziowane. Przy okazji zawsze mamy obserwatora, który po wszystkim mo¿e (i powinien) mieæ trochê uwag.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.