Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk grecki
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Zaczepne uzbrojenie staro¿ytne
Gréagóir
Czy kto¶ posiada jakie¶ informacje na temat ³uku u¿ywanego w antycznej Grecji?
Iulianus
Mo¿e co¶ znajdê. Wydaje mi siê, ¿e w okresie klasycznym i pó¼niejszym s± to ³uki kompozytowe typu wschodniego (mo¿e jak ³uk z Irzi). Kiedy¶ t³umaczy³em teksty o ³ukach dla kolesia na magisterkê. Mo¿e jeszcze mam kopie. U Homera mamy ³uk Odysa, napewno kompozyt. Zapewne u¿ywano te¿ ³uków prostych. To na logikê, bo biedni w wiêkszo¶ci grecy nie mogli sobie na lepsze pozwoliæ. Do polowañ te¿ lepszych nie by³o potrzeba.

Pozdro
Peruk
Nic baardzo konkretnego nie przychodzi mi teraz do g³owy, ale mo¿e spróbuj zainteresowac siê malarstwem wazowym z interesuj±cego cie okresu. Zwróc uwagê na sceny polowañ. Mo¿e cu¶ tam bêdzie.

Pozdrawiam
Peruk
Wotawa
Oprzeæ siê mo¿na na ³uku scytyjskim (masa materia³ów, w tym i naleziska) z jednej strony, a z drugiej na kreteñskim (malarstwo, groty strza³ - dosyæ potê¿ne). Ten drugi nie mam pojêcia jak dok³adnie dzia³a³ i by³ zbudowany.

Poza tym "antyk grecki" to dosæ szerokie pojêcie. O tyle jednak dosyc u¿yteczne co do ³ucznictwa, ¿e ma³o o nim wiemy i w zasadzie nie da sie zanotowaæ tak wyra¼nych zmian jak w uzbrojeniu do walki wrêcz.
Husarz90
£uki greckie i rzymskie by³y najczêsciej dwoma ramionami ³±czonymi tulejk±
Wotawa
CYTAT(Husarz90)
£uki greckie i rzymskie by³y najczêsciej dwoma ramionami ³±czonymi tulejk±

shocked.gif
Jakie jest ¼ród³o tej informacji jesli mo¿na spytaæ?
Pawe³ Lipnicki
Hmmm... Widzia³em tak± konstrukcjê - ale to by³ ³uk egipski ( mo¿e wkrad³a siê
drobna nie¶cis³o¶æ...).
Natomiast na temat u¿ycia przez Greków - i to bardzo dawnych Greków-
³uku refleksyjnego, polecam poszukuj±cym wg³êbienie siê w "Odysejê"
- dzie³o przypisywane niejakiemu Homerowi (je¶li istnia³, bo do dzi¶ trwaja spory) dunno.gif .
³uk Odysa jest tajemnicz± - dla nieszczêsnych zalotników jego ¿ony- konstrukcj±.
Nie maj±c instrukcji obs³ugi , marnie koñcz±... bum.gif
dziku
CYTAT
Kreteñczycy u¿ywali ³uków du¿ych, prostych, o w±sowatych zakoñczeniach, do których stosowano d³ugie strza³y o niejednokrotnie masywnych, szerokich grotach. £uki te mia³y niezbyt du¿y zasiêg (do stu metrów), za to z bliskiej odleg³o¶ci sia³y spustoszenie w szeregach nawet dobrze uzbrojonego wroga.

http://esensja.pl/magazyn/2001/07/iso/14_02.html Nie wiem czy to dobre ¼ród³o ale przynajmniej co¶ jest.

Ragnar SW
jak spotka³em siê z informacj± ze grecy wykorzystywali czasem ³uki wykonane z 2 d³ugich rogów - ³±czonych w³a¶nie tulejk± na ¶rodku. Mia³y olbrzymi naci±g ale wymaga³y wiele krzepy - st±d mog³y pojawiæ siê k³opoty z naci±gniêciem ³uku Odysa.
Postaram siê poszukaæ jaki¶ materia³ów, jak co¶ znajdê to pode¶lê
Rafa³ Pr±dzyñski
Gwoli ¶cis³o¶ci to nie ma ¿adnych dowodów materialnych na istnienie takich ³uków w Grecji (zdaje siê ³±cznie z malarstwem wazowym), a opis dotyczy³ domniemanej konstrukcji owego harpagona Odysowego. Natomiast z ca³a pewno¶ci± tak konstruowano i do dzisiaj konstruuje siê ³uku Hinduskie - tyle, ¿e z bambusa. bardzo d³ugie i Nepalskie/Butañskie nawet i nie do¶æ d³ugie a skuteczne.
Zreszta na dwa gwo¼dzie te¿ ten bambus ³±cz± - miedziane co ciekawe - choæ ¿elaza nie brak.

Natomiast malarstwo wazowa jest wcale bardzo dok³adne (okres oczywi¶cie tzw. klasyczny - chyba??) i je¶³i daje siê z jego pomoc± zmontowaæ antyczne instrumenty - to...

No i widaæ na nim nie tylko jeden typ ³uku
Perseus
I co w koñcu z tymi ³ukami? By³y to najzwyczajniejsze proste ³uki, czy jakie¶ inne wersje tej broni?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.