Witam. Bylbym bardzo wdzieczny za zdjecia i wykroje zwyklych oraz bojowych strojow Saracenow. Interesuje mnie rowniez bron, pancerz etc. wszystko co zwiazane z wygladem IX-XI w Araba.
P.S. Chcialbym od razu zawiadomic, ze nie interesuje mnie ubior Turkow (bo to nie sa Arabowie
)
P.S.S Nind¿om dziekujemy
Pozdawiam i dziekuje
Soheib
Hmmmm....... ale tam nie ma zadnych konkretow, tylko 1 nindza
a ja chce sobie sprawic taki stroj, ze jak pojade na turniej to moja fotka nie wyladuje 2 dzialy nizej
. A poza tym te tematy nie dotycza Arabow.
Ta stronka to chyba nie jest to czego szukam. Informacje na niej zwarte dotycza Turkow i Mongolow, a nie Arabow. A ja chce sobie sprawic stroj typowo arabski.
No v tiedy pomuv mnie KTO TAKI jes Saracyn. Kiedy i gzie oni zyli....
Vies na moje znanie Saracyny - to jes europeiske nazvanie muslimuv ktury prsezyvali v dzyseisyh teritorium Turcii, Sirii, Iraq....
Wiem o tym. Ale to nie zmienia faktu ze Turcy mnie nie interesuja. A poza tym w 1 poscie to zastrzegalem.
Nie bardzo rozumiem
. Chodzi o to czy czytam po rosyjsku?
Ja dopiero sie ucze, ale moja matka zna troche to mi pomoze
.
It's going about medieval muslims: arabia people and maurs
Zawiodlem sie nikt nie ma pojecia o stroju IX-XI w. Araba
Niestety dam ci tylko tyle ze wzgledu na to ze sa to zeczy z pogranicza bizancjum a reszte moich materialow zamierzam wykorzystac do stroju ... tunika ta jest jedna z 4 z muzeum w egipcie a figura przedstawia wojownika arabskiego z okolic dzisiejszego iranu ... ogolnie stroje byly zblizone do turkomianskich i na nich spokojnie mozesz sie wzorowac o ile chcesz robic jak to mowisz saracena z poludniowego wschodu o sycylijskich nic ci nie powiem poniewaz mnie ten rejon wogule nie interesuje... takich materialow jest malo dlatego ze ciezko o opracowania czegokolwiek z tamtych rejonow ...bedac w turcji przekonalem sie jakie maja podejscie do wczesnego sredniowiecza ... poprostu ich nie interesuje bo to nie ich kultura...
jedyna szansa na zebranie materialow o bizancjum badz o ludach ktore przeszly przez okolice dzisiejszej turcji to wpasc do muzeow i robic foty ... a tego nie zawsze mozna z reszta wiele zeczy jest tam nawet nie skatalogowanych... milego szukania
Wszystko zalezy od rejonu ktorego ktos chce cos robic............. a co do tych zdjec to naprawde bym sie tym nie sugerowa³ .......... wystarczy spojzec na okres krucjatowy wszelkie ryciny itd zeby zobaczyc jak kolosalnie rozni sie dzisiejszy stroj od tego co bylo dawniej w obszarze bliskiego wschodu... byc moze prosty lud ubieral sie w cos podobnego... ale to bedzie czysta spekulacja ..... to jak przyjac ubior gorali polskich jako stroje polan za czasow mieszka I!?!?!
Dzieki za pomoc to juz zawsze cos
chociaz jeszcze mi baaaardzo duzo brakuje, ale jak to mowia cel uswieca srodki
Tu Ospreye daj± akurat niez³e podstawy.
Np. "Saracen Faris" czy "The Moors - Islamic West".
Arabowie (upraszczaj±c) nosili prosty strój, bez klinów nawet. Równy rêkaw, Równy, szeroki korpus, lu¼ne spodnie (normalne, szerokie gacie), nakrycie g³owy w postaci czapeczki. "Szmatka saudyjska" pojawi³a siê -o ile pamietam- dopiero w nowo¿ytno¶ci. Zasada jedna - zakryc jak najwiecej cia³a (te¿ nei od zawsze, ale to sta³o sie szybko zasada). Na nogi - poñczoski - podkolanówki. Pokazywano tu np. Berberów. To nie s± Arabowie, to zupe³nie inna grupa etniczna i kulturowa. Po prostu Berberowie. Wygladaja nieco podobnie.
Ogólnie len i we³na, bawe³na pojawia sie z Indii, nie pamietam kiedy. Len bywa³ wyjatkowo dobry i delikatny ju¿ od staro¿ytno¶ci. Kolorem mê¿czyzn by³ bia³y (tak jak u Rzymian), ale to zapewne bywa³o ró¿nie (ludzie pustyni - na czarno). Z czasem jak ³atwo sprawdzic zrobi³o siê kolorowo. Jednak bia³y po prostu bêdzie bezpieczny na pocz±tek.
Acha. Arabowie w najwcze¶niejszych czasach islamu nosili czêsto odkryte g³owy i d³ugie w³osy, pili wino i wogóle byli nieco bardziej wyluzowani. Co wiecej jeszcze przedstawili siê na wizerunkach, dziêki czemu mo¿emy to zobaczyæ. Potem robili siê bardziej nerwowi, ale na poczatku islam niós³ pewna bezkompromisow±, od¶wierzaj±ca i szczer± prostotê oraz praktyczn± tolerancjê. W³a¶ciwie arabska administracja trzyma³a siê jaki¶ czas dzieki do¶wiadczonym chrze¶ciajnom, którym by³o lepiej ni¿ pod cie¿k± w³adz± Bizancjum. Do czasu oczywi¶cie...
No i na koniec - Arabowie to ogólne okre¶lenie. "Arabowie" z Maghrebu, Syrii, Egiptu, Arabii, Jemenu, to tak na prawdê ró¿ne od siebie narody.Tylko o sporym poczuciu kulturowej jedno¶ci.