Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!
Udalo mi sie ustalic, ze rzeczone jaquette bylo popularnym strojem chlopskim, tak popularnym,z e dalo pocztake nazwie "zakeria" okreslajacej bunty chlopskie w polowie XIV w we Francji.
W wielkim przyblizeniu wygladalo jak zupan (wiem, wiem, stroj znacznie pzoniejszy) siegajacy nad kolana, zapinane bylo na guziki do pasa i na rekawach.
Nigdzie jednak nie znlazlaem zadnych wskazowek co do tego, co pod owa jaquewtte noszono. Poza koszula, oczywiscie. Prawdopdobnie jakis dublet, pzoostaje jednak pytanie, jaki - czy ubozsza, nie watowana niczym wersje pourpointu, czy tez jakies inne wynalzaki?
Pomozecie?
Z gory dziekuje!
Bryan
chodzi Ci o chlopa? Koszula+pas do podtrzymywania nogawic+tunika w typie niepasowanej. Nie wyglada aby chlopi (ikonografia lezy i kwiczy...) z pol. XIVw. mogli ubierac sie wykwintniej. Co do ubierania chlopa w jacqety w tym czasie to troche za wczesnie-jaki/jaquety byly wtedy szczytem mody mieszczanskiej i szlacheckiej ale nie chlopskiej...nawet jesli mialy forme cotehardie, byly nie pikowane.
The Bocksten Bog Man tunic jest datowana na 1360r. a ma forme tunik z pol. XIIIw. (moze z wyjatkiem dekoltu) a jest elementem stroju podroznego (?). To bylby najlepszy wzor dla ubran chlopskich-tak mysle...
Odsylam:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/bockback.html
Dzieki Ewuniu, jak zwykle jestes niezawodna!
To by znaczylo, ze Boucher znowu klamie (a szkoda,bo droga to byla ksiazka), bo odroznia chlopska jaquette od jaki, ktorej zreszta plebejska, niepasowana wersja mialaby ona byc...
Tak czy siak, potrzebuje tych informacji do rekonstrukcji lucznika angielskiego z pol. XIV wieku, wiec moze nawet jesli jaquette byla szczytem mody, to i tak mogl ja sobie nosic, zgodnie z zolnierska moda...
A co w takim razie noszono pod ta jaquette? Czyby niewatowany pourpoint, czy tez jakas blizej mi nie znana odmiane dubletu? A moze tylko koszule i marznieto w chlodne noce...?
Eeeee..angielski/walijski lucznik to nie chlop tylko "Wolny", posiadajacy ziemie...
Jesli chodzi o noce to pamietaj, ze gruba koszula+tunika spodnia welniana+2 pary nogawic+jacqet+plaszcz to jest wystarczajace odzienie.
A wlasnie, o dziwo, w XIV wieku nie zawsze wolny, czesto-gesto propsty chlop niemalze wziety z poboru - sam sie zdziwilem:) Nie mniej dzieki:)
Ja z kolei zetknê³am siê ze stwierdzeniem, ¿e jacquerie to od popularnego imienia Jacques czyli Kuba
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.