Te¿ kiedy¶ marzy³o mi siê byæ takim fajnym kolorowym landsknechtem...
A przecie¿ w papuzich kolorach to raczej porucznicy chadzali, zwyk³y ¿o³nierz mia³ co najwy¿ej 2 - 3 kolorki, a i zdobienia stroju zale¿a³y od pozycji, nie wspominaj±c ju¿ o materiale. Do tego osobliwie owe butki "nied¼wiedzie ³apki", saczki etc, widok zapewne imponujacy...
Co¶ mi siê widzi, ¿e mog± powstaæ oddzia³y z³o¿one z samych oficjerów ;)
W ka¿dym razie nie mo¿na zapomnieæ tutaj o zbroi i uzbrojeniu. W transporcie to chyba miecze dwurêczne jeszcze s± do ogarniêcia, ale piki i halabardy to ju¿ chyba co¶ karko³omnego). Z drugiej strony taki miecz d³ugi miecz wymaga³by u przeciwnika pancerza jakiego¶.
Jest Osprey po¶wiêcony Landsknechtom (choæ z Ospreyem to jest ro¿nie), no i na Zachodzie jest sporo grup, ale patrz±c na ich fotki, to raczej mi siê zdaje ze to w³a¶nie wszystko oficjery i albo ¿ony albo markietanki.
Zbiór rycin przedstawiaj±cych knechtów znale¼æ mo¿na tutaj:
www.bildindex.de, trzeba wybraæ w kwerendzie po lewej kunsztler, wpisaæ: Hans Döring, i zaklikn±æ suchen.
Acha i strona która poda³ Gwyn nie jest martwa, po prostu materia³ wyparowa³, aktualnie szukaæ mo¿na na :
http://st-max.org/index.htmChêtnie, dla odmiany, pod³±czy³bym siê pod to przedsiêwziêcie, tymczasem szczerze kibicujê.