Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: rêkawy- razem czy osobno?
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
sarenzir
bardzo prosze o pomoc w sprawie rêkawów. jak one by³y szyte przez wieki razem z reszt± czy doszywane lub dowi±zywane bo ju¿ mam strasznie namieszane w g³owie. raz mam szyæ koszule z jednego kawa³ka na XII wiek bo rzekomo nie wiedzieli jak to mo¿na uszyæ osobno a potem sie dowiaduje ¿e wikingowie mieli ju¿ p³aszcze z rêkawami. Ratunku. chodzi mi o informacje w skrócie, np. s³owianie mieli jak? czytam szukam staram sie jak najbardziej historycznie ale zamiast postêpów mam coraz wiêkszy mentlik w g³owie crazy.gif
Pocisk
wed³ug wykroji wczesno¶redniowiecznych koszul które posiadam rekawy s± wszywany jak w normalnym T shirt'cie
pozdrawiam
pocisk
Imbram
hmmm Osobi¶cie uwa¿am siê za s³owianina i rêkawy tuniki uszy³em osobno:) Troche informacji mo¿esz znale¼æ na stronie http://www.pipcom.com/~tempus/earlygarb/index.html
Brahdelt
W koszulach wczesno¶redniowiecznych spotykamy nastêpuj±ce rodzaje rêkawów:
- doszywane na prosto z klinem w kszta³cie z³o¿onego na pó³ kwadratu pod pachami (Skandynawia, S³owiañszczyzna, Ru¶)
- doszywane z lekkim podkrojem, podobnie jak wspó³cze¶nie, plus kliny pod pachami (Skandynawia)
- obydwa rêkawy krojone z jednego kawa³ka tkaniny przerzuconego przez g³owê (wycinamy otwór na ³epetynê icon_wink.gif ), do tej górnej czê¶ci doszywamy resztê koszuli w kszta³cie prostok±ta opasujacego cz³owieka dooko³a, plus kliny pod pachami, szew bywa³ czêsto z przodu cz³owieka (S³owiañszczyzna, Ru¶). Ten dolny fragment koszuli móg³ byæ uszyty z innego materia³u.

Takie rodzaje wczesnych rekawów znam.
Pozdrawiam,
Finnarwen
Ludka
Witam!

Ja to mam coraz wiekszy metlik w glowie ze wszystkim co dotyczy strojow i tkanin:)
Co do rekawow wczesnosredniowiecznych to juz nie mam nic do dodania, mam natomiast pytanie skad wziales dowiazywane rekawy koszuli?
Dowiazywanie to raczej cecha strojow wierzchnich i raczej pozniejszych niz wczesnosredniowieczne:)

Ludka Excalibur

CYTAT(sarenzir)
bardzo prosze o pomoc w sprawie rêkawów. jak one by³y szyte przez wieki razem z reszt± czy doszywane lub dowi±zywane bo ju¿ mam strasznie namieszane w g³owie. raz mam szyæ koszule z jednego kawa³ka na XII wiek bo rzekomo nie wiedzieli jak to mo¿na uszyæ osobno a potem sie dowiaduje ¿e wikingowie mieli ju¿ p³aszcze z rêkawami. Ratunku. chodzi mi o informacje w skrócie, np. s³owianie mieli jak? czytam szukam staram sie  jak najbardziej historycznie ale zamiast postêpów mam coraz wiêkszy mentlik w g³owie crazy.gif
sarenzir
Chodzi³o mi w³a¶ciwie o ca³okszta³t koszula to tylko przyk³ad - potrzebne mi jest to najbardziej do wierzchnich strojów. Zale¿y mi na chronologicznym usystematyzowaniu, ci±gle dostaje w swoje pazury jakie¶ kawa³ki i kompletnie nie umiem tego umiejscowiæ w czasie, nie chce ¿erowaæ na mozolnej pracy innych wiêc mo¿e jest jaki¶ tytu³ ksi±¿kowy w którym mo¿na by pogrzebaæ? "Ultrahistorycznie" interesuje siê ¶redniowieczem niezbyt d³ugo i z wiedz± na ten temat jest jeszcze u mnie krucho icon_redface.gif dziêkuje za tych s³owian, smile.gif
Bratomir
a jak jest z doszywaniem rêkawów??? Robi sie na nie specjalny wykrój w korpusie czy poprostu przyszywa sie prosto jak w podkoszulku. Chodzi mi o historyczno¶æ
wszebor
Najpro¶ciej jest.... przyszyæ prosto smile.gif Pisa³a o tym Brahdelt.
Zamie¶ci³em dwa artyku³y o stroju, Hensla i Gutkowskiej. Mo¿e pomo¿e to komu¶ w u³o¿eniu sobie strzêpków informacji, które mamy na temat stroju - http://freha.pl/viewtopic.php?p=152123#152123
Vlasta
Mi siê wydaje, ¿e mo¿na i tak i tak - w koszuli z Viborg, XI w. rêkawy przyszyte s± prosto, w znalezisku ze Skjoldehamn 1000-1210 r. chyba te¿, ale np. w tunice z Moselund dat. 1050-1150 r. korpus wygl±da na krojony z podciêciami; podciêcia pod rêkawy s± te¿ w pozosta³o¶ciach kobiecej tuniki z Hedeby(za³±cznik z Wikinger Museum Haithabu: Schaufenster einer fruehen Stadt autorstwa Hildegard Elsner). W Starej £adodze w warstwie E3 (2 po³. VIII-kon. IX w.) "znaleziono ca³y rêkaw, uszyty z grubej, we³nianej tkaniny o splocie rz±dkowym 2/2. D³ugo¶æ rêkawa wynosi³a 63 cm, szeroko¶æ 18 cm. Górna czê¶æ rêkawa obecnie ma okr±g³y kszta³t, ale brzeg strzêpi siê, dlatego mo¿na jedynie przypuszczaæ, ¿e jego pierwotna forma by³a okr±g³a, tzn. odpowiada³a obecnemu krojowi rêkawów." О.И. Давидан Ткани Старой Ладоги.
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. Wszeborze, dziêki za artyku³y!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.