Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Basinet z 1360 a basinet z 1415
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!

Bez bicia sie przyznaje, ze przeszyukalem sobie FREHA i niesttey, nie znalazlem odpowiediz na gnebiace mnie pytania angsad.gif

Chodzi mi mianowicie o to, czy basinet z ok. roku 1360 roznil sie jakos zasadniczo (pod wzgledem ksztaltu, sposob moccowania zaslony akurat jestmi objetny w tym wypadku) od basinetu z ok 1415?
Interesuje mnie glownie zagadnienie basinetu uzywanego przez zolnierzy.

Przejrzalem mnostwo ikonografii, obejrzalem troche zabytkow i jestem w kropce, bo wszystkie wlasciwie dotycza II polowy XIV w, poznego XIV wieku, a przede wszytskim lat 1380-1390 - mi zas chodzi o czasy tak z 20-30 lat wczesniejsze. Jedyne przedstawienie ludzi w basinetach wydsatwane na okolice 1360 to rysunek w ospreyu, wiec sie nie liczy:)

Bede bardzo wdzieczny za kazda wskazowke.

Polecam sie ³askawej pamieci,
Bryan
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Nie no Bryan, jest kupa informacji na ten temat w temacie Uzbrojenie pó¼ne.
Nie bardzo rozumiem co kryje siê pod pojêciem ¿o³nierzy, bowiem w XIV w, nie za bardzo mo¿emy mówiæ o ¿o³nierzach. Domy¶lam siê, ¿e chodziæ mo¿e o pieszych, b±d¼ pocztowych, nie s±dzê aby kto¶ inny ni¿ kopijnicy u¿ywa³ he³mów z zas³on±,bowiem zas³ony wykszta³ci³y siê po to aby chroniæ twarze kopijników, he³m ów zacz±³ siê kszta³towaæ ok lat 50-tych XIV w i by³ za drogi dla choæby ¶rednio zamo¿nych miles.
Niestety mocowanie zas³ony i kszta³t dzwonu maj± zasadniczy wp³yw na wygl±d przy³bicy z 1360 r, a tego z 1415 czy 1430 i na rycinach po 1400 (powiedzmy) nie spotyka siê zas³on mocowanych na czo³owym zawiasie. Natomiast w tych latach widzimy powrót do kszta³tów "ob³ych" zarówno dzwonu jak i zas³ony, gdzie w latach 1380-1410 (powiedzmy) przewa¿a tendencja "szpiczasto¶ci" i wyd³u¿ania.
Na nasze nieszczê¶cie pieszych w przy³bicach widzimy w ikonografii tylko podczas oblê¿eñ nawet strzelaj±cych z ³uków i kusz z opuszczonymi zas³onami), natomiast jezdnych w otwartych he³mach jest multum, d±¿enie do historyczno¶ci zatem musi poci±gn±æ za sob± zel¿enie nawalania siê podczas bitek, a przede wszystkim robienia tego z g³ow±.
KOnkretnie chodzi mi o lucznika angielskiego spod Poitiers i spod Azincourt - czyli kogos w helmie ewidentnie bez zaslony. Przedstawienia jakie widzialem to ok 1380 - i tam helmy sa szpiczaste. Konkretnie chodzi mi wlasnie o te "szpiczastosc" lub oblosc helmu - czy takie ksztalty wystepowaly w przypadlu takich zbrojnych rownolegle, czy tez kompletnie (a wkazdym razie w takim stopniu, ze noszenie innego typu podpdaloby dzis pod mrok) zarzucano jedren ksztalt na rzecz drugiego.

Tak czy siak, wielkie dzieki za informacje - choc bije sie w piersi, nie znalzalem w uzbrojeniu poznym potrzebnych informacji:(Coz, przeszukam raz jeszcze.

Pozdrawiam!
Maciek
Fionn
Hmmm... widze, ¿e mamy podobny problem (tyle, ¿e ja szukam przyk³adu zas³ony mocowanej do zawiasów skroniowych- wiem, ¿e conajmniej od 1346 takowe zawiasy istnia³y) Pytanie tylko jak± mia³y doczepian± zas³onê??
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
CYTAT
wiem, ¿e conajmniej od 1346 takowe zawiasy istnia³y) Pytanie tylko jak± mia³y doczepian± zas³onê??

Wg ikonografii du¿o wcze¶niej, jednak nie mam odwagi jej zaprezentowaæ, bo mo¿e to poci±gn±æ niepotrzebn± dyskusjê, po prostu zbyt skromny materia³ potrzebny do rekonstrukcji.
CYTAT
Przedstawienia jakie widzialem to ok 1380 - i tam helmy sa szpiczaste. Konkretnie chodzi mi wlasnie o te "szpiczastosc" lub oblosc helmu - czy takie ksztalty wystepowaly w przypadlu takich zbrojnych rownolegle, czy tez kompletnie (a wkazdym razie w takim stopniu, ze noszenie innego typu podpdaloby dzis pod mrok) zarzucano jedren ksztalt na rzecz drugiego.

Je¶li chodzi o he³my "tanie" otwarte, to w tym przypadku nie ma, a¿ tak istotnych ró¿nic, w ikonografii z 1360 jak po 1400 roku mo¿na zauwa¿yæ podobne kszta³ty, s± oczywi¶cie wyj±tki, zarówno szpiczaste jak i ob³e ³ebki widoczne s± w 1360-80 roku, po¼niej te ob³e raczej zanikaj±, pojawi± siê dopiero bli¿ej II po³owy XV w., z kapalinami jest podobnie ( typ siedl±tkowski raczej charakterystyczny dla 1400) szpiczaste kapaliny wystêpuj± zarówno w 1380 jak i po 1400. Je¶li chodzi o otwarte he³my jest do¶æ znalezisk aby móc na tej podstawie podpieraæ siê ikonografi± i rze¼b±.
Fionn
CYTAT
Wg ikonografii du¿o wcze¶niej, jednak nie mam odwagi jej zaprezentowaæ, bo mo¿e to poci±gn±æ niepotrzebn± dyskusjê, po prostu zbyt skromny materia³ potrzebny do rekonstrukcji.

Zgadzam siê z koleg±, ¿e takowe istnia³y choæ wiadomo¶ci na ten temat rzeczywi¶cie znikomo ma³o. Mi natomiast chodzi o he³my ze skroniowymi zawiasami umo¿liwiaj±cymi zmianê zas³ony. Jakby kto¶ mia³ co¶ na temat zas³on do tego typu he³mu na 1360-1370 by³bym bardzo wdziêczny.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Psi pysk Ulricha VI von Matsch datowany na 1366 (najwcze¶niej), zbrojownia w Churburgu, o tym te¿ ju¿ by³a mowa, choæ to wybitnie he³m kopijniczy.
Fionn
Hmmm... to ju¿ co¶, ale jakiej¶ wielkiej zgodno¶ci co do datowania tego he³mu to nie ma face4.gif

Mimo wszystko dziêkuje za przyk³ad.
Ja tez dziekuje bialemu, dowiedzialem sie dokladnie tego o co mi chodizlo:)
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
CYTAT
Hmmm... to ju¿ co¶, ale jakiej¶ wielkiej zgodno¶ci co do datowania tego he³mu to nie ma

Datowanie dotyczy ca³ego kompletu, jest przypisane konkretnej postaci historycznej w opracowaniu dotycz±cym konkretnego miejsca, je¶li jest powód aby uznaæ jakie¶ jedno konkretne datowanie to osobi¶cie uznajê w³a¶nie to.
CYTAT
chodzi o he³my ze skroniowymi zawiasami umo¿liwiaj±cymi zmianê zas³ony

Nie spotka³em siê nigdzie ze stwierdzeniem aby mocowanie "zawiasowe", skroniowe by³o wykorzystywane do wymiany zas³ony na inn±, oczywi¶cie po wyjêciu trzpieni mo¿na zas³onê zdj±æ, co mog³o byæ kwesti± wygody.
Moim zdaniem rozwi±zanie to by³o stricte techniczne, podnoszona zas³ona pracuje w³a¶nie na zawiasach, co zapobiega odkszta³caniu siê jej i mniejszego obci±zenia nitów na których jest przytwierdzona do he³mu.
Fionn
Zgadza siê w dawnych czasach napewno nikt nie wpad³ by na takie wykorzystanie tego elementu he³mu(zreszt± nie mia³ by potrzeby). Pisz±c to mia³em raczej na my¶li dzisiejszy wzgl±d praktyczny- je¶li dojdê do wniosku, ¿e co¶ w nowej zas³onie niegra(np. nie zgadza siê datowanie) zawsze zas³onê mogê wymieniæ(p³ace 150 PLN za now±, a nie 600PLN za ca³y he³m,proste i logiczne).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.