Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pojazdy powstañczej Warszawy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Micha³ ¯elazo
W³a¶nie w TV Polonia skoñczy³a siê emisja pierwszego odcinka z tej serii.
Jestem ¶wie¿o po ogl±daniu i cieszê siê, ¿e temat, choæ niszowy (kogo dzi¶ interesuj± te tematy ???) zosta³ "zauwa¿ony" przez redakcjê progamów dokumentalnych.

Mia³em nadziejê, ¿e autorzy pokusz± siê o jak±s rekonstrukcjê, niestety za wszystko musi wytarczyæ (na razie przynajmniej) jeden Kubelwagen, którym je¼dzi prowadz±cy program. Dla mnie wszystko wyja¶ni³o siê przy napisach koñcowych - program wyprodukowano w Lublinie, przy udziale ludzi, którzy zajmuj± siê "czym¶-na-kszta³t" programów historycznych w naszej regionalce ("Lamus", w³a¶ciwsza nazwa "Lamer"...).

Nie wiem jakim bud¿etem dysponowali twórcy, ale wydaje mi siê, ¿e uda³oby im siê znale¼æ troszkê fanatyków, którzy bez ¿adnej kasy pobiegaliby w swoich strojach powstañców warszawskich i poudawali, ¿e np. zdobywaj± Sd. Kfz. 251, a pó¼niej do czego¶ go wykorzystuj±.

Zdjêcia w ogromnej wiêkszo¶ci to to, co ju¿ wszyscy wiele razy widzieli¶my, bez ¿adnych rewelacji.
Do plusów muszê zaliczyæ informacjê o zdobyciu przez powstañców na terenie by³ej ambasady Czechos³owacji radzieckiego samochodu pancernego BA-20 (dla mnie zupe³na nowo¶æ) no i na prawdê ¶wietnie zrobione materia³y na temat powstañczych ambulansów i ich dzia³alno¶ci.

Czekam na dlaszy ci±g.

Pozdr.
M.
JurAss
Co do wozów powstañczych to dosz³y mnie s³uchy, powiem inaczej przeczyta³em o tym , mieli oni dwa zdobyczne PzKpfw V (SdKfz 171)Panther! WoW! Mo¿e to nie du¿o i do walki w mie¶cie niezbyt przydatne, ale... W koñcu Pantera uznawana jest za najlepszy czo³g ¶redni II Wojny ¦wiatowej. Nawet w dwa lata po zakoñczeniu wojny jeden z francuskich batalionów czo³gów wchodz±cych w sk³ad 503 regimentu stacjonuj±cego w Mourmelon mia³a na swoim wyposa¿eniu 50 czo³gów tego typu. smile.gif
wiedzmak
z tego co wiem zdobyto 3 pantery, w tym dwie w ciagu jednej akcji. Do kolekcji niezwyklego niemieckiego sprzetu doloz sobie tez Hetzera - najlepszy niszczyciel czolgow wg przelicznika wielkosc/efektywnosc :D
Purvis
Hetzera, który ca³e powstanie przesta³ na dziedzincu bodajze poczty...bo dowództwo ba³o siê zrobiæ przejazdy w barykadach dunno.gif

polecam whatfor.prv.pl , o ile jeszcze nie znacie. Jets tam omówiiony nie tylko sprzet niemiecki, ale te¿ powstancze samoróbki i zdfobyczne pojazdy
Tomasz Rajtar
Zdobyczne:

Dwa transportery Sd.Kfz.251- nazwano je "Szary Wilk" i "Starówka". Jeden, zmodyfikowany przez dodanie dachu nad przedzia³em bojowym, bra³ udzia³ w walkach o budynek Uniwersytetu.

Hetzer nazwany "Chwat" - na pewno by³ wykorzystany jako bunkier w barykadzie, nie wiem czy walczy³ je¿d¿±c.

Dwie Pantery - "Pudel" i "Zo¶ka" (mogê co¶ krêciæ z drug± nazw±, nie pamiêtam na 100%).

Tygrys lub PzKpfw. IV - s± ró¿ne hipotezy co do tego, jaki to by³ konkretnie typ. Czo³g zosta³ w g³upi
sposób uszkodzony przez pilnuj±cego go dzieciaka, który go uruchomi³. Zabrano wyposa¿enie, amunicjê
i porzucono go (spalono?).

Opancerzone samochody bankowe - zapewne wiêcej ni¿ jeden. Mam zdjêcie jednego, ale pamiêtam
jeszcze jakie¶ inne.

Samoróbka: s³ynny "Kubu¶".

Polecam pod tym k±tem ksi±¿kê "Warszawa 1944" Janusza Ledwocha.

-
Purvis
W walkach o Uniwersytet bra³ udzia³ "Szary Wilk" nazwany tak na cze¶æ swojego pierwszego dowódcy, polegego w walce. Nie pamiêtam niestety pierwotnej nazwy dunno.gif W ataku na Uniwerek uczestniczy³ takze "Kubu¶".
Tomaszu, czy ta ksi±zka jest jeszcze do "dostania"?
pozdrawiam
Rabiega
CYTAT(Purvis)
czy ta ksi±zka jest jeszcze do "dostania"?

Jest, np. tutaj.

K³aniam.
Purvis
Dziêkujê piêknie.
k³aniam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.