Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk poprzeczny :)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Zawisza
Mam pytanie!

Jak rozwi±zujecie problem uzywania kuszy w Waszych bractwach bo jak wiadomo wed³ug ustawy o broni i amunicji potrzebne jest zezwolenie. Mo¿e macie jaki¶ ciekawy patent na uzyskanie takowego? Sorry ale nie interesuj± mnie rozwi±zania typu mo¿e glina nie zauwa¿y albo wmówiæ ¿e to taki dziwny ³uk :o aniol.gif chodzi mi o rozwi±zanie pozwalaj±ce bez obawy o konsekwencje posiadanie kuszy

pozdr ¿ycze mokrych ¶wi±t devil.gif
Wotawa
Wszyscy mówi± o ustawie a nikt jej nie zna.
Je¶li kto¶ zna, poprosimy o jaki¶ link do niej, bo nie ma sensu mówiæ o niej je¶li siê jej nie zn Nowa ustaw wchodzi w ¿ycie od 1 stycznia 2004r.

ja ma co¶ takiego:

http://www.bractwo.osw.pl/Ustawy/ustawa1.htm#Ustawa

nowa (??)

http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/amu0625.html

http://www.pzlowiecki.pl/mysliwi/ao/prawo/ustbro.htm

http://www.republika.pl/wrobetzki/inne/ustawa.html

Wed³ug tego co widzê, kusze mozna posiadaæ tak jak ka¿d± inn± broñ. O pozwolenie wystepuje siê w celach tak¿e kolekcjonerskich i sportowych.
Czy co¶ przegapi³em? Szuka³em na szybko w starej ustawie.
Porozmawiajmy o konkretach.
Zawisza
Niestety nie przegapi³e¶! icon_sad.gif
Ustawê najprawdopodobniej mozna znale¼æ pod adresem www.sej.gov.pl pod zak³adk± prawo

Poza tym chodzi mi o mozliwe u³atwienia np w stylu:

je¿eli zrobisz patent strzelecki w LOK to Policja zwalnia cie z egzaminu na posiadanie broni - odpada ci zakuwanie na pamiêæ ca³ej ustawy o broni i amunicji i koszty s± o po³owê mniejsze - przynajmniej tak jest u mnie - sam osobi¶cie ustali³em to z osob± u której sk³ada sie podania o kusze :-P
je¿eli kto¶ ma podobne patenty - sprawdzone!!! - to niech co¶ jeszcze podrzuci

pozdr
Wotawa
Opowiedz o tym LOK. Ciekaw jestem co z acwaniak od nich zna sie na rusznicy lub kuszy.
OK zobaczmy co da siê z tym zrobiæ. Skoro mo¿na dostaæ na kuszê normalne pozwolenie z powodó "kkolekcjonersko-sportowych" to sparwa wygl±da moim zdaniem dobrze.

I co z tym LOK? Jak sie to robi? Opowiedz :-)
Cezary
Jesli chodzi o kusze to z tego co pamietam nie potrzebne sa zezwolenia na kusze o naci±gu poni¿ej 25kg a jestem tego pewny na 85% kilka lat temu rozmawia³em z osob± obeznan± w tych przepisach. niw wiem natomiast jak jest teraz ale nie slyszalem zeby cos w tym temaciue ulego zmianie. ustawa o broni i amunicji jest na tyle nie konkretna ze bardzo wiele zalezy od interpretacji danego organu a tych interpretacji jest wiele... w samej ustawie nie ma rozroznienia na si³e naciagu wiec dla wlasnego spokoju nalezy starac sie o pozwolenie byle nie kolekcjonerskie bo sobie z niej nie postrzelasz a wiem ze nawet majac sportowe mozesz strzelac tylko w wyznaczonych prawnie do tego celu miejscach, nic nie wiem o innych rodzajach ... moze lowieckie ale cos pamietam ze kusze cieciwowe nie wchodza w grupe zezwolen lowieckich to tyle co wiem . JEsli ci bardzo zalezy na tym to ja szuka³bym informacji na temat naciagow i tu sprobowal znalezc luke ale tak nawiasem mowiec co to za kusza z 25 kilo naciagu dunno.gif
Zawisza
Na razie wiem tylko, ¿e patent strzelecki zdobyty w LOK zwalnia z egzaminów Policyjnych na pozwolenie na kuszê (przynajmniej u mnie na kresach). Patent ten ¿eby by³o ciekawiej odnosi sie jedynie do broni strzeleckiej a nie do kuszy - jak poinformowano mnie w LOK bigsmile2.gif a dok³adniej bêdê wiedzia³ po ¶wiêtach jak przejdê siê na rozmowê na razie ucio³em sobie pogawêdkê jedynie z mi³± pani± policjantk± - st±d te informacje od strony mundurowych. Poza tym patentem normalnie czyli badania psychiatryczno psychologiczne mnóstwo papierków i kasy anger.gif a na koñcu i tak trzeba zadbaæ o przychylno¶æ wydaj±cego pozwolenie

pozdr
Wotawa
Z drugiej strony, je¶li nam sie to uda legalnie i rozs±dnie (co w Polsce samo w sobie jest cudem) za³atwiæ, to kusznicy w rr bêd± bardzo elitarn± grup± icon_wink.gif

Co do wykorzystania kuszy w bitwie np. to chyba tylko jakie¶ 20kG i strzelanie "nawij±". Kiedys mêczy³em ten temat - jak zrobiæ taki wynalazek, zeby ewentualnie d±³o sie go wykorzystaæ w pokazach.
25kG kusza jest spoko, bo nie bêdiemny do siebie strzelaæ inaczej ni¿ nawij±, dla mnie ³uk 25kG to zdecydowanie za du¿o. Dla wiêkszo¶ci z nas.
Jak widzê ludzi którym przy druggiej - trzeciej serii strza³ów, to od razu wiadomo kto ma zbyt ciê¿ki ³uk.
£uk bojowy to by³o ok 60kG. Takich ³uków te¿ nikt z nas nie u¿ywa, wiêc z kusz± mog³o by byæ podobnie.
Chodzi o to, ¿eby nie tworzyæ fikcji, ze w Polsce w XIII-XVw. u¿ywano ³uku. Zdarza³ siê u konnych ³uczników pochodzenia wschodniego, ale nie oni stanowili g³ówn± si³ê zbrojn±.
To co robimy jest kompletnie niehoistoryczne, wiêc warto by by³o kuszê dowarto¶ciowaæ. Pokazaæ, ze funkcjonowa³a jako zasadnicza broñ strzelecka.

No ale najpierw zobaczymy co z tymi pozwoleniami.
Je¶li kto¶ ma uwagi do samego procesu zdobywania pozwolenia na kuszê, rusznicê, czy muszkiet - bardzo proszê. Najlepiej z odwo³aniem do aktów prawnych. Te które zamie¶ci³em s± chyba w³a¶ciwe.

Cezarze! Jaki typ pozwolenia sugerowa³by¶?
A Ty Zawiszo? Ze wzglêdu na co siê stara³e¶?
Cieszy, ¿e w tym kraju jeszcze komu¶ chce sie co¶ robiæ porz±dnie i uczciwie. blinkie.gif
Zawisza
Nie ³apiê Wotawo pytania.
Jak to ze wzglêdu na co?

Po prostu z uwagi na charakter roboty nie mogê sobie pozwolic na jakikolwiek zatarg z prawem a kusza jest moim marzeniem od dawna i po prostu ostatnio zacz±³em przy tym troche wiêcej dreptaæ. Chocia¿ ju¿ przera¿aj± mnie same koszty przedsiêwziêcia najprawdopodobniej:
- ponad 200 za patent
- ponad 400 za badania
- ponad 200 za wydanie pozwolenia
- znaczki skarbowe
- no i na koñcy zamówienie sprzêtu crazy.gif

no i to na tyle

a co do popularno¶ci kuszy to obi³o mi sie - tylko nie podam ¼ród³a - ¿e podobno kusza przez bardzo d³ugi czas ob³o¿ona by³a ekskomunik± jako nie honorowa kto¶ o tym s³ysza³?

pozdr
Cezary
Kusza by³a broni± bardzo skuteczn± i niebezpieczn±, niwelowa³a przewagê opancerzonego rycerza nad uzbrojonym w ni± piechurem. By³a jedn± z przyczyn ci±g³ego doskonalenia zbroi. Przez niesamowit± skuteczno¶æ kuszy Sobór Laterañski w 1139 roku wyda³ zakaz u¿ywania jej przeciw chrze¶cijanom (potwierdzony pó¼niej przez papie¿a Innocentego III). Oczywi¶cie zakaz nic nie da³. Kusza zdobywa³a coraz wiêksz± popularno¶æ w ca³ej Europie. W Polsce stanowi³a podstawowe uzbrojenie strzeleckie a¿ do koñca XV wieku, a jej u¿ycie odnotowa³ ju¿ Gall Anonim w opisie oblê¿enia G³ogowa przez wojska niemieckie w 1109 roku.

apropo poszukuje jakiegos dobrego opisu i rysunkow kusz -moj znajomy chce zrobic sobie jedna z resoru ale musi miec dobry projekt, wiec jesli cos macie to bede wdzieczny ...
Jakub Zieliñski
Na stronie Wolnej Kompanii z Poznania jest taki link http://198.144.2.125/Crossbows/crossbows.htm, bardzo przejrzyste schematy, nic tylko braæ sie do dzie³a.
Wotawa
Kusza z ³ukiem stalowym to o ile dobrze pamiêtam bardzo zaawansowany wiek XV.
Widzia³em w internecie (wrzucdo google ha³o crossbow) ¶wietne stronki ze schematami kusz i to datowane z opisem. mam gdzie¶ kilka fotek, ale adresu nie pamieam. Znalaz³em to w google po prostu po d³ugim wyszukiwaniu :-)

A z ekskomunik± kuszy to tak by³o jak zwykle w kosciele katolickim. Wystarczy wspomnieæ legendarny ju¿ wzmo¿ony popyt na prezerwtywy w Czêstochowie w sezonie pielgrzymkowym icon_wink.gif.
Ot, jak widaæ seks i kusza maja wiele wspólnego. Jak co¶ jest dobrym wynalazkiem, to wierni korzystaj± udaj±c oczywi¶cie, ¿e maj± z tego powodu wyrzuty sumienia. :-)
Ekskomuniki za u¿ywanie kuszy przeciw chrze¶cijanom nie zdjêto?
Bo oczywi¶cie do saracenów itp. mo¿na by³o sytrzelaæ z kuszy.

£azarzu! Chodiz³o mi o to jak przedstawi³e¶ Organom swoj± motywacjê posiadania pozwolenia na broñ - konkretnie kuszê. Chodzi o to, by jak napisa³ Cezar nie otrzymaæ po wybuleniu takiej kasy (800z³p + koszt kuszy) prawa do posiadania broni bez prawa do noszenia jej przy sobie :-). Czyli na imprezy.
No to jednak bêdzie bardzo elitarne towarzystwo :-D.
Wotawa
CYTAT(Jakub Zieliñski)
bardzo przejrzyste schematy, nic tylko braæ sie do dzie³a.

Bardzo fajne, rzeczywi¶cie.
Byle do celów ¶redniowiecznych nie u¿ywaæ tych z kolb± (XVI i XVIIIw).
Poza tym to jednak broñ, a nie ka¿demu wolno w Polsce j± produkowaæ :-).
Wiêc dobrze by by³o by kto¶ kto mo¿e broñ produkowaæ móg³ siê pod tym podpisaæ :-)

Przy okazji:
Szukam ilustracji ¶redniowiecznych pokazuj±cych kusznika napinaj±cego swoj± strzelbê hakiem i strzemieniem. JAk w rr napina siê tak± kuszê?
Stoj±c czy z przyklêku? Moim zdaniem pozycja stoj±ca ma wiêkszy sens, ale nie jestem praktykiem.
Cezary
A je¶li chodzi o rodzaj zezwolenia to:
DODATKOWE DOKUMENTY DLA OSÓB UBIEGAJ¡CYCH SIÊ O ZEZWOLENIE NA BROÑ MY¦LIWSK¡:
za¶wiadczenie o przynale¿no¶ci do Polskiego Zwi±zku £owieckiego
je¶li masz to ok jesli nie to odpada
DODATKOWE DOKUMENTY DLA OSÓB UBIEGAJ¡CYCH SIÊ O ZEZWOLENIE NA BROÑ SPORTOW¡:
licencja wydana przez Pañstwowy Zwi±zek Strzelectwa Sportowego.
je¶li masz to ok jesli nie to odpada
Mo¿emy te¿ zapomnieæ o pozwoleniu na broñ kolekcjonersk± bo by¶my sobie nie mogli wogóle postrzelaæ hmmm wiêc zostaje szkoleniowe bo zakladam ze pami±tkowe zezwolenia s± podobne do kolekcjonerskich
Zawisza
No wiêc z tym przeznaczeniem to jest tak ¿e faktycznie trzeba zdefiniowaæ poco i do czego. Mi poradzono aby cel okresliæ jako pokazy i strzelanie sportowe to niejako rozwi±zuje problem przewo¿enia, przenoszenia czy posiadania przy sobie kuszy - pod warunkiem ze nie bedzie siê z na³adowan± kusz± biega³o w centrum np warszawy i to w godzinach szczytu cool.gif hehehe.gif diabel.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.