CYTAT
- przyda³oby siê jeszcze takie malutkie kowade³ko do zabijania æwieków i tym podobnych
hmm to chyba kostka lub p³ytka nitownicza i nitownica,a ma³e kowade³ko swoj± drog± potrzebne,no i w zestawie m³otek szewski
CYTAT
- ko¶æ (chyba tak to siê nazywa?) do robienia takiego rowka przy krawêdzi, szew równo wychodzi, dratwa trochê siê w niego chowa i ³adniej wygl±da
tak jest mo¿e to byæ kostka z rowkiem do zaznaczania lini przy krawedzi,ae s± te¿ takie stalowe i mosi±¿ne odpowiedniki do robienia takich linii na gor±co-wypalane (jak zakupie cyfraka,to porobie fotky)
igie³ musi byæ z kilkana¶cie,ig³a igle równa nie jest,musi pasowaæ do rêki.ja np. mam kilka ulubionych
potrzebne s± przede wszystkim ig³y proste,takie nie za du¿e,bo te szewskie to istne kolubryny jak do szycia worków jutowych.
W rymarstwie bardzo wa¿ne te¿ s± szyd³a i osady do nich. W swoim warsztataciku rymarskim powinny sie znale¼æ szyd³a proste i ³ukowate,o przekrojach: kwadratowym,okr±g³ym i rombowym(mój ulubiony)
Ponadto istotne jest posiadanie "kozio³ka rymarskiego",który bêd±c drewnianym imad³em na ³aweczce znacznie nam u³atwia pracê i pozwala pracowaæ obydwu rêkom.
Czasem trzeba skórê naci±gn±æ itp,a wtedy potrzebne s± specjallistyczne szczypce,kombinerki ordradzam,bo zostaja brzydkie ¶lady.
Hmmm na razie to chyba tyle
czelad¼ niech siê uczy