Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Templariusze
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Ludka
Witam!

Pod koniec listopada ukazal sie nowy Osprey pod ww. tytulem. Jak na razie mialam czas zeby przejrzec obrazki sa calkiem OK co do tresci jeszcze nie wiem.

Ludka Excalibur
Pawe³ Lipnicki
Przyczynek do templariuszy - "Tajemnice polskich templariuszy"
Andrzej Zieliñski, BELLONA, Wwa 2003.
Sporo o gospodarczej stronie w³o¶ci templariuszy, siedzibach,
budowlach itp. smile.gif
AgraveiN
Otrzyma³em na urodziny (zaledwie wczoraj) ksi±¿kê dot. Templariuszy:

Tytu³ ksi±¿ki: Templariusze (wyd. ZYSK I SK-A)
Autor / Autorzy: Paul Piers Read
384 strony, oprawa twarda

Opis wydawcy:
Autor opieraj±c siê na najnowszych badaniach historyków, szczegó³owo opisuje wielonarodowo¶ciow± armiê zbrojnych zakonników, którzy nie tylko byli jednym takim zjawiskiem w historii chrze¶cijañskich instytucji, ale równie¿ pierwszym w zachodniej cywilizacji jednolitym i pozostaj±cym w sta³ej gotowo¶ci bojowej wojskiem. Opisane s± równie¿ wyprawy krzy¿owe, przedstawiaj±c przy tym wiele barwnych postaci, które w nich uczestniczy³y, a tak¿e ich zwi±zki z templariuszami.
(tekst poczhodzi z serwisu http://www.twojaksiazka.com.pl/ )

Na pierwszy rzut oka nic szczególnego. Jednak jak zg³êbi³em tre¶æ owej ksi±¿ki to nie mog³em siê od niej oderwaæ i tak oto w nieca³y dzieñ zakoñczy³em jej lekturê.
Jestem pod niema³ym wra¿eniem...

Polecam owa "lekturê" dla ka¿dego kto pragnie pog³êbiæ swoj± wiedzê z zakresu Zakonów Rycerzy Krzy¿owych.

AgraveiN //
Dark de Lioncourt
wy¿ej wymienion± ksi±¿eczkê mam, przeczyta³am
gor±co polecam - autor przedstawi³ historiê trzynaj±c siê faktów ale z niema³ym polotem literackim.
solidny podrêcznik z zakresu wiedzy o Zakonie, a przyt tym naprawde dobrze siê czyta.
Emeth
Witam !

Dla lubi±cych lekk± lekturê proponujê równie¿ poprzedni± ksi±¿kê pani Helen Nicholson wydan± w Polsce w tym roku, pt. "Rycerze Templariusze". Wyda³o j± wydawnictwo Bellona.
Tytu³ orgina³u to "The Knights Templar. A new history" wydawnictwa Sutton.

Dla tych, którzy lubi± ksi±¿ki bardziej naukowe proponujê ju¿ wymienion± wy¿ej ksi±¿kê pani Nicholson, której tytu³ w oryginale brzmia³ "The Knight Templar 1120-1312" i zosta³ wydany przez wydawnictwo Osprey w listopadzie poprzedniego roku. Nie spotka³em siê jeszcze z polskim tytu³em, chocia¿ czêsto mylono go w ksiêgarniach, po których pyta³em z poprzedni± ksi±¿ka pani Nicholson, któr± napisa³a w roku 2001, a wiêc do¶æ dawno.
My¶lê, ¿e chocia¿by z tego powodu warto sprawdziæ najpierw tytu³ orygina³u.

W miêdzyczasie ukaza³a siê tez inna bardziej naukowa ksi±¿ka, pani Régine Pernoud , pt. "Templariusze" - ksi±¿eczka jest niewielka, ale do¶æ rzetelna, chocia¿ warto doczytaæ sobie sam± regu³ê templariuszy, aby odpowiednio umiejscowiæ przedstawiane przez ni± cytaty (polska wersja regu³y jest dostêpna na stronie Szlaku Templariuszy www.templariusze.org). Wyda³o j± w 2002 roku gdañskie wydawnictwo Marabut (by³o to wydanie trzecie - pierwsze by³o bodaj¿e w 1995 roku).
W oryginale tytu³ brzmia³ "Les Templiers", a zosta³a opracowana ju¿ w 1972 roku - mimo to autorka zdo³a³a siê ustrzec bajkopisarstwa i my¶lê, ¿e warto przeczytaæ.

Dla osób znaj±cych jêzyk angielski chcia³bym jeszcze poleciæ, t± stronkê http://hometown.aol.com/vonmeer/clairvaux.html , znajdziecie tam list pochwalny na cze¶æ Templariuszy oraz inne regu³y zakonne, w³±cznie z pierwotn± regu³± Zakonu Templariuszy.

Pozdrawiam
Armand
My¶lê, ¿e ca³± t± listê powinna otwieraæ znakomita, i do dzi¶ niezast±piona praca pani Marion Melville "Dzieje Templariuszy" wydana przez PAX. Zero sensacji, maximum rzetelno¶ci, i ca³y rozdzia³ po¶wiêcony ordonansom- ca³e cytaty z regu³y, szczegó³y dot. uzbrojenia, codziennych obowi±zków mnichów- rycerzy.
"Can Jerusalem be rebuilded here, in this trivial time, in this land of fear..." icon_wink.gif

Pozdrawiam
Emeth
Erlendzie - czy móg³by¶ zatem dysponuj±c t± prac± zamie¶ciæ tutaj cytaty opisuj±ce strój niemilitarny i codzienny, kap³añski i ka¿dy inny. I czy znajduj± siê tam mo¿e wzmianki o ochronie r±k ??
Armand
Jak tylko znajdê chwilê czasu, mo¿e w sobotê...A co do ró¿nic w ubiorze- niechêæ miêdzy oboma zakonami by³a znana szczerba.gif ,ale nie s±dzê, ¿eby klimat Palestyny i codzienne obowi±zki pozwala³y obu zgomadzeniom najakie¶ istotne akcenty odmienno¶ci w stroju. Prostota i praktyczno¶æ liczy³y siê najbardziej. Kontrastowaæ mo¿na sobie by³o barwy i symbolikê.
eRemita
Zgadzam siê z przedmówc±. Strój zarówno braci templariuszy jak i joannitów by³ bardzo podobny; co do Marion Melville to znajduj± siê tam ogólne dane dotycz±ce strojów, jednak¿e brak tam "profesjonalnych " uwag dotycz±cych elementów uzbrojenia; fragmenty regu³y i ordonansów Zakonu ¦wi±tyni koncentruj± sie na obowi±zkach i zyciu codziennym braci.

Niechêæ miedzy zakonami? Joannici z templariuszami urz±dzali sobie bijatyki na ulicach Akki co wywo³ywa³o ogólne zgorszenie... :P

Co do Pani Helen Nicholson. Niezwykle mila i na maxa inteligentna kobieta, ktora mialam okazje poznac na jednej z konferencji Ordines Militares. Specjalizuje siê w zakonach rycerskich i roli kobiet w okresie krucjat. Moze nie jest specjalistk± od templariuszy tak jak M. Melville, ale to kompetentny naukowiec, ktory bez czolobitnosci podchodzi do tematu templariuszy. Moge w ciemno polecac jej prace.

Uk³ony
eRemithos
£ilczek
To ja dorzucê swoje trzy grosze...
Dziwiê siê, ¿e nikt jeszcze nie poleca³ tu ksi±¿ki Malcolma Barbera "Templariusze", wydanej przez Pañstwowy Instytut Wydawniczy, 2000 r.
Moim zdaniem (aczkowliek historykiem nie jestem...) bardzo dobra i rzetelna praca, chyba juz bardziej "-naukowa" ni¿ "popularno-"... Posiada naprawdê imponuj±c± bibliografiê i przypisy (chyba w jakim¶ stopniu oddaje to rzetelno¶æ...?).

CYTAT
Niechêæ miedzy zakonami? Joannici z templariuszami urz±dzali sobie bijatyki na ulicach Akki co wywo³ywa³o ogólne zgorszenie... :P

Ciaaaa... To musia³o wygl±daæ... Chocia¿ wiesz eRe, do mnie przemawia bardziej ostatnia obrona Akki, kiedy je¿eli wierzyæ przekazom, rycerze ¦wi±tyni i Szpitala ramiê w ramiê walczyli i ginêli... icon_redface.gif

A co do ró¿nic w strojach to przychylam siê do tego, co mówi± (pisz±) eRe i Erlend - wydaje mi siê, ¿e za du¿ego zró¿nicowania byæ nie mog³o - co najwy¿ej w zakersie kolorystyki. W koñcu regu³a i templariuszy i joannitów (tu ju¿ nie jestem pewien, ale chyba te¿...?) zakazywa³a zbêdnych ozdób i udziwniania strojów, zatem ³amanie tej regu³y, aby odró¿niæ siê od drugiego zakonu nie wchodzi³oby w grê (chyba...?)

Pozdrawiam
Visenna
Witam

Chcia³am siê dowiedzieæ o Was, czy czyta³ kto¶ tak± pozycjê jak "¯ycie Codzienne Zakonu Templariuszy" autorstwa Georges'a Bordonove? A dok³adnie interesuj± mnie informacje na temat warto¶ci merytorycznej ten ksi±¿ki.

Pozdrawiam
Visenna
£ilczek
Tak Visenno, ja czyta³em. Ksi±¿ka podoba³a mi siê.

Historykiem mediewist± nie jestem, wiêc trudno mi siê wypowiadaæ na temat jej warto¶ci merytorycznej icon_wink.gif . Z drugiej strony, nie znalaz³em tam rzeczy, które by³yby sprzeczne z tym co wiem z innych ¼róde³, wiêc wydaje mi siê, ¿e jest dosyæ warto¶ciowa.

Moim zdaniem ksi±¿ka w sposób dosyæ przystêpny przedstawia dzieje Zakonu z naciskiem na (jak wskazuje tytu³) sprawy codzienne, zawiera sporo ciekawostek, np dosyæ szczegó³owe opisy miejskich i wiejskich komandorii.
Ja z zakupu tej pozycji jestem zadowolony smile.gif

Je¿eli kto¶ inny natkn±³ siê na jakie¶ nie¶cis³o¶ci, lub ma odmienne zdanie niech da znaæ.

Pzdr.
saly
"polscy tempariusze. Mity i rzeczywistosc", dobra i rzetelna praca magisterksa mojej kolezanki Magdaleny Ogorek, ukazala sie w drujku. Praca bardzo przychylnie przyjeta przez srodkowisko naukowe. Osobiscie polecam
bluetit
mam pytanko czy przypadkiem nie posiada kto¶ regu³y Templariuszy(francuskiej wersji)przet³umaczonej na polski??Mam angielskie t³umaczenie i staram siê prze³o¿yæ na polski ale troche to nuz±ce crazy.gif

pozdrawiam blinkie.gif
Finn
Mam pro¶be, czy móg³by wypowiedzieæ siê kto¶ jeszcze na temat wspomnianej wczesniej ksi±¿ki "Templariusze" Piersa Paula Reada (to ta w czerwonej ok³adce z pocz±tku tematu)...
...potrzebnych jest mi troche opinii (zgodno¶æ faktów, czy nie ma tam "zmy¶lania" jak to czesto mozna spotkac i wogole), w celach...niewa¿ne jakich, poprostu potrzebuje...
smile.gif
stary_maruda
Czyta³em ju¿ do¶æ dawno i by³a to pierwsza ksi±¿ka o templariuszach, jak± przeczyta³em, ale z tego co pamiêtam sprawia³a do¶æ fachowe wra¿enie. Porz±dna bibliografia (chocia¿ raczej opracowania ni¿ ¼ród³a historyczne), szybkie i sprawne rozprawienie siê z mityczn± otoczk± zakonu... jest chyba wszystko co trzeba. Chocia¿ na przyk³ad niewiele chyba by³o o gospodarczej dzia³alno¶ci zakonu i nie wyja¶niono zbyt dok³adnie statusu przeró¿nych pó³braci i darczyñców. Ksi±¿ka Helen Nicholson (na której moja bibliografia o templariuszach siê koñczy :P) jest pod tym wzglêdem dok³adniejsza. Zreszt± w bibliografii Reada znajduje siê kilka ksi±¿ek Nicholson. A co do zmy¶lania... nie przyuwa¿y³em. smile.gif
eRemita
Co do "Zycia codziennego w zakonie templariuszy"
Od kilku lat interesuje sie Zakonem Swiatyni i pewnie jak wielu zaczynalam od 'Pana Samochodzika', teorii spiskowych, Bafometa i innych takich fantazji mniejszego lub wiekszego kalibru. "¯ycie codzienne w zakonie templariuszy" przeczyta³am jaki¶ czas temu i niestety - nie jest to ksi±¿ka dla kogo¶ kto powaznie interesuje siê zakonem i ma jak±¶ o nim wiedzê; tak¿e nie jest to ksi±¿ka dla pocz±tkuj±cych tropicieli Zakonu ¦wi±tyni.
Dlaczego? Ksi±¿ka jest winna pierwszego grzechu porz±dnej publikacji historycznej - autor pokala³ sie czo³obitno¶ci± i brakiem krytycyzmu, tak potrzebnego w pracy historyka. Je¶li p. Bordonove mieni sie historykiem, to chron nas Panie przed takimi naukowcami. Historyk winien unikaæ hymnów pochwalnych, pisania na klêczkach i fantazjowania. Od tego s± kampanie wyborcze albo powie¶ci SF. Z kolei ksi±zka Helen Nicholson jest z przeciwnego bieguna. Mimo ¿e p. Nicholson jest specjalistk± od joannitów, to dysponuje imponuj±c± wiedz± z zakresu g³ównych zakonów rycerskich. Je¶li kto¶ chcia³by poczytaæ co¶ po przemieleniu "Dziejów templariuszy" M. Melville to akurat ta pozycja nadaje sie doskonale. L¿ejszy jêzyk ni¿ u Melville, no i wyniki najnowszych badañ.

Uk³ony
ó eremithos
Essex
Dla mnie najciekawsza jest "Templariusze- tajemni stra¿nicy to¿samo¶ci Chrystusa"
wyd. Albatros , autorzy Lynn Picknett, Clive Prince.

Polecam- czyta siê jednym tchem smile.gif
brat Adam
Do Saly: przykro mi, ale odnoszê wra¿enie ¿e polecasz ksi±¿kê pani Ogórek tylko ze wzglêdu na to, ¿e jest Twoj± kole¿ank±. Wszystkich ostrzegam przed t± ksi±¿k±, je¶li kto¶ chce siê zapoznaæ z jej bardzo drobiazgow± i druzgocz±c± recenzj± polecam (polecan± ju¿ wcze¶niej) stronkê www.templariusze.tc.pl (dzia³: recenzje ksi±¿ek i filmów). Nie s±dzê by prawd± by³o ¿e ta ksi±¿ka zosta³a "bardzo pozytywnie przyjêta przez ¶rodowisko naukowe", a je¶li tak, to ciekaw jestem przez kogo konkretnie.

Co do innych - ostrzegam przed Martinem Bauerem (nie myliæ z Malcolmem Barberem, to zupe³nie inna klasa). Jego "Templariusze - Mity i Rzeczywisto¶æ" to w wiêkszym stopniu gdybanie i stawianie s³abo lub wcale nie popartych ¼ród³ami hipotez oraz zadawanie retorycznych pytañ. Kiepska.

Zgadzam siê z eRemit± ¿e Bordonove lekko przegi±³ smile.gif ale jego "¯ycie codzienne..." czyta³o mi siê przyjemnie i lubiê tê ksi±¿kê, choæ wielkiej warto¶ci poznawczej nie ma.

Co do Ospreya Knight Templar - bywa³y lepsze Ospreye (pod wzglêdem opracowania, rysunków itp.), ale uwa¿am ¿e pani Nicholson rzetelnie podesz³a do tematu, wszystko jest poparte ¼ród³ami, zdecydowanie powa¿na i wiarygodna praca.

Pozdrawiam
berbeluch
Indar
Witam
Po¶ród ksi±¿ek które wymieniacie wiêkszo¶æ to raczej "prace naukowe" dotycz±ce Zakonu Teplariuszy. A ja ze swej strony polecê Wam co¶ troszkê innego - trzytomowy cykl "Turnieje Bo¿e" Pierre Barret'a i Jean-Noela Gurganda. Jest to powie¶æ przygodowa osadzona na prze³omie XII i XIIIw., bohaterem jest m³ody rycerz z Francji który za namow± swojego stryja wstêpuje do Zakonu Templariuszy.
Autorzy - jeden jest historykiem drugi dziennikarzem - zanim zaczeli pracê nad ksi±¿k± d³ugi czas po¶wiêcili na badanie materia³ów ¿ród³owych docieraj±c do ma³o znanych dokumentów, przemierzyli równie¿ szlaki i odwiedzili miejsca opisywane w powie¶ci.
Ksi±¿ka ta jest istn± skarbnic± wiedzy o Zakonie, a napisana jest tak ¿e chce siê j± czytaæ. Na cykl sk³adaj± siê trzy tomy: I - "Templariusz z Jeruzalem", II - "Grosz Ubogich" oraz III - " I my pójdziemy na kraniec ¶wiata".
Powie¶æ niestety dostêpna jest jedynie w obiegu wtórnym, ostatnie wydanie pochodzi z 1988r.
Warto.
pozdrowienia i pok³ony
Krzysztof "Indar" Babiñski
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.