Jakie powinny byc to sznurki? Chodzi o te sluzace do obszywania krawedzi zupana.
Z czego zrobione?
Skad je wziac? Moze ktos robi takie (tu mi przychodzi do glowy Kakaj, ale nie wiem czy to bedzie pasowac)?
Jakies pomysly?
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Sznurek to sznurek . .charakteryzuje sie roznym ksztaltem, przekrojem i rodzajem splotu, ktoych byly cale mnostwa. Mozesz miedzy innymi stosowac ten splot ktory otrzymujesz dzieki pleceniu na lucecie (to co uczylem na warhole), byly takie uzywane takze w 17 wieku, na co wskazuja znaleziska z tej epoki zarowno tych przyrzadow jak i sznurkow na nich zrobionych. Poszukaj sobie w sieci wiecej na temat lucetu.
Watcher
Dziêki za naukê na Warhole, jednoczesnie mam pro¶bê masz mo¿e "pod rêk±" linki opisuj±ce krok po kroku ró¿ne sploty , mnie w przegladarkach uad³o siê znale¶æ wzory na splot, którego uczy³e¶ na Warhole- konkretnie interesuj± mnie sploty bardzie okr±g³e w przekroju.
Zwracam siê z zapytaniem do u¿ytkowników forum.
Czy w wieku XVI - XVII ¿upany by³y haftowane.
Je¶li tak to które jego czê¶ci .
Prosze o ewentualne zamieszczenie zdiêæ ( skanów), lub podanie namiarów na takowe.
Niestety, w posiadanej literaturze, do¶æ skromnej, nie znalaz³em przyk³adów.
Dziêkujê
Piotr Czy¿
To mi wyglada na jakies hafty zlota nicia, choc nie znam pochodzenia obrazu i nie jestem pewien co do materialu uzytego do uszycia zupana
To ze material jest wzorzysty to chyba wcale nie znaczy ze byl haftowany
Jakos tego typu zdobienia nie obily mi sie o oczy choc mam fotke ubioru(nie wiem czy mozna nazwac to zupanem) nalezacego do cara rosyjskiego z konca XVIIw. Tu moglbym zaryzykowac ze przy mankietach i przy rozcieciu sa hafty.
Pancerny na pierwszym za³±czniku jest ze wzornika ubiorów polskich z wieku XVII, a dok³adnieto z 1620 roku,
materia³ na jegu ¿upanie niestety nie jest haftowany.
drugi wygl±da na haftowany.
dziêkujê za podpowiedzi
Piotr Czy¿
Chc±c od¶wie¿yæ temat.
Czy nikt wiêcej nie posiada informacji w tym temacie?
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Przekopawszy znane sobie przyk³ady nie znalaz³em przypadku haftowanego ¿upana.
Szamerunki by³y stosowane raczej na odzie¿y wierzchniej, a raz , w przypadku zachowanej odzie¿y pogrzebowej, widzia³em aplikacje z haftem przy ko³nierzu i rêkawach. Podobno w odzie¿y wschodniej - moskiewskiej wystêpuj± aplikacje i hafty - mo¿e kto¶ z Frehowiczów jest na Wschodzie i mo¿e zajrzeæ do odpowiedniego muzeum ?
Szamerunki stosowane by³y na ¿upanach, przyk³adem mo¿e byæ ¿upan z portretu Ossoliñskiego ( czarno bia³y jest w gutkowskiej) oraz na portrecie Jana Kazimierza w stroju polskim.Oczywi¶cie tylko w miejscu gdzie siê zapina³.
I tu tak¿e pytanie. Na tym¿e portrecie Jana, zapinanie wygl±da trochê dziwnie. Posiadam reprodukcjê ma³ych rozmiarów. Wygl±da na to ¿e w ¿upanie by³y dziurki przez które zapina³ siê na guziki/rozety.
Mo¿e ma kto¶ reprodukcjê wiêkszego formatu, aby mo¿na by³o siê dok³adniej przyj¿eæ temu rozwi±zaniu?
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
je¿eli chodzi o mnie to polecam sznurki jedwabne s± one ³atwo dostêpne niezbyt drogie o ró¿nej grubo¶ci i kolor jaki tylko sobie za¿yczysz, ostatnio kolega z dru¿yny obszywa³ sobie ¿upan wygl±da rewelacyjnie
OOOOOOO mozesz mi powiedzieæ gdzie te jedwabne sznurki s± dostêpne i do tego niedrogie ?
Osobi¶cie plot³am sznurki ³±cz±æ nici jedwabne i bawe³niane bo gdybym chcia³a zrobiæ tylko jedwabne by³y by nieprzyzwoicie kosztlowne a tu ca³e jedwabne i niedrogie bardzo bym chcia³a siê dowiedzieæ gdzie takie mozna kupiæ ?
Monia
Popytaj w pasmanteriach... Je¿eli dobrze kojarze to chyba s±.
Pozdrawiam
Pyta³am w wielu pasmanteriach ale jedwabnych sznurków nikt nie mia³ ani o nich nie s³ysza³ , co wiêcej musia³yby byæ one niebotycznie drogie bo zwyk³e sztuczne sznury pasmanteryjne s± do¶æ drogie a co dopiero jedwabne
Czy kto¶ jest mi wstanie podaæ ( bo mo¿e gdzie¶ takie s± ?) pasmanterie gdzie mo¿na kupiæ sznury z prawdziwego jedwabiu ? Bo w pasmanteriach w których ja pyta³am by³y problemy z jedwabnymi niæmi do haftowania , w koñcu znalaz³am jedn± pasmanteriê internetow± oferujac± ten produkt ale s± to do¶ kosztowne i szukam te¿ innych zróde³
monia
Witam
To o mnie wspomina³ Diablo.
Sznurek jedwabny zakupilem w Radomiu.Suprermarket Minimal. W pasa¿u sklep Camelot.
Orientacyjna cena od 3 PLN za metr w zale¿no¶ci od grubo¶ci do 10 PLN.
Do obszycia ¿upanu razem z pêtlicami i rêkawami wychodzi 5mb.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Mam pytanie o szamerunki:
Jak to dok³adnie wygl±da³o??
Wiem, ¿e by³y sznurki ale jak to wygl±da³o z ta¶mami np. jedwabnymi doszytymi do stroju, by³o co¶ takiego? Ciê¿ko znale¼æ w internecie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.