Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: strój ch³opstwa...
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - inne
Elsiv
Interesuje mnie podstawowy strój ch³opski, i kobiety i mê¿czyzny. Innymi s³owy, co osoba odtwarzaj±ca ch³opa mieæ musi w najprostszym wykonaniu, by w ogóle pojechaæ na turniej.
Marcin Waszkielis
http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...odzinki-deBerry

Przyjrzyj siê tym obdartusom:).
Pozdrawiam
watman
no jeszcze duuuuzo zalezy od odtwarzanego okresu ;]
polecanie de berry'ego komus, kto chce robic siedemnastke jest troche chybione ;]

moze inicjator watku poda jakies dokladniejsze ramy czasowe, to wtedy sie pomysli ;]
Bartosz
Hej
co do ch³opów XIII-wiecznych to z tej samej stronki:

http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...sja&id=PIC02250

w sumie przyda³yby siê jeszcze cote do kolan i cep (co by nie samymi grabkami ¿/rzyæ oraæ)

http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...id=PIC02249_001

Na Jaskrowisku tego rocznym powsta³a grupa "Ch³opy Polskie" a oto ³om¿yñska sekcja
po nierównej walce z Gargamelem:)
http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...sja&id=PIC02251

a oto co ch³opy lubi± najbardziej:
http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...esja&id=res4433

oraz to do czego ich ¿ycie zmusza:
http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...sja&id=PIC02272

To by³oby na tyle
¼ród³a - Biblia Maciejowskiego plus w innych XIII wiecznych manuskryptach motyw ch³opa przewija siê równie¿

Adam (10:24)
i nie zapomnij o "xiii rzadzi"

smile.gif
Elsiv
Zdjêcia s± ¶wietnie, naprawde dziêkuje:). Chodzi mi o sprecyzowanie co taki wie¶niak mieæ musi. Z tego co widzia³am to powinien mieæ: koszule, gatki, nogawice i buty....Czy co¶ jest jeszcze w sumie potrzebne? A czy ch³op nosi³ pas?
Pyton
Je¶li chodzi o XIII wiek to jeszcze krótki cote dla ch³opa smile.gif . Pas nie jest konieczny wystarczy do przewi±zania siê w pasie jaki¶ rzemieñ lub sznurek. Aha i kapelusz s³omkowy bigsmile2.gif . I to taka podstawa...

Najlepiej poprzegl±daæ Bibliê Maciejowskiego tam jest wszystko jak na d³oni...
Elsiv
Móg³by¶ zamie¶ciæ jakie¶ zdjêcie tego cote:) By³abym wdziêczna.
cahir
a ju¿ chcia³em zak³adaæ nowy temat, ale skoro istnieje takowy to go tylko od¶wie¿ê.

strój ch³opa na XIII wiek (je¶li w czym¶ siê mylê to proszê o sprostowanie):
-gacie d³ugie
-koszula z d³ugimi rêkawami
-tunika
-czepek lniany
-buty
-kapelusz s³omkowy
-torba lniana
-kawa³ek sznurka do przewi±zania siê w pasie
tyle wynika z maciejowskiego
a co ch³op nosi³ jak mu zimno by³o? i czy mo¿na ufaæ kolorom stroju które widaæ w bib maciejowskiego?

przyrz±dy pracy codziennej:
-cep
-wid³y
i tutaj pojawia siê pytanie - kto z polskich rzemie¶lników wytwarza takie przedmioty?

jak pan ch³opu kaza³ do boju i¶æ to ch³op bra³:
-procê?
-oszczep?
-³uk?
-siekierê?
-topór?

na czym ch³op spa³? nie mam tu na my¶li pos³ania domowego, ale jak na wojnê siê wybra³ i w obozie siedzia³? kupa siana?

i jeszcze jedno - jak powinna wygl±daæ zastawa sto³owa ch³opa?

i ju¿ ca³kiem ostatnie: jakie jeszcze bywa³y atrybuty ch³opa nie wymienione powy¿ej (poza zapachem)?
Pigrza
ch³op na wojne bez sensu:d
Adsumus
No jak dla mnie to ch³op spa³:
- na plecach
- na prawym boku
- na lewym boku
- b±d¼ na brzuchu

bigsmile2.gif
cahir
CYTAT
ch³op na wojne bez sensu:d

a s³ynna szar¿a ciurów obozowych pod bannockburn w 1314? nie lekcewa¿ ch³opów mo¶ci rycerzu bo z konia zrzuc± i zaciukaj±

CYTAT
No jak dla mnie to ch³op spa³:
- na plecach
- na prawym boku
- na lewym boku
- b±d¼ na brzuchu

a czasem i na ch³opce smile.gif
Purvis
[quote="cahir"][quote=cahir]

Szarza jak szrza, po prostu dali sie zobaczyc, zeby wywo³ac panike. jak juz to raczej broñ psychologiczna. A jesli stali po nawietrznej to pewnie i chemiczna icon_cool.gif
co do odtwarzania wiesniaka: ciekawy pomys³, ale sk±d wezmierz historycznme wzory grabii? Albo dojenia krow? Te¿ chcia³bym sie pobyczyc na sianku z jak±¶ cho¿± dziwoj±, ale przera¿amnie perspektywa np. macania kur cool.gif ale sam pomys³ jest ...ponetny
cool.gif blinkie.gif
CCC
Cukiereczek Czyni Cuda
watman
to ja podbijam temat, tym razem w innym datowaniu smile.gif
jakie beda atrybuty chlopa-hultaja z przelomu wiekow XIX/XX? smile.gif
po szybkiej burzy mozgow w puszczy doszlismy do nastepulacego zestawu:
CYTAT
bia³a koszulina (pewnie przybrudzona), jaka¶ futrzana kamizela, z baranka, jakowe¶ porciêta, kapelusz i ³ykowe buty

tylko jak toto moglo wygladac?
ma ktos jakies ikonki? smile.gif
Rabiega
Jo³, Watmanie.

A rózni³oby siê to czym¶ od "zestawu" na IX/X w. ? smile.gif
W pêdzie za wiernym ikonograficznie odwzorowywaniem postaci z przesz³o¶ci rozs±dnym by³by umiar, w odniesieniu do najni¿szych warstw spo³eczeñstwa. Pogoñ za wiarygodn± ikonografi± "high class", rycerstwa, mieszczañstwa itd. jest (do pewnego stopnia) zasadn± i nie pozbawion± szans na sukces, ale poszukiwanie waiarygodnych wizerunków klas najzni¿szych uwa¿am za baaardzo niepewn±.Twórcami wszelkich potretów, scen rodzajowych, iluiminacji byli przedstawiciele wy¿szych klas, ni¿ przywo³ywani kmiotkowie, My¶le ¿e ich wyobra¿enie "ch³opa" raczej zgodne by³o z kanonem estetycznym przyjêtym w w.w. klasie ani¿eli z rzeczywisto¶ci±.
Czyli : je¶li ch³op -to skrajnie zaniedbany, brudny i zawszony - czyli niegodny odwzorowania.
Je¶li za¶ musowo owego parweniusza odwzorowywaæ - to nadajmy mu choæ odrobinê cech uznanych i uszanowanych.
Krótko mówi±c - ch³op mog³ w ówczesnej ikonografii wygl±daæ jak, dajmy na to - szewc lub bednarz.

K³aniam...
Krzychu(Czarny)
Witam!

My¶lê, ¿e tak ostre potêpienie ch³opstwa nie jest chyba potrzebne smile.gif Wkoñcu to rz±dz±ca klasa (jesli chodzi o liczbê) w czasach ¶redniowiecznych i ¼ród³o utrzymania wielu zamoznych panów (za jakich siê mo¿ecie nazywaæ mówi±c o "brudnych, niechlujnych parweniuszach") smile.gif . Ja osobi¶cie chêtnie podyskutuje na ten temat bo w³a¶nie zajmuje siê studiami nad ludno¶ci± wiejsk± i przyda siê taka dyskusja.

Nie moge siê zgodziæ z tym ¿e KA¯DY ch³op byl brudny (no chyba ¿e w czasie prac), têpy, obskurny i nie do odtworzenia. Jego maj±tek zale¿a³ raczej od tego dla kogo pracowa³ (czy wogóle by³ poddanym), gdzie pracowa³ i w jakim okresie ¶redniowiecza. Pamiêtajmy ¿e w pe³nym ¶redniowieczu w naszej strefie klimatycznej przeciêtne rodzina kmieca (licz±ca 6 osóB) posiada³a jedno³anowe gospodarstwo (system trójpolowy), 4 konie; jakie¶ ¶winie, barany i kozy (nawet u najubo¿szych ch³opów); obsiewaj±c od 10 do 12 ha zbo¿em, (jêczmieñ, owies, ¿yto).
Przecie¿ to o wiele wiêcej ni¿ dzisiejszy przeciêtny rolnik!! bigsmile2.gif a i rodzina by³a wiêksza do utrzymania!

Wygl±d i strój by³ juz omówiony, za¶ co do wypraw wojennych to nie by³a to "rozrywka" dla kmieci..
Po pierwsze: ch³op mia³ sie zaj±æ polem podczas kiedy jego pan wyrusza³ na wojne (inaczej feuda³ nie mia³ by sie z czego utrzymaæ wracaj±c z wyprawy gdy¿ nie mia³ zbiorów).
Po drugie: Ch³op nie mia³ wprawy w broni i w je¼dziectwie i wysy³anie go do walki by³oby marnotrastwem. Za rêce do pracy trzeba przecie¿ placic...
Po trzecie: By³y co prawda liczne powstania ch³opskie (XIV/XVw), lecz nie mia³y wymiaru wielkich dzia³an militarnych i koñczy³y sie wkoñcu fars±, a bynajmniej skróceniem o 20 cm tych, ktorzy tym powstaniem dowodzili... (Powstanie Wata Tylera - 1381r).

By³ te¿ poruszony temat po¿ywienia...
Odnalaz³em w zapiskach z lekcji historii, ¿e "w po³owie XV w. kosiarz wynajmuj±cy sie do pracy w ma³opolskiej wsi dostawa³ dziennie 2 chleby, 1 ser i 4 litry piwa" (mniam bigsmile2.gif ). Miêsa nie jad³a tylko miejska biedota..

Uczynszowienie, wiêc zmiana charakteru ¶wiadczeñ ch³opskich co za tym idzie zwiêkszenie liczby ch³opów w pe³ni wolnych.. to wszytsko prowadzi³o do wzrostu maj±tku i stanu naszego wie¶niaka smile.gif.
W XV w okaza³o siê tez, ¿e bardzo op³acalna jest sprzeda¿ naszego ¿yta from Polsza na zachód smile.gif Zreszta w XV w, w czasie wielu kryzysów szukano wszêdzie ró¿nych rozwi±zañ na lepsze jutro (np Anglia - proces ogradzania, zmiana pól na pastwiska --> hodowla owiec, produkcja sukiennicza, i równiez "szastanie" ¿ywno¶ci± na granicach bum.gif ).
Pozdrawiam!
Krzychu
Rita
Co do ikonografii - poleca Petera Breughela Starszego - ³adnie odmalowa³ zycie codzienna ch³opów i ma³omieszczañstwa - my¶lê ¿e mozna skorzystaæ mimo nieco pó¼nego datowania.
Krzychu(Czarny)
Mhm, ja polecam miniatury braci Limbourg (XV w.), np. ta jest godna uwagi tongue.gif :

http://www.gnosis.art.pl/iluminatornia/omn...rg_czerwiec.htm

Jak widaæ ch³opi pracuj± w samych gaciach, bez nogawic (widzimy tutaj ju¿ gacie w±skie, pó¼no¶redniowieczne), jest te¿ kapelusz s³omkowy i co równie¿ jest ciekawe, barwione koszule (niebieski, czerwony)

Warte uwagi jest te¿ to, ¿e ch³opi pracuj± kosami (narzêdzie znane ju¿ od dawna, lecz tak naprawdê upowszechni³o siê na dobre dopiero w czasach nowo¿ytnych).

Pozdrawiam
Krzychu
watman
nie no, nie doczytaliscie mnie smile.gif
ja wiem, ze na xiv/xv godzinki de berrego, na xii maciejowski, ale ja potrzebuje czasy prawie wspolczesne - poczatek XX wieku smile.gif
ma ktos jakies pomysly? nie wiem - fotografia rodzinna sprzed 100 lat to raczej slaby pomysl, bo jak wtedy ktos ze wsi robil zdjecie, to chyba znaczylo, ze byl w ciuchach odswietnych itp... ale moze jakies rysunki chociaz?
Krzychu(Czarny)
Hehehe to ja sie nie znam na "wspó³czesnych ch³opach" bigsmile2.gif

A takie foty rodzinne mam (czarnobia³e) i ekstra to wygl±da ale nie ma tam takich pospolitych ch³opów - wszyscy od¶wiêtnie bum.gif
Pozdr
Krzychu
Randir
CYTAT(watman)
ma ktos jakies pomysly? nie wiem - fotografia rodzinna sprzed 100 lat to raczej slaby pomysl, bo jak wtedy ktos ze wsi robil zdjecie, to chyba znaczylo, ze byl w ciuchach odswietnych itp... ale moze jakies rysunki chociaz?

Watman, wszystko zale¿y sk±d ten ch³op ma pochodziæ. W czasach o których piszesz, strój ludowy jeszcze siê utrzymywa³, chocia¿ ju¿ by³ wypierany przez odzie¿ pochodz±c± z miast. IMO najlepiej by³oby poczytaæ jakies opracowania etnograficzne na temat interesuj±cego Ciê terenu. Powinno w nich co¶ byæ na temat noszonych strojów, zarówno od¶wiêtnych jak i codziennych. Poza tym nie nalezy zapominaæ, ¿e w malarstwie XIX i XX wieku mozna znale¼æ dosyæ sporo wyobra¿eñ ch³opów (w tym równie¿ biedoty). Poleciæ poszczególnych dzie³ niestety Ci nie mogê, poniewa¿ historia sztuki nie jest moj± mocn± stron±.
Jacobsson
http://images.google.com/imgres?imgurl=htt...6lr%3D%26sa%3DG

Cos tam zdjecia wiesniakow z Rosji

http://www.siue.edu/COSTUMES/COSTUME17_INDEX.HTML - Deutchland uber alles!!!

Jutro poszukam jeszcze. A tak w ogole to mam plana devil.gif
Morrigan
CYTAT(Jacobsson)
A tak w ogole to mam plana  :devil:
Kryjcie sie ludziska póki mo¿ecie bigsmile2.gif

Watmanie zajrzyj do ksi±¿ki Krystyny Bockenheim przy polskim stole tam s± jakie¶ ilustracje i poszukam czego¶ w moich m±drych ksi±¿kach .
watman
CYTAT(Jacobsson)
/ciap/
Cos tam zdjecia wiesniakow z Rosji

REWELACJA! smile.gif

CYTAT(Morrigan)
Watmanie zajrzyj do ksi±¿ki Krystyny Bockenheim przy polskim stole tam s± jakie¶ ilustracje i poszukam czego¶ w moich m±drych ksi±¿kach.

czy nietaktem bedzie powiedzenie 'kohaamcie, mash hopaka'? :D
Morrigan
CYTAT(watman)
czy nietaktem bedzie powiedzenie 'kohaamcie, mash hopaka'? :D
NIe to nie bêdzie nietatktem bigsmile2.gif , bo wiesz chce zapracowaæ na miodzik i makowiec devil.gif
No i znalaz³am cu¶ w moich ksi±¿kach tylko mój skaner nie chce dzia³aæ face4.gif
Randir
W³a¶nie przypomia³em sobie, ¿e ca³kiem sporo na ten temat mozna znale¼æ w Atlasie polskich strojów ludowych. Wysz³o tego parena¶cie tomów. Na pewno co¶ tam znajdziesz. Mo¿na to dostaæ np. w Bibliotece ¦l±skiej. BTW jak sobie wyobra¿asz ch³opa-hultaja z prze³omu wieków?
Borg
Wata:
Moszyñski, Kultura ludowa S³owian, t.1, Warszawa 1929
naprawde warto
wszebor
Widzê ¿e robimy przekrój przez epoki, wiêc siê przy³±cze.
Potrzebujê przedstawieñ stroju ch³opskiego z Irlandii XVIII w. Bardziej chodzi o kobity, ale jak co¶ o mê¿czyznach kto¶ ma, to niech siê nie krêpuje tak¿e.
Nie spodziewam siê odzewu, ale warto zapytaæ...
Randir
Jak ju¿ rzucamy linkami, to dorzucê co¶ z moich okolic:
http://www.strojeludowe.itatis.pl/
Jacobsson
Watman:

A teraz moj plan nr. 665 (od dzisiaj bede wszystkim planom nadawal ten numer):

Ekipa wiesmakow ze Smålandii sprzed wprowadzenia polprohibicji.
Brud, bimber (ziemniaczany, tudziez jakikolwiek) od kolyski po grob, polpoganstwo i wszelakie podobne atrakcje to jest wlasnie to!

Udokumentowanie?

Coz, nie przypuszczam, zeby stroje codziennne az tak bardzo sie roznily od Dalarny i okolic, a na te mamy sporo obrazow Carla Larssona. Ponadto wszelakie filmy na podstawie Astrid Lindgren i same powiesci sa czesto dokladne - chociaz czasy sa juz troche po wprowadzeniu reglamentacji alkoholu icon_sad.gif

Mialem tez w lapach cos takiego co sie nazywalo "Etnobiologi i Sverige" - cala masa materialu zdjeciowego z pracy w polu z przelomu wiekow - pozostawaloby tylko sprawdzic na ile sie to zmienilo od czasow wesolego pijanstwa.

A tutaj link do galerii z Larssonem:

http://www.scandinaviantreasures.com/websi...site1/gal1.html
Rita
Heh... Przed prohibicj±? Brzmi fajnie, ale nie umiem po szwedzku...
Purvis
czy kultowy serial "Emil z Loenebergi" tez mo¿na uznac za ¼rod³o? bum.gif
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.