Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [garncarstwo] Ko³o garncarskie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
TomaszW
Witam.
Temat ten przewija³ siê ju¿ kilka krotnie przy innych okazjach, mo¿na by go w koñcu wyró¿niæ i stworzyæ mu nowy topic. Mo¿e zainteresuje kogo¶ jeszcze. Osobi¶cie przymierzam siê do wykonania ko³a (mo¿e kilku :D ) ,datowanego najlepiej na ¶rodeczek XIIIw., jako¶ tak na nadchodz±cy sezon smile.gif Chêci jak zawsze du¿o, ale jak zwykle problem ze ¼ród³em mam. Uda³o mi siê wywiedziec, ¿e w muzeum w Gliwicach jest jaka¶ rekonstrukcja i cos w Kodeksie Baltazara Boehema , lecz do Gliwic daleka (i droga) droga i Kodeksu dopa¶æ nie mogê :/. Je¶li kto¶ potrafi co¶ dopomóc w tym temacie, to by³o by milo, mo¿e zna jakie¶ inne ¼ród³a, albo ma dostêp do tych, lub posiada zdjêcia jaki¶ gotowych rekonstrukcji...
pozdrawiam
S³awomir z Che³ma
Witam!
Za³±czam zdjêcie rekonstrukcji ko³a garncarskiego,znalezione zreszt± na FREHA tylko wtemacie o krzese³kach smile.gif !
Lepiglina
Hej
Ja tu w sprawie tego ko³a swoje trzy grosze.
To za³±czone przez Knia¿a S³awomira jest ca³kiem mi³e ,helfik siedzia³ na nim jest dobre do obtaczania naczyñ<tzn nie do toczenia>,czyli nadaje siê na XIIIw jak najbardziej technik± któr± na nim mo¿na pracowaæ . Ale nie jest dok³adn± kopi± ko³a z tego okresu znane s± ryciny kó³ garncarskich np. z XVw postaram siê pu¶ciæ jaki¶ rysuneczek... szybciutko

heidi
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
TomaszW : dodam dla jasnosci, ze szukanie kola garncarskiego na 13 wiek w kodeksie behema , jest w tym przypadku rownie zlym pomyslem co szukanie w 16 wiecznych rycinach uzbrojenia nadajacego sie na 13 wiek, gdyz przelom w technikach garncarskich miedzy tymi okresami byl znaczny.

Jak podaje Kruppe i inni polscy archeologowie, do poczatkow 15 wieku praktycznie w Polsce i Europie wschodniej (nie wiem jak z poludniowo wschodnia europa i skandynawia - trza by poszukac) nie znano/nie uzywano kol do toczenia a co za tym idzie nie wyrabiano ceramiki toczonej. Praktycznie cala znajdowana ceramika jest wyrabiana poprzez budowanie scianek z waleczkow, czasami w zaleznosci od produktu moze byc obtaczana dla lepszego wyrownania scian.

Zdjecie podane przez Kniazia zostalo wykonane na Wolinie, nie jest to zadna wierna rekonstrukcja o ile mi wiadomo. Przypomina kolo garncarskie do toczenia, aczkolwiek szczegoly rozwiazania konstrukcjyjnego tego kola, czynia go tak slabym ze rozlecial by sie po kilkutygodniowym intensywnym uzywaniu (Tak twierdzi Helfi ktory go uzywal). Mozna je uzywac najwyzej do lekkiego obtaczania garnkow.

watcher
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Podsylam znalezione przeze mnie w Histori Kultury Materialnej Polski, tom I
kola garncarskie ... a raczej kó³ka garncarskie smile.gif do obtaczania, zgodnie z tym co pisane bylo wyzej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.