Interesuj± mnie techniki na pa³asz.Bardzo ma³o osób widzia³em z t± broni±.
Czy pomo¿e mi kto¶ zebraæ informacje nt. walki pa³aszem?
Oraz informacje o 17 wiecznych ekipach z okoliæ £odzi.
Za pomoc dziêkujê.I pozdrawiam.
CYTAT(Reyki @ 11:51 03.11.2004)
Interesuj± mnie techniki na pa³asz.Bardzo ma³o osób widzia³em z t± broni±.
Czy pomo¿e mi kto¶ zebraæ informacje nt. walki pa³aszem?
Oraz informacje o 17 wiecznych ekipach z okoliæ £odzi.
Za pomoc dziêkujê.I pozdrawiam.
Polecam ci pó¿niejsze traktaty na miecz w jednej rêce - to w³a¶nie odpowiednie ¼ród³a do pa³asza.
A Cold Steel Hutton`a? No niby na szable, ale ta jego ma do¶æ ma³± krzywiznê...
Wydaje mi sie, ze technika walki szabla i palaszem jest bardzo podobna, wiec wszystko co do szabli (niestety nie ma tego wiele) nadaje sie do palasza.
Na przyklad Lorica trenuje palcatem jako przygotowanie do szabli i palasza.
Co do grup z okolic £odzi... To w Rawie Mazowieckiej jest bardzo sympatyczna grupa: Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej. (je¿eli 50 km. to te¿ okolica, ale ostatecznie to nie jest tak daleko
)
Tutaj dajê linka do strony, je¿eli chcia³by¶ kontakt.
http://bhzr.w.interia.pl/Pozdrawiam!
Na pa³asz siê w Lorice nie walczy, bo jest niebezpieczny. Nadaje siê do pokazów, ale zadaj siê nim uderzenia w punkt i mo¿na przeciwnika po³amaæ. Szable o sporej krzywi¿nie siê prze¶lizguj± tj. pojawia siê ruch kroj±cy, który zmniejsza kontuzyjno¶æ.
Pedro nigdy nie napisalem ze walczycie palaszem tylko ze trenujecie palcatami, ktore sa "bronia treningowoa do walki szabla i palaszem" - cytat z waszej stronki.
http://www.lorica.pl/1/12/121/121.phpStad wywnioskowalem ze tak jest i napisalem co napisalem.
Palaszem nigdy osobiscie nie walczylem.
Palcat jest jak pałasz tylko, że z drewna. Bardziej chodziło mi o to, by Reyki zastanowił się nad sensem sparowania (jeśli miał taki pomysł) na pałasze metalowe (dla uściślenia) niż poprawianie Ciebie, Ignorusisie. Plus lekkie sprostowanie wypadało dodać.
Dodam też, że moje wypowiedzi sensowne, głupie czy bez zwiazku z tematem nie są prezentacją głosu Loriki. W Lorice nie ma ani dyscypliny partyjnej, ani nikt mnie nie powołał na lorikowego PR. Ja sobie tam chodzę i ćwiczę.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.