Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Der Untergang (2004)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Zbigniew Tomicki
Upadek

No wlasnie wrocilem z kina i jestem w dalszym ciagu pod wrazeniem. Naprawde uwazam ze to dobry film, ktory warto obejzec. Czekam na kontruktywna dyskusje. Moze rekonstruktorzy IIW¦, maja cos do powiedzenia?
krzyzak
mi tez sie film podobal i uwazam ze byl naprawde dobry, zrobil na mnie duuuuze wrazenie.
Szczerze mowiac niemam sie do czego przyczepic.
Pod wzgledem militarnym zostal zrobiony naprawde na wysokim poziomie, i co do uzbrojenia czy tez umundurowania tez nie ma sie czego czepic.
pozdrawiam icon_cool.gif
saly
Ja osobiscie nie mam zadnych zastrzezen .
Duzo sie mowilo jeszcze przed premiera o tym filmie , ze jest to proba wybielenia Hitlera, pokazania tyrana z ludzka twarza. Ja osobiscie nie zauwazylam tego w filmie. Aktor grajacy Hitlera byl poprostu swietny , nasladowal nawet mimike twarzy Adolfa. Jedyne co mi troszeczke przeszkadza w filmie to krysztalowy obraz Rosjan, ale to jest cecha wielu filmow historycznych z tej epoki. w koncu nie wolno draznic wielkiego brata. Nie wplywa to jednak az tak ujemnie na wartosc filmu , a ten oprocz pietyzmu w szczegolach( w koncu doradca historycznym filmu , byl historyk ktory napisal jak dotad najlepsza biografie Hitlera) film ma rowniez aspekt moralny a przede wszytskim nie nudzi, co jest niemalym sukcesem przy pokazywaniu portretu psychologicznego bohaterow. Goraco polecam

- z pozdrowieniami saly
Grenadier
Rewelacja!
Najwiêksze wra¿enie zrobi³a na mnie postaæ samego Hitlera i kobiet. Ewa Braun - typowa lala, sekretarka - pustostan, kobieta od wykonywania rozkazów, i te jej s³owa, jak to szybko zorientowa³a siê ,¿e nie warto zadawac siê z nazistami. Pani Goebels - prawdziwe monstrum. Inni te¿ niczego Himmler i Goebels - bardzo sugestywni. Trochê mi nie pasowa³o to wybielanie wehrmachtowców, ale na tle reszty ...
No i mroczny Tygrys
Polecam, bo daje do my¶lenia i ogl±da siê ¶wietnie
Zbigniew Tomicki
Wiesz sekretarka sama powiedziala, ze bledy mlodosci, ale nie uwazam jej aby byla glupia. Poprostu dala sie zawladnac "urokiem" osobistym Hitlera, jak spoleczenstwo niemieckie.
Grenadier
Tak, ale doda³a,¿e przechodz±c ko³o jakiej¶ tablicy po 60 latach (!) zrozumia³a,¿e robi³a ¼le.
saly
CYTAT(Grenadier)
Rewelacja!
, sekretarka - pustostan, kobieta od wykonywania rozkazów, i te jej s³owa, jak to szybko zorientowa³a siê ,¿e nie warto zadawac siê z nazistami. Polecam, bo daje do my¶lenia i ogl±da siê ¶wietnie

Przepraszam ,ze siê wtr±cê ,ale chyba jednak nie mo¿na traktowaæ zwierzeñ pani Junge(sekretarki) jako zupe³nie obiektywne. Po pierwsze wybieranie sekretarki wcale nie odbywa³o sie tak jak jest to ukazane w filmie. By³a to bardzo odpowiedzialna rola , tote¿ nie dosta³aby jej kobieta z nik±d, tylko osoba , której przynale¿no¶æ do partii jak i czysto¶æ rasow± sprawdzono baaaardzo dok³adnie. Sprawdzano tak¿e przesz³o¶c polityczn± , w koñcu przez jej rêce przechodzi³y najwazniejsze dokumenty III Rzeszy
Po drugie zarówno Abwehra, jak i wywiad SS robi³y wszytsko co w ich mocy ,¿eby w najbli¿szym otoczeniu Hitlera umie¶ciæ swoje osoby , tak aby znaæ najmniejszy drobiazg z nastroju czy planów politycznych fuhrera, zanim dotrze on do szerszego gremium
Po trzecie - i chyba najwazniejsze -osobista sekretarka Hitlera , pracuj±ca z nim d³u¿ej ni¿ tydzieñ nie mog³a niewiedzieæ o obozach koncentracyjnych i innych maszynach zbrodni , st±d t³umaczenie o tablicy jest poprostu ¶mieszne. Inna rzecz czy chcia³a to wiedziec, czy mo¿e by³o wygodniej pozostaæ w b³ogiej nie¶wiadomo¶ci. Jest to tendencja zauwa¿alna nie tylko u osób z bliskiego otoczenia Hitlera, a tak¿e u mieszkañców okolicznych terenów obozów czy w³a¶cicieli zak³adów w pobli¿u. Wiê¼niowie pracowali na nich , dla nich , tego nie da³o siê nie widzieæ ,ale sporo osób boi siê o takich rzeczach mówiæ w obawie, ¿e i im zarzuci siê wspó³winê. Dlatego pamiêtników czy rozmów z sekretark± nie mo¿na traktowaæ z papieskim stwierdzeniem "tak w³a¶nie by³o" , bo naturalnym jest , ¿e wiele owa pani przemilcza³a dla w³asnego dobra. co nie zmienia jednak pozytywnego wg. mnie wizerunku filmu.
Pozdrawiam
saly
Yakoub
Powiem jedno: Bruno Ganz jest niesamowity. Moim skromnym zdaniem, powinien dostac za te role Oskara.
saly
A z tym sie zgadzam , facet jest niesamowity , odtworzyl nawet tili nerwowe Hilerea, o ktorych wspominaja relacje pamietnnikarskie osob przebywajacy w towarzystwie Hitlera.
Pawe³ z Krosna
film niez³y.
hitler pokazany jako nieludzkie monstrum, traktuj±cy swój naód jak marionetki albo pionki na szachownicy historii. Lewacko-liberalne media grzmia³y o odbrazowieniu postaci adolfa, a nawet pewnej formie gloryfikacji "heroicznego koñca III rzeszy vide gazeta michnikowska).
dla mnie to bzdura. hitler w tym filmie jest przera¿ajaco prawdziwy i przera¿aj±co nieludzki. najbardziej wstzrasne³a mnie jednak postawa frau Goebbels. skad bioras ie tacy ludzie?
film pokazuje nieludzkie i antynarodowe oblicze narodowego socjalizmu i to chyba tyle..
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.