Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Naramienniki
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Deathwing
Ogl±dam sobie p³ytówki, bo po wakacjach mam zamiar sobie jak±¶ sprawiæ. Zawsze chcia³em mieæ du¿e naramienniki, a nigdzie nie moge takich znale¼æ ;/ takich niegdzie nie ma, nie by³o, czy po prostu znale¼æ nie potrafiê?

¯eby u¶ci¶liæ o co mi chodzi np. - naramienniki zbroji Arthasa z Warcraft3.
Albo naramienniki jakie mieli rycerze w filmie Joanna D'arc.
Wiem g³upie przyk³ady, ale chcê daæ jaki¶ obraz ;]

tongue.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Poszukaj we W³oszech, pod koniec XV wieku. Nie wiem, czy bêd± przypominaæ Warcrafta czy Joannê, ale wiêkszych w ¶redniowieczu nie by³o. Do zestawu do ubrania proponujê: farsetto do breve i na to giornea. Na pikowane farsetto z bufkami blachy, na zestaw giornea. Na codzieñ farsetto cienkie i taka¿ giornea. Na g³owê mo¿e capitanesca (ca³y czas mówimy o cywilu). Pozdrawiam
Gwyn
Almaric
bardzo fajna strona jesli chodzi o w³oskie zbroje (w tym du¿e naramienniki)
http://198.144.2.125/Armour/ItalianArmour.htm
Nale¿y jednak pamiêtaæ ¿eby owe naramienniki korespondowa³y historycznie z reszt± zbroi (jak na tych diagrmach)
Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
Ale na pewno potem bedziesz ¿a³owa³....
Lepiej jednak kup co¶ co nie bedzie inspirowane Warcraftem. Mo¿e na pocz±tku nie bêdziesz usatysfakcjonowany, ale za to taka zbroja do czego¶ ci siê przyda.
Wiem, ¿e ciê¿ko zrezygnowaæ z ze swych fantazji smile.gif .
Deathwing
no te w³oskie to ju¿ mi siê bardziej podobuj± ;p

fantazje fantazjami, nie chcê zbroi mrozu +45, tylko du¿e naramienniki icon_mrgreen.gif

no to idê szukaæ dalej ;]
Almaric
Wiêkszych naramienników ni¿ te od w³oskich zbrój z koñca XV wieku, a zarazem historycznych w ramach ¶redniowiecza to nie znajdziesz.
Pamiêtaj o tym jednak ¿e bêdziesz w tej zbroi walczy³ pieszo a nie konno (chyba icon_mrgreen.gif ) wiêc ju¿ takie naramienniki nie s± specjalnie za wygodne. No chyba ¿e chcesz mieæ je dla samego faktu posiadania wielkich wypasionych naramienników. Co w pe³ni rozumiem bo sam jestem wielkim orêdownikiem w³oskiego stylu w uzbrojeniu ochronnym w¶ród moich kolegów nastawionych bardziej w stronê niemieckich zbrój bigsmile2.gif
Pozdrawiam
Wotawa
Wypada te¿ dorzuciæ, ¿e wojak w wielkich naramiennikach p³ytowych a bez pe³nych os³on p³ytowch tu³owia, r±k i przynajmniej "trzyczwarte" nóg zdarza siê tylko od XXw. Krótko mówi±c ten styl uzbrajania sie, jest typowy dla "fantasy". Naramienniki s± jednym z ostatnich elementów w jakie siê wyposarza³ wojak rzeczywisty.
Tomic
Zreszt± niewielkie naramienniki s± bardzie praktyczne podczas walki, bo nie zawadzaja o nic, i nie ma strachu ¿e cz³owiek sam sobie zrobi nimi krzywde bigsmile2.gif ewentualnie daj± do zastraszania +1 bigsmile2.gif
Deathwing
to sobie bede mial i normalne i wypasne ;p i problem z glowy (byle pasowaly;p)
Kornik
Witam serdecznie wszystkich!
Chcê tylko dodaæ, ¿e nale¿y zapominaæ, i¿ to w³a¶nie "wielkie", W³oskie naramienniki na spó³kê z "wielkimi" na³okcicami wypar³y i tym samym zast±pi³y tarcze w po³owie XV w., wiêc z t± praktyczno¶ci± nale¿y uwa¿aæ (mowa oczywi¶cie o lewym naramienniku i lewej na³okcicy).
Pozdrawiam!
kewi
CYTAT(Deathwing)
to sobie bede mial i normalne i wypasne ;p i problem z glowy (byle pasowaly;p)

to juz zalezy od twoich srodkow finansowych , jak uzbierasz 1 zestaw opancerzenia dobrej jakosci to bedzoe bardzo dobrze, a posiadanie kilku zestawow pewnego elementu opancerzenia - trzeba miec kasy za duzo
Kornik
W 100% zgadzam siê z kewim - nasze hobby to diabelsko drogi sport icon_sad.gif , dlatego lepiej wiedzieæ czego siê chce.
Wotawa
CYTAT
Chcê tylko dodaæ, ¿e nale¿y zapominaæ, i¿ to w³a¶nie "wielkie", W³oskie naramienniki na spó³kê z "wielkimi" na³okcicami wypar³y i tym samym zast±pi³y tarcze w po³owie XV w.

W mniej wiêcej tym samym czasie tarcze zanikaj± tak¿e w ciê¿kiej je¼dzie w pó³nocnej Europie, gdzie u¿ywa siê symetrycznych os³on. Wiêc to nie jest zas³uga rozbudowanych naramienników i na³okcic, ale wzajemnie siê uzupe³niaj±cego stylu walki i jako¶ci zbroi p³ytowej jako ca³o¶ci.
Wiêc o teorii nale¿y, faktycznie, zapomnieæ.... icon_wink.gif

Poza tym tarcza nie zanika ca³kowicie. Ci±gle siê j± widuje w przedstawieniach bojowych, choæ du¿o rzadziej, czêsto u l¿ej uzbrojonych, choæ ró¿nie z tym bywa. Jednak ewidentnie dominuje ogólna tendencja do zarzucenia jej w ciê¿kiej je¼dzie kopijniczej.
Kornik
Witam!
Oczywi¶cie, tarcze nadal pozostaj± jako podstawowa ochrona piechoty. Przedstawiania rycerstwa jednak, wyobra¿aj± tarczê przede wszystkim jako element turniejowy - a jako¶æ samej, pe³nej zbroi p³ytowej nie podlega ¿adnej dyskusji (choæ osobi¶cie jestem zdania, ¿e lepsz± ochronê stanowi³y rozwi±zania w³oskie - choæby optycznie zdaj±ce siê byæ solidniejszymi od niemieckich) icon_wink.gif
kewi
mam bardzo konkretne pytanie, potrzebuje wzorow naramiennikow , z rejonu niemiec, slaska, z lat 1425-1435
bardzo prosze o wszelkie ryciny,zdjecia,szkice,wykroje. sam troche szukalem ale widocznie mam pecha angsad.gif
z gory dziekuje
Micha³ /Gwyn/ Czerep
O³tarz Adoracji Baranka Mistycznego, van Eycki. Daje pojêcie. Pozdrawiam
Gwyn
kewi
a jakbys mogl zapodac jakiegos linka/jpg'a ???

oprocz slaska i niemiec rowniez rejon czech by podchodzil
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Web Gallery of Art, wrzuæ se w google. Pozdrawiam
Gwyn
Indianin
Witam!

Mam nastêpuj±ce pytanko. Jakie naramienniki pasuj± do kirysu krytego?
Czy mog± to byæ takie jak przy p³atach z Wisby01? Czyli przymocowane na sta³e do pasków naramiennych.
Mateusz
Nie. Kirys kryty to ju¿ naramienniki oddzielne.
Christof
Mam pytanie:
w jakich latach u¿ywano tego typu naramienników?
http://www.mardinus.c2000.pl/oferta/oslony...ak_01.php?id=55
Mateusz
Szczerze mówi±c to 1999-2005, ale mo¿e producent sam powie co mia³ na my¶li. icon_wink.gif
Dominik
Czas na moje pytanie bigsmile2.gif . Czy ma mo¿e kto¶ jakie¶ przedstawienia os³ony r±k (oczywi¶cie mowa o naramiennikach i narêczakach) dla PIECHOTY W£OSKIEJ z II po³. XV w. Nie chodzi mi tu o te wielki naramienniki, czy olbrzymi li¶æ na lewym narêczaku... face4.gif Proszê o pomoc. Pozdrawiam!
Hallatil
Witam!
Szuka³em ale nie znalaz³em:( informacji o tym jak sie przyczepia/montuje naramienniki? Chodzi mi o przyczepianie ich na górze do kirysu, czy uzywa siê do tego troków czy rzemieni i jak to sie robi? Podajcie mo¿e jakie¶ zdjêcia dla lepszego zrozumienia, z góry dziêki.
fizibnschiz
Naramienniki jak i inne czê¶ci opancerzenia w XV wieku wi±rze siê do przeszywki w której by³y robione odpowiednie "skórzane ³atki" b±d¿ dziurki przez które przeci±gano rzemienie.
Tu jest rysunek z osprey'a który pokazuje jak to by³o robione
Dominik
Albo mi siê wydaje, albo nikt nie zauwa¿y³ mojego pytania anger.gif . No ale dobra, powtórzê je:
Czy ma mo¿e kto¶ jakie¶ przedstawienia os³ony r±k (oczywi¶cie mowa o naramiennikach i narêczakach) dla PIECHOTY W£OSKIEJ z II po³. XV w. Nie chodzi mi tu o te wielki naramienniki, czy olbrzymi li¶æ na lewym narêczaku... Mam nadziejê, ¿e tym razem kto¶ odpowie, bo zale¿y mi na tym. Pozdrawiam!
fizibnschiz
Dominiku ale to zale¿y jaki to piechociarz ma byæ, no i kiedy(bo druga po³owa to jest du¿o ale najczesciej to lata 60 -70 icon_cool.gif ) icon_wink.gif icon_wink.gif
Bo mog± byæ:
1 je¶li co¶ typu kolcza + jaka, to najlepiej os³ony sztabkowe
2 je¶li ciê¿ki pan w p³ycie to naramienniki w formie wcze¶niejszej (tj miska i kilka folg w dó³) lub pó¿niejszej (tj z tzw pó³-folg±). w obu przypadkach mo¿e byc tarczka opachowa
3 do brygantyny poza typowymi p³ytowymi s± takie "brygantynowate" cool.gif
4 mo¿esz biegaæ te¿ bez, lub tylko z kocz± i te¿ da rade
5 ponadto jest kilka typowo w³oskich patentów
i pewnie znalaz³o by sie nieco wiecej...
Dominik
Dziêkujê bardzo. Chodzi³o mi o lata 1465 - 70, czyli tak, jak napisa³e¶ bigsmile2.gif A jaki piechociarz... ja sam nie wiem, bo to pytanie kolegi by³o, on bêdzie wiedzia³, co najbardziej siê nadaje smile.gif . Pozdrawiam i dziêkujê za pomoc bigsmile2.gif
fizibnschiz
A mnie zastanawiaja przedstawienie naramieniików z lat 30 - 40 XV.
Chodzi mi o konkretnie o te dwa przedstawienia które zamieszczam,

pierwszy fragment to jest van eyck i moze sie przewidzia³em ale naramiienik owego rycerza ma (powiedzmy) pó³folge - mo¿e jest to fargment kirysu ale dla mnie wyglada to jak w³asnie "folga nad misk±" dunno.gif .

A drugi chodzi mi konkretnie o ca³± formê tego naramiennika bo on te¿ ma nad misk± 2 folgi.

Dla mnie to problem bo dot±d by³em przekonany ¿e naraminniki tego typu to II po³owa XV... crazy.gif crazy.gif
pozdrawiam
Nadir
Jak my¶licie, co to s±te "kó³ka" przy naramiennikach? Mog±to byæ tarczki opachowe, umieszczone po prostu dziwnie wysoko (nie jestem zbytnio przekonany), tarczki tylko i wy³±cznie ozdobne, lub okr±g³a miska z dwoma folgami. (chyba najabrdziej prawdopodobne, ale brak na niej zaznaczonych jakichkoliwek nitów)
fizibnschiz
tarczki opachowe na 100% - nie

Wydaje mi siê ¿e jest to poprostu miska z dwoma folgami w nietypowej formie (ma³o to dziwactw sie zdarza devil.gif devil.gif )
- a ¿e nitów nie ma to nic (przy trokach np u nóg i ramion tez nie ma) - zreszta nity rzadko (w tym okresie 1360-70) sa na nagrobkach przedstawiane...
Szymon de Conti Sarré
Ten nagrobek wygl±da na lata 1350-1370 (mniej wiêcej). Wtedy by³o du¿o nietypowych, niepowtarzalnych rozwi±zañ. Je¿eli jeszcze mamy do czynienia z pó³nocnymi W³ochami / po³udniow± Francj± (ew. Niemcami), to niczemu bym siê nie dziwi³ icon_wink.gif
Nadir
No có¿, to jest nagrobek z 1385r z Wêgier. Poni¿ej pe³na wersja.
Dodatkowo znalaz³em rycinê przedstawiaj±c± dwór Ludwika (okolo 1380), gdzie te¿widaæ rycerzy z naramiennikami w krzta³cie kó³. Mo¿e po prostu na terenie Wêgier u¿ywano d³ugo takiego modelu, ale w takim razie sk±d folgi na nagrobku?

Teraz, je¶li wzi±æ te kó³ka za g³ówn± miskê naramiennika, to jak dotego diabelstwa przymocowaæfolgi ¿eby dzia³a³o i nie odstawa³o? Odpowiednie wyprofilowanie wystarczy?
Szymon de Conti Sarré
Podobne (a najprawdopodobniej identyczne) rozwi±zanie wystêpowa³o w Anglii w latach mniej wiecej 1320-1360. By³y to zazwyczaj okr±g³e p³ytki naramienne, ale istnia³o te¿ rozwi±zanie drugie. Okr±g³a p³ytka by³a mocowana do naramiennika folgowego w identyczny sposób jak p³ytka stanowi±ca "li¶æ" na³okcicy. Jest to raczej specyfika anglielska (i jak widaæ wêgirska kilka lat pó¼niej). Widaæ to na nagrobkach nieznanego rycerza z Ifield oraz Ralfa, lorda Stafford -> http://www.gothiceye.com/pictures.asp?cate...3&offset=27
Nadir
Dziêki wielki, tak to w³a¶nie mie³em zamiar potraktowaæ.
Marcin Waszkielis
Czy znak kto¶ ¼ród³o na potwierdzenie wystêpowania takich naramienników w przyrodzie?
fizibnschiz
Najblizsze form± z tego co mam... ale jak dla mnie to chyba to...
Szymon de Conti Sarré
P³yka naramienna z p³atów mog³aby mieæ taki kszta³t, ale faktycznie mo¿e najpierw warto ustaliæ co to ma byæ. Bo tamten element o który pytasz to pó³produkt. Jako¶ to trzeba mocowaæ - albo otwory do wi±zania, albo okucie do nitowania do p³atów. A to du¿o zmienia.
Viator
W ogóle to nie bardzo widaæ czy to jest zdjêcie czy jaka¶ grafika komputerowa - kiepsko oddana plastyka, dziwny ¶wiat³ocieñ, wyciête z t³a... Trudno powiedzieæ czy to jest w ogóle ca³o¶æ czy czê¶æ czego¶... mi sie z niczym nie kojarzy, chyba ¿e rzeczywi¶cie z wystêpowaniem w przyrodzie, np. w jakiej¶ rodzinie skorupiaków. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.