Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kuszenie ¶w. Antoniego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Macius Iuventius Celer
Helo³ bigsmile2.gif
Szukam usilnie obrazów ,których tematem jest kuszenie ¶w . Antoniego . Ponamierza³em ju¿ kilka ( Bosch , Witkacy , Dali , Grunewald , Cezanne ) , by³bym dzwiêczny za podrzucenie mi obrazów innych malarzy , którzy malowali kuszenie . Zdrówki bigsmile2.gif
Macius Iuventius Celer
nie wiem czemu ale witkacego mi nie doda³o w tamtym po¶cie devil.gif Znalaz³em jeszcze , ¿e temat kuszenia ¶w. Antoniego poruszali Durer , Breughl , Tintoretto i de Vos . Podrzucam obrazy .
eRemita
Pieter van Huys, "Tentation de saint Antoine",
AndrzejM
Do³±czam jeszcze obraz Davida Teniersa II (M³odszego), znajdujacego siê w Antwerpii, w Koninklijk Museum voor Schoone Kunsten, nr inw. 859.
Do Autora tematu - szukaj zw³aszcza w twórczo¶ci mistrzów flamandzkich i holenderskich w XVII i XVIIIw.
Zauwa¿, ¿e temat ten zwykle przedstawiany jest w konwencji i stylistyce H.Boscha i P. Brueghela St.
AndrzejM
PS. Pomy³ka stylistyczna - nie: "znajduj±cego", a: "znajduj±cy".
Macius Iuventius Celer
Dziêki wielkie za pomoc . Zebra³em ju¿ materia³ na prace , kilkana¶cie obrazów i grafik , teraz tylko trza zebrac sie w sobie i zacz±æ pisaæ ...

Macie mo¿e jaki¶ pomy¶³ gdzie dorwaæ jakies zjadliwe " Kuszenie .... " Cezanna i Tintoretta ? ... jako¶ mi nie wysz³o ze znalezieniem jaki¶ zjadliwych ich ...

Prosi³bym o podes³anie na priv ( je¶li macie ) konkretnych informacjii o tych obrazach , rok powstania , muzeum w jakim siê znajduj± itd.

Jeszcze raz DZIÊKI smile.gif smile.gif smile.gif
eRemita
pozostale obrazy i dane przesle Ci na maila - znalazlam "zjadliwego" Cezanna [i to w 2 wersjach! obraz i rysunek:-)] i Tintoretta, bonusowo dostaniesz jeszcze niejakiego Veronese i Frederica van Valckenborgha

szacunek

ó eRemithos
Izolda
Wiem ¿e ju¿ dawno "po frytkach", ale mam w³a¶nie przed sob± moje ulubione Drêczenie ¶w.Antoniego przez demony autorstwa Martina Schongauera. To nie obraz a miedzioryt z koñca XV wieku, ale te demony... tongue.gif
Pozdrawiam
eRemita
rzeczywiscie - demonki jakby calkiem z tej samej rodziny co Bosch... mad.gif bum.gif devil.gif
Macius Iuventius Celer
Siema
no nie wiem czy tak po frytkach bo obrona pracki wypad³a mi ca³kiem spoko i pewnie bede musial ja jeszcez rozbudowac bigsmile2.gif Dzieki za info

Zdrówki
Maciek Sz.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Hej, zapomnieli¶cie o najbardziej wypa¶nym przedstawieniu tej sceny ( no przynajmniej je¶li chodzi o podogonia demonów). Martin Schongauer- ¦w Antoni drêczony przez demony.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.