CYTAT(Anulka @ 13:18 29.03.2010)
Zd±¿y³by¶ jeszcze przed Grunwem z jedn± "uprz꿱" na lampkê? Na priva przes³a³abym Ci wymiary (lampki oczywi¶cie). ;) Je¶li tak, to jak j± wyceniasz?
A masz jaki¶ wzór? - ja mimo i¿ ci±gle szukam nie znalaz³em ¿adnej _dok³adnej_ ilustracji - z tego wzglêdu testujê ró¿ne rozwi±zania. Zapewne najprostsze bêdzie najlepsze i najw³a¶ciwsze :-). Mo¿e poczekaj jeszcze chwilkê - mam wypalone kilka klasycznych lampek (bez dziurek do zawieszenia) - poeksperymentuje z mocowaniem i zobaczymy (wrzucê tutaj).
Tak przy okazji - czy masz dok³adniejsze informacji co do tej ilustracji, która w tym w±tku wklei³a¶ - widzê ze to bnf.fr, zdaje sie ze to fragment Kronik Francji (ten sam styl) - ale nie by³em w stanie tego znale¼æ u nich (doda³ bym do Almanachu).
(ta sama pro¶ba do Lepiglin(y)
- wiêcej informacji o ilustracji je¶li mo¿na...)
A ju¿ reasumuj±c po do¶wiadczeniach...
Paliwo:
smalec/³ój (w efekcie koñcowym - nie widzê ró¿nicy) - jest wygodny bo zastyga (czyli w transporcie ³atwiej), nie przesi±ka tak przez glinê (w przeciwieñstwie do oleju) jak jest nieu¿ywany i dla naszego regionu - du¿o bardziej poprawny (swoj± drog± czas zacz±æ robiæ ¶wiece ³ojowe
). Jego jedyn± wad± (praktyczn±) jest potrzeba podgrzania do postaci p³ynnej by móg³ zwil¿aæ knot i byæ transportowany w nim do miejsca spalania.
Jest praktycznie bezwonny przy spalaniu (o ile dobrze oczyszczony), mo¿e bardziej (od oliwy) kopciæ.
Knot:
Tak samo jak i w ¶wiecach - powinien byæ z kawa³ka szmaty lub skrêconego (nie
plecionego..) sznurka. Bardzo dobrze u mnie sprawdza siê zwiniêty (3-4 razy) kawa³ek lnu - w ta¶mê o grubo¶ci ~1cm i przeszyty. Jest wystarczaj±co sztywny by staæ bez pomocy
- trzeba go tylko trochê d³u¿szym zrobiæ i zwiniêt± cze¶æ wepchaæ w nó¿kê lampki.
Konserwacja:
Poniewa¿ oliwa (³ój równie¿) mo¿e przesi±kaæ przez nie szkliwion± glinê (przy d³u¿szym u¿yciu) - dobrze sprawdza siê natarcie lampki jakim¶ olejem zasychaj±cym (mo¿e byæ lniany). Pory siê uszczelni± - bêdzie i estetyczniej (brak ciemnym plam) i wygodniej (nie bêdzie t³uste z zewn±trz).
Uff to tyle
- wracam do testowania fajek :-D
ps. doda³em powy¿ej zdjêcie zapalonej lampki... (smalec/p³aski, lniany knot)