Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubiór cie¶li, stolarza, bednarza w XV w.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Horhe
Czy s± jakie¶ przekazy ikonograficzne ukazuj±ce cie¶le, stolarzy i bednarzy w XV wieku??
Zastanawiam siê czy ich stroje mia³y charakterystyczne elementy lub kolory okre¶lone tylko dla cechu.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Je¿eli w jakim¶ mie¶cie cech tak sobie wymy¶li³, to ca³kiem mo¿liwe, ¿e mieli jaki¶ znak naszyty po lewej stronie na piersi czy ramieniu. Codzienny strój raczej nie. Mo¿e ewentualnie na specjaln± okazjê, np. wizytê królewsk±, ca³y cech móg³ przybraæ jakie¶ barwy. A tak, mo¿e jaki¶ fartuch. Bêdzie trzeba spojrzeæ. Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Ikonografia tego nie potwierdza. Jesli chodzi o ciesli to masz do dyspozycji wszystkie wizerunki Sw. Jozefa.
Sa jeszcze obrazy i miniatury pod tytulem "budowa wiezy Babel". Pokazuja one ludzi ubogo i raczej niemodnie ubranych, w luznych robe sciagnietych pasem lub nawet w samych dubletach i nogawicach.
Nie trafilam dotychczas na zadne liverie cechowe...
Jan Gradoñ
Mam dosc duzo obrazow przedstawiajacych to co Cie interesuje, bo pisze z tego magisterke. Tak, jak wspomniala Ewka, glownie sa to przedstawienia Sw Jozefa. Jest tez cos takiego co sie bodajze nazywa wielka ksiega cechow Norymbergii, czy jakos tak (1430-80). Poszukam na plytach i postaram sie wieczorem podrzucic pare obrazkow.
Jan Gradoñ
Znalazlem. Niestety gdzies mi sie zapodzial link do tych cechow z Norymbergii. Wiem tylko, ze manuskrypt powstal w latach 1425-73, ale nie znam dokladnej nazwy... niech ktos mnie poprawi w razie czego. W calym manuskrypcie, wszyscy ubrani sa tak samo mad.gif Plik "Sw Jozef 1427", to fragment oltarza autorstwa Mistrza z Flemalle - 1427, a rysunek z pliku "ciesla le duc" z encyklopedii Violet Le Duc'a.
Jan Gradoñ
Ciag dalszy...
Jan Gradoñ
No i ostatnie trzy.. niestety wiecej przy sobie nie mam. Za miesiac moge podeslac...
EwKa
W niemieckojezycznych opracowaniach to co podajesz jako "norymberga" nosi tez nazwe "Mendel Hausbuch" lub inna z jakimistam kilkuset bracmi...Ilustracje powstawaly od lat 20-tych XVw. do pocz. XVIw.
Konrad z Czêstochowy
Witam, a czy mo¿e posiada kto¶ materia³y o ubiorze ³aziebników i balwierzy? Mam jedn± ikone przedstawiaj±c± scene z ³a¼ni ale przedstawieni na niej pracownicy nie posiadaj± nic specjalnego co wyró¿nia ich od reszty ( poza tym ¿e s± jedynymi ubranymi postaciami w ³a¼ni mad.gif ) Pozdrawiam.
Wojciech Radzki
Jeszcze jedno przedstawienie robotników, w tym cie¶li.
Manuskrypt z II po³. XV w.
Pozdr WR
Valdez
A czy ma ktos np ta Norymberge albo tego Hausbucha tak zeby np nagrac na plytke i podeslac?
Poszukuje materialow dotyczacych gornikow, troche mam ale ze pisze z tego mgr to szukam jak najwiecej. Oprocz samych strojow interesuja mnie tez znaki cechowe, jak wygladaja i wlasnie gdzie na ubraniach je umieszczano, jesli tak czyniono?
£ukasz P³aza
Mnie z kolei ciekawi ubiór p³atne¿a/miecznika/kowala z jednej strony roboczy a z drugiej bardziej wizytowy- taki w jakim móg³ przyjmowaæ klijentów czy prezentowaæ swoje wyroby. Jak macie jak±¶ ikonografie czy opracowania pod¿uæcie.
Vlasta
Das Hausbuch der Mendelschen, niestety czarno-bia³a wersja, jest TU.
Pozdrawiam!
Vlasta
Horhe
Temat powróci³ do mej g³owy. Chcia³bym go dalej zg³êbiæ, mamy co¶ nowego?
EwKa
Problem polega na tym, ze ciesle, stolarze itp pokazywani sa przy pracy wiec albo w stroju spodnim typu doublet+nogawice albo w starym typie ubrania tunika+nogawice...O cechach masz wzmianki ale nie masz danych szczegolowych co do ich praktyk odswietnych oraz ubran na wieksze okazje. Te cechy nie nalezaly do najwybitniejszych i najmajetniejszych wiec nikt sie zbytnio nie pasjonowal ich statusem spolecznym. To nie to co stowarzyszenia "junkrow" gdzie tatus kupiec, browarnik czy armator dawal kase na zabawy synka w "ryceriade" w Dworze Artusa i gonitwy po Dlugim Targu:)
Polecam: http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...roller/showtree podkategorie "Buildings & Structures" albo "Industry & Agriculture" tak na przylkad.
Zygmunt
Mo¿e bêdzie to w jaki¶ sposób pomocne- by³a praca na temat stroju ochronnego:

Irena Turnau, European Occupational Dress from the Fourteenth to the Eighteenth Ceuntry, A. Wo¼niak [ed], Biblioteka Etnografii Polskiej, vol 49. Instytut Archeologii i Etnologii PAN w Warszawie 1994
Morrigan
Od Szpadzika bigsmile2.gif
Sir MaxeN
Witam,
Odnawiam trochê temat,
Wiem ¿e to mo¿e nie jest dzia³ broni czy narzêdzi, ale bardzo ciekawi mnie kwestia cie¶li,
Pierwsze sprawa jak± chcia³bym poruszyæ,
Czy kto¶ mo¿e posiada projekty toporu ciesielskiego
w stylu http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...ost&id=4423 (zdjêcie z postu Jana Gradoñ)
lub wie gdzie mo¿na taki zamówiæ?
Oraz ciekawi mnie czy kto¶ ma jaki¶ projekt ubrañ szytych w ten sposób jak na obrazie powy¿ej, szczególnie pytanie kieruje do krawców/krawcowych, nie znam siê za bardzo na szyciu ale z chêci± wykona³bym sobie taki strój lub kupi³ je¶li kto¶ ma profesjonalne doj¶cia.
kublika
To jest normalna tunika, prosta kieca za kolana, lu¼na do¶æ,¿eby móg³ ruszaæ rêkami, z III-gatunkowej we³ny, bo do pracy. Mo¿esz uszyæ na podstawie tego nieszczê¶nika, co w bagnie uton±³ (albo go utopili sad3.gif ) w Bocksten, albo jakie¶ lu¼niejsze co¶tam z Herjolfsnes - wybór jest. Je¶li szyæ ci bêdzie kto¶, kto szyje ( bigsmile2.gif ) to bedzie wiedzia³ o co chodzi.
A toporek pok¿ jakiemu¶ kowalowi, albo przeczesuj Allegro. W dziale starych narzêdzi. Fasony toporków ciesielskich ( i innych ciesielskich narzêdzi) wiele siê nie zmienily - tylko szukaj starego, ¿eby by³ kuty.
powodzenia smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.