Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kora (brzozowa, lipowa...) w lucznictwie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Wasilko
Zapraszam do dzielenia sie swoimi informacjami z zakresu wykorzystywania kory (czy to brzozowej, czy lipowej, czy innej) w szeroko pojetym lucznoctwie.
Na poczatku wspomne moze tylko o kolczanach z kory. W zalacznikach przyklad ze strony Grozera kolczanu z kory brzozowej
Rowniez lubia konstruowane byly z tego surowca. Zreszta sama nazwa - lubie, pochodzi od nazwy kory - lub.
No i na koniec nie wolno zapomniec o pokrywaniu kora brzozowa ramion lukow refleksyjnych. Zapobiegalo to oddzialywaniu wilgoci na kleje uzyte przy ich produkcji. W zalaczeniu replika chinskiego luku okryta rowniez kora brzozowa

Czy ktos dysponuje np. zdjeciami wspolczesnie wykonanych lub historycznych kolczanow, lubiow albo lukow pokrytych kora
Wasilko
Jeszcze zdjecia tego samego luku. Tu widac kore smile.gif
Zawisza
Je¿eli szeroko pojêtym to:

U mnie w muz. mamy ³uk chiñski z XIX wieku (w magazynie) ktorego majdan pokryty jest ok³adzin± z kory drzewa korkowego.
Wasilko
ale tylko majdan, a nie ramiona? Mozesz napisac cos wiecej o tym luku?

I ktore muzeum masz na mysli?
Zawisza
Muzeum Wojska w Bia³ymstoku. £uk nie jest wystawiany na ekspozycji - narazie:). O szczegó³ach na razie nie chcê pisaæ bo mo¿e bêdzie z tego publikacja.

Dodatkowe pytanie: kiedy najlepiej pozyskiwaæ korê czy obecnie na jesieñ jeszcze mo¿na czy trzeba czekaæ do wiosny?
Zawisza
Dla zainteresowanych dwie fotki pierwsza pokazuje ok³adzinê majdanu, druga pokazuje fragmêt z ramienia ³uku. Na drugim zdjêciu ok³adzina z kory chyba brzoza(?)
Skwarek
A mo¿e wiêcej o ramionach? Kto¶ wie (i zechce sie t± wiedz± podzieliæ) jak oprawiaæ ramiona kor±? Muszê przyznaæ, ¿e jak dla mnie to o wiele ciekawsze i bardziej estetyczne ni¿ owijanie skór±. Ale jak to robiæ???
Vislav
CYTAT(Skwarek)
A mo¿e wiêcej o ramionach? Kto¶ wie (i zechce sie t± wiedz± podzieliæ) jak oprawiaæ ramiona kor±? Muszê przyznaæ, ¿e jak dla mnie to o wiele ciekawsze i bardziej estetyczne ni¿ owijanie skór±. Ale jak to robiæ???

Zdjêcia Nr 27,28,29 i 30 - pokazane oklejanie ramion ³uku kor± brzozow±.
Story of Making a Chinese Bow

pozdrawiam Vislav
krax
Czy korê trzeba jako¶ specjalnie przygotowaæ do pracy?
Vislav
CYTAT(krax)
Czy korê trzeba jako¶ specjalnie przygotowaæ do pracy?

Witam
Napewno wymaga to eksperymentów. To co uda³o mi siê znale¼æ:
Over the sinew backing is a special birch bark that is imported from Northeast China. It is soaked in sea water (I understand for one year)
KOREAN TRADITIONAL ARCHERY PART 1by Prof. Thomas Duvernay

The birch wood frame was cured, birch bark was boiled - as were the cow horns – to make them softer.
The Buryat Bow
Description, Fabrication, String, Arrows, Fletching, Shooting Methods by Taras Vladimirovich Plakhotnichenko

Pozdrowienia Vislav
krax
Vislavie dziêkujê Ci bardzo! Ja próbowa³am bawiæ siê kor± brzozow± i wystarczy³o zdj±æ wierzchnie warstwy,¿eby j± odpowiednio kszta³towaæ-jest bardzo elastyczna i wytrzyma³a. Jak przeprowadzê eksperymenty z d³u¿szymi pasmami to dam znaæ.

A czy kto¶ z Was mo¿e ma pomys³ jak zdobyæ wiêksze ilo¶ci tej kory bez kaleczenia drzew? Mam chodziæ po tartakach i le¶niczych?
Wasilko
mysle, ze bez problemu mozesz po prostu wybrac sie do lasu i zdejmowac kore z wycietych i skladowanych przy drodze brzoz. O to nikt nie powinien sie do Ciebie czepiac, bo kora i tak nie jest wykorzystywana, a pnie sa korowane. Co najwyzej ktos sie zapyta po co Ci to i sie dziwnie popatrzy smile.gif
A jak masz jakiegos znajomego lesniczego to tez nie zaszkodzi
Loss
Ja mam jeszce pytanie do tej kory. Czy ma jakies znaczenie to, czy kora jest zerwana z drzewka ktore lezy juz dlugo a ktore lezy krotko? Tj czy ma znaczenie czas od sciecia drzewa z ta kora? Jesli tak to co sie stanie gdy kora bedzie za stara? Co gdy za mloda? dunno.gif

P.S. planuje skonstruowac luk kompozytowy z drewna leszczynowego i z dodatkami bambusowymi.. ciekawe jak wyjdzie smile.gif
Wasilko
jasne, ze ma znaczenie!
jak bedzie za stara to sie bedzie latwo rwac i pekac (po kilku miesiacach lezenia). Drzewo, z ktorego zdejmuje sie kore moze byc zywe lub tez krotko po scieciu.
Skwarek
A mo¿na byt tak, panowie, trochê dok³adniej podzieliæ siê swoja wiedz±? Jak przygotowaæ korê, jakiej wielko¶ci kawa³ki nadaj± siê do oprawiania, czy siê j± tylko okrêca na mokro, czy mo¿e przykleja? No, nie b±d¼cie tacy nie¶miali podzielcie siê swoim warsztatem
Wasilko
przede wszystkim radze przejrzec linki podane przez Vislava.

Poza tym moge jeszcze wrzucic zdjatko luku z 2 pol XII w znalezionego w Nowogrodzie. To byl kompozyt o jalowcowym brzuchu i brzozowym grzbiecie dodatkowo pokrytym warstwa sciegien, a wszystko owiniete kora brzozowa w postaci dlugiegio, waskiego paska. Taki refleks, tyle, ze dluzszy i zamiast rogu byl jalowiec. Bardzo ciekawa konstrukcja.
otffin
Czo³em!
Temat trochê zamar³, ale mo¿e jeszcze co¶ siê z niego wyci±gnie;-)
Ostatnio bawi³em siê w ozdabianie ³uku w korê brzozowa i chêtnie podzielê siê do¶wiadczeniem. Na ³uk w stanie spoczynku przykleja³em korê (uprzednio oskroban± i wyskubana) przy u¿yciu kleju monta¿owego bison (5,50z³ za tubkê która ka¿demu starczy na resztê ¿ycia). Przesuwaj±c flamastem po klejonym fragmencie usun±³em nadmiar kleju z pomiedzy kory i ³uku. Nastêpnie ca³o¶æ owin±³em banda¿em na 24h i jest bomba. Oczywi¶cie nie jest to historyczna metoda korzystaj±ca z wydzielin z nosa bawo³a wodnego, ale prezentuje siê w miarê ³adnie, nie obsypuje i nie odkleja. Je¿eli kto¶ jest zainteresowany zdjêciami (ale nie ma obowi±zku;-)) to wy¶le na maila bo ponios³em druzgocz±c± klêskê przy próbach dodania za³±cznika icon_redface.gif
marcin.
³uczysko pokryte kor± brzozow±...
pozdrawiam.
http://img29.imageshack.us/img29/220/ssl101104fy.jpg
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.