Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - Lotki, pióra
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Grid
Mo¿e wydawaæ siê dziwne,¿e w okolicach Bia³egostoku cie¿ko o farmê gêsi±,a jednak.
Pilnie potrzebne s± mi lotki do strza³.Choæ maj± byæ to strza³y treningowe,jednak nie tolerujê gumowych wynalazków.Mo¿e kto¶ ma jakiekolwiek namiary na w³a¶cicieli g±sek lub jest w posiadaniu piór.Bêde wdziêczna za wszelkie informacje.
Ró¿yczka
Vesna idz do tematu idealny wojownik , tam kto¶ wspomina³ ¿e ma ,przeczytaj dok³adnie ,gdzie¶ 2 strona.

Ró¿yczka heart.gif
Têcza
Witam

To jest mój ostatnio sprawdzony sposób na zdobycie piór.

Na pocz±tek trzeba udaæ siê na targowisko miejskie, gdzie zje¿d¿aja okoliczni (przepraszam za wyra¿enie) ch³opi i sprzedaj± swe p³ody rolne, jak wa¿ywka, owoce, jajka, kury, KACZKI I GÊSI. Idziesz do takiej babuni, która przywioz³a ze sob± jedn± ale dorodn± kaczuchê i grzecznie pytasz "a po czemu ta kaczka?" Uwie¿cie nie jest droga, ale nie o to chodzi. "Proszê Pani, je¶li za tydzieñ przywiezie mi Pani pêk (pokazujesz d³oñmi ile to jest objêto¶ciowo) d³ugich piór z kaczki czy gê¶i to zap³acê tyle co za t± kaczkê" Najpierw jest ¶miech i nie dowiezanie, ale je¶li postawisz przy swoim wkoñcu j± to zaintrygujê i mo¿e obieca ¿e przywiezie. Jak tak to dodatkowo t³umaczysz jaka d³ugo¶æ ciê interesuje i umawiasz na nastêpny targ.

Trochê dziwny sposób na zdobycie piór, ale je¶li traficie na po¿±dn± Babunie to otrzymacie pióra i to po¿±dnie nawet oczyszczone i to z nie jednej kaczki bigsmile2.gif
Spaszatoros
U mnie nie ma Targowisk, ani jarmarków, jest tylko "ruski rynek" na którym mo¿na zakupiæ od dobrych Babuleniek tylko kompakty, papierosy i spirytus... Ani ¶ladu gêsi czy kaczek. Gdzie w takim razie szukaæ piór gêsich? Kto mi powie?
AdamS
pióra najlatwiej dostac w warszawskim ZOO w ptaszarni ..... trzeba sie ladnie usmiechnac i daja za darmo .....
Gollum
a dokladnie w ptasim azylu tylko trzeba byc milym i pojsc tam z pokaremem dla duzych ptakow - wtedy opiekunki ptaszyli moga przez jakis czas odkladac dla was piora roznych drapieznikow.
tatsu
Kacze pióra nie nadaj± siê do strza³ w ogóle.
Gêsie do strza³ treningowych te¿ raczej nie - szybko siê niszcz± (przy moim u¿ytkowaniu - a dbam strasznie o strza³y - wytrzymywa³y tylko pó³ sezonu angsad.gif )
Polecam pióra indycze. S± mocniejsze i bardziej wytrzyma³e. Pocz±tkowo je¼dzia³am po okolicy, by gdzie¶ zdobyæ skrzyd³a pozosta³e po uboju ptaków, ale gra nie by³a warta ¶wieczki: narobi³am kilometrów, a wróci³am do domu z dwoma czesto tylko skrzyd³ami angsad.gif
Niekiedy gospodarze takie ceny rzucali z kosmosu, ¿e a¿ siê p³akaæ chcia³o (jeden kole¶ chcia³ za dwa skrzyd³a indycze - 100 z³otych, co dla mnie by³o pora¿k±). Do tego z takiego skrzyd³a trzeba wy³uskaæ pióra, które s± najlepsze - niekiedy siê okazuje, ¿e sterówki, które by³y porz±dane do strza³ s± tak "zu¿yte", ¿e mo¿na z powodzeniem wszystko do kosza wywaliæ.
Teraz zamawiam pióra przez Internet w sklepach z akcesoriami ³uczniczymi. Za lotkê o dowolnym rozmiarze, kolorze zap³aci siê najdalej 2 z³ote. Pióra przychodz± proste, czyste, przyciête na wymiar i kszta³t (s± o niebo lepszej jako¶ci ni¿ to, co mog³aby¶ znale¼æ u ch³opa, bo s± to pióra z indyka, który hodowany jest g³ównie dla piór, czyli takiego, który du¿o lata, lotki s± mocne i twarde tak, ¿e lotka taka jest prawie niezniszczalna) - tylko przymocowaæ do promienia i gotowe. Groty pozyskujê te¿ t± sam± drog±, ale u pana J. Be³zy albo u znajomego tokarza :P
Promienie (np. ostatnio dosta³am cedrowe - cudeñka!) te¿ mo¿na zamówiæ - nie problem.
Internet to jest dobra rzecz. smile.gif

Tak wiêc, Vesno, zamiast traciæ czas, si³y i nerwy - z³ó¿ zamówienie na stornach internetowych sklepów ze sprzêtem ³uczniczym. Z zamówienia na zamówienie (zw³aszcza przy du¿ych ilo¶ciach) jest mo¿liwo¶æ, ¿e bêd± dawali rabaty i koszty zrobienia strza³y bêd± spadaæ smile.gif

Powodzenia
Adsumus
Witam!!!

Macie namiary na producentów lotek, lub ludzi którzy sprzedaj± pióra?? Prosze tu g³ownie o te mniej znane strony www lub mniej znanych producentów.

Pozdrawiam
claymor
Ja mam do sprzedanie do¶æ sporo dobrych gêsich piór. Wiêc jak kto¶ chce kupiæ to mo¿emy siê dogadaæ co do ceny. Najlepiej gdyby nabywca by³ z okolic Warszawy (ale nie koniecznie bo poczta te¿ dzia³a w naszym kraju icon_mrgreen.gif )
. moje GG 3134526 e-mail reddraco5@wp.pl < claymor> O=((========>
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.