Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co pod tarczê? ( czasy oko³ogrunwaldzkie )
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Micha³ Templarem zwany
Mam pytanie, które mnie nurtuje od dawna a mianowicie- jak wygl±da³a os³ona rêki pod tarcza? Rêkawica klepsydrowa sprawia, ¿e do¶c niewygodnie trzyma sie tarczê. Co wiêc w zamian?
Je¿eli za¶ trzymano poprzez klepsydrê to prosi³bym o rycinki.
Je¿eli jest to du¿a tarcza to czy mozna zrezygnowaæ z nareczaka?

Pozdrawiam
Micha¶
krycha17
Witam.

Ja osobi¶cie zakladam pod tarcze rêkawicê kolcz±. £atwo za³o¿yæ i ³atwo zdj±æ.
Borg
zaden problem
Michale to jak my nosimy tarcze a jak noszono to chyba jednak dwie bajki...
przyjrzyj sie temu
Micha³ Templarem zwany
Mi chodzi o cos takiego jak Wotawa dawa³. Chodzi o pawê¿kê w³osk± i tarcze do obs³ugi których potrzebne jest ca³e ramiê.

To co Borg da³e¶ to sposób noszenia tarcz przez rycerzy, aby móc lepiej panowaæ nad koniem.

U Yohna Clementsa spotka³em siê z XV wiecznymi tarczami mocowanymi do przedramienia i trzymanej d³oni±. Niestety autor nie traktuje jak to siê trzyma³o do zbroi

Pozdrawiam
Borg
Widzialem ludzikow z noramlnie przymocowana tarcza i klepsydrami
zawsze wiekszym klopotem byly dla mnie liscie w nareczaku ale to inna bajka, moze po prostu byly za duze

co do pawezek przy tej z grania chyba non problem
po za tym jesli masz zamiar dac jakies wytlumienie i bedzie ono dosc miekkie to sie odpowiedniu odksztalci (przy okazji jak jest z historycznoscia wytlumienia na tarczy)
musze poprobowac jak kupie pawezke (oby jak najszybciej sie pieniazki znalazly)
pozdrawiam
Rafa³ Molik
Ja noszê klepsydry pod tarczê i jedyny problem jaki to mi stwarza to to, ¿e kant mankietu tnie mi materia³, którym jest oklejona tarcza. Mnie tam osobi¶cie trzyma siê wygodnie.
Micha³ Templarem zwany
No ten mankiet mi w³a¶nie nie pasuje. Nauczy³em siê walczyc w narêczaku pod tarcz± ( li¶æ super stabilizuje tarczê, która nie ucieka ).
Co do wyt³umienia to jak sie dorwe do skanera to przeslê fotke znaleziska w Anglii tarczy z ok 1400 trójkatnej, gdzie wyt³umienie by³o na ca³o¶ci, wiêc do czegos takiego jak Borg przesy³a³

Ale tak samo Borg poruszy³ temat samej konstrukcji tarczy.

Czy tarcza by³a w tym okresie okuwana?
Czy posiada³a wyt³umienie?
I czy mia³a metalowy imacz? ( chyba nie )

Prze¶lê histeryczne mocowania do tarcz jak tylko skaner....
Borg
okutych nie widzialem
po za tym patrzac rozsadnie ile wydales na miecz? chcialbys go wyszczerbic walac o kawalek plaskownika na czyjejs tarczy?
tarcza+ material+ ew skora na krawedziach daje rade
Micha³ Templarem zwany
Wotawa ju¿ wcze¶niej gdzie¶ umieszcza³ stwierdzenie, ¿e nie by³o okuæ. Ten sam temat by³ poruszany przy Grunwaldzie 2004.

Z jednej strony psujesz miecz przeciwnikowi, ale z grugiej twoja tarcza kosztem mroku ma szanse przetrwaæ ponad sezon smile.gif
Borg
tak tez wytrzyma mowie pod warstwy materialu na krawedzi daj kawalek grubej skory (ja na samej krawedzi przykleilem skore z trokow) benda walic walic i ciezno dobic sie do drewna jak zniszczy sie powierzchnia zrywasz material i przyklejiasz nowy
Tomasz Nawrot
Na Gtrunwald 2004 "oku³em" górn± krawêd¿ tarczy trójk±tnej grub± skór± utwardzon± woskiem pszczelim.
Efekt by³ ¶redni :kilka mocnych ciosów przeciê³o skórê i parê warstw plótna.
Inna rzecz ¿e zas³ania³em siê tarcz± chyba niezbyt prawid³owo, odbieraj±c ciosy na górn± krawêd¿ zamiast na p³aszczyznê tarczy (to z powodu ¶ciisku w pierwszym szeregu, gdzie trudno by³o swobodnie manewrowaæ tarcz±, gdy dosta³a siê pomiêdzy tarcze s±siadów).

Zapewne lepszy efekt da³oby podwójne okucie krawêdzi : pod spodem gruba skóra nieutwardzona (jako amortyzacja) a na wierzch skóra utwardzona.

Pytanie zasadnicze : czy okuwanie krawêdzi tarczy skór± na wiek XIV , XV ma cokolwiek wspólnego z histori± ?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.