witam
Nie jestem pewien czy dobrze umieszczam ale wydaje mi sie to za najbardziej sensowne miejsce.
Interesuje mnie jak wygl±da³a sprawa "noclegów" w obozach wojskowych. Bo z tego co wiem by³ sobie rycerz bogaty który mia³ swój namiot w nim mia³ swoje rzeczy, ale gdzie spali wszyscy mu podw³adni czy wszyscy "zas³ugiwali" na miejsce w jakim¶ namiocie? czy namioty ró¿nych panów rózni³y siê miêdzy sob±. Dalej co sie dzia³o z biedniejszymi ryce¿ynami (s³ysza³em co¶ o tym ¿e przed namiotem ka¿dego herbowego sta³ propo¿ec jak to wygl±da³o??) i oddzia³ami zaciê¿nymi.
postrafiam MEti
Troche na ten temat jest w "Meblach..." w temacie poswieconym namiotom i wozom.
I w Nadolskim, Polska technika wojskowa do 1500 roku. Pozdrawiam
Gwyn
Ja mam troszkê inne pytanie ale te¿ na temat. Poszukuje wszelkich rycin tekstów przedstawieñ jak wygl±da³o ¿ycie obozu wojskowego w Europie XIII wieku (mo¿e byæ troszeczke pó¼niejsze lub wcze¶niejsze datowanie) ewentualnie bliski wschód .Chodzi mi tu o takie sprawy jak : W czym chodzili stroju bojowym czy mo¿e w cywilnym jak wygl±da³ taki obóz od strony technicznej czyli ogrodzenie rozstawienie namiotów ,czy by³ jaki¶ ustalony system wart, co jedli , na czym spali itp itp
Pozdrawiam
Ja¶ko
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.