Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Lorica segmentata
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Ochronne uzbrojenie staro¿ytne
Horhe
Mo¿e to siê Wam przyda, du¿o zdjêæ i porad,ale nie wiem jak ze zgodno¶ci± historyczn±, to ju¿ sami ocenicie.
http://198.144.2.125/Roman/Roman.htm
luka
Witam!
Dziêkujê za informacje - przyznam, ¿e ju¿ korzystali¶my z tej storny - dane na niej przedtsawione s± w wiêkszo¶ci oparte na pracach powa¿anych archeologów (min. H. Russell Robinson) - na stronie znajduje siê opis uzbrojenia i taktyki stosowanej przez rzymian w 1 i 2 wieku - polecam tê lekturêsmile.gif

Pozdrawiam
Wotawa
Mi³a stronka, ale jest ca³y worek lepszych. Pokazujacych orygina³y. Opieranie siê na kopiach kopii powoduje co raz wieksze rozbierzno¶ci z orygina³em. A zabytki rzymskie s± akurat znakomicie opracowane.

A co do zamieszczonego na stronie he³mu to chyba nie jest najlepsza kopia. I to chyba na raz kilku he³mów icon_wink.gif.
I nie jest z II w.n.e....

W "linkach" da³em od groma stron z orygina³ami.
Zw³aszcza za¶ poleca³bym co¶ takiego:

DO NOT BUY THIS!
Te¿ "Valerka" niejako.
Horhe
To na dobry pocz±tek dyskusji
http://www.dayton.net/~lawson/loricasegmentata.html
kewi
zawsze mnie ciekawilo rzy rzymianie nosili pod taka zbroja jakas warstwe wytlumiajaca

wiecie cos o tym ??
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
zawsze mnie ciekawilo rzy rzymianie nosili pod taka zbroja jakas warstwe wytlumiajaca

a wyobrazasz sobie ze byliby w stanie nic nosic ? smile.gif nosili cos co zwali SUBARMALIS. taki rodzaj przeszywki, Choc niewiele w sumie na ten temat dzis wiadomo, to na pewno duzo ciekawego wyczytasz na stronie jednej z najlepszych grup rekonstruujacych czasy rzymskie LEGIO XX
http://www.larp.com/legioxx/subarm.html

watcher
kewi
no spodziewalem sie ze cos nosili, ale moja ciekawosc jest apropo co konkretnie, dzieki za linka, z pewnoscia skorzystam
Wotawa
A to na rozwiniêcie dyskusji icon_wink.gif:

Nikt nie wie co konkretnie nosili pod zbroja lub pancerzem, jedyne co wiadomo, ¿e mo¿na to okre¶liæ mianem "subarmalis" i ¿e nie byw³o to raczej czyste. S± bardzo pó¼ne opisy wynalazku, choæ pod inn± nazw± (IVw.n.e. - Bizancjum - pisa³em juz o tym).
Nie zachowa³ siê ani jeden element tego "czego¶", ani te¿ ani jeden wizerunek. Je¶li chodzi o materia³ z którego to wykonaæ to sam nasuwa siê len. Nie wiem ile warstw, nigdy nie mia³em na sobie loriki, ale analogia ze sposobem wykonania pancerza greckiego z warstw tekstylnych wydaje siê kusz±ca.

Przy okazji nadal apeluje siê o nie bieganie publicznie w samym "flejtuchu" (subarmalis) gdy siê odtwarza Rzymian. No, chyba, ¿e mróz i odtwarza sie wyj±tkowo ciê¿kie warunki frontowe.

Acha, przedstawione przez Horhe loriki typu:
"Corbridge A, B i C", oraz "Newstead", to egzemplarze w³a¶ciwie pewne i sprawdzone.
Corbridge generalnie to I w.n.e. - chronologia w zasadzie z kolejno¶cia liter siê zgadza. POd koniec wieku wypierana jest przez "Newstead" (najdoskonalsza wersja tej os³ony). "Newstead" to prze³om I w.n.e. i pó¼niej, byæ mo¿e (niestety trudno okre¶liæ kiedy zniknê³a) do pocz±tków III w.n.e. Prawdopodobnie uzywano jeszcze innych typów, jeden z nich zastapi³ "Newstead", zanim w III w.n.e. (gdzie¶ w poczatkach najprawdopodobniej), segmentata nie zniknê³a na dobre. Ten ostatni typ, "schy³kowy" n ie jest znany ze znalezisk.
Przypuszcza siê te¿, ¿e zbroja u¿ywana by³a raczej przez legiony zachodnie, choæ sam pomys³ konstrukcji jest w³a¶ciwie identyczny z partyjskim sposobem wykonywania os³on cia³a.

Wiadomo, ¿e zbroja segmentowa pojawi³a siê wcze¶niej ni¿ to siê wydawa³o, obecnie uwa¿a siê i¿ by³y to czasy Oktawiana Augusta.
kewi
orientujecie sie jaka gruba blacha byla uzywana ??
pomogloby to w wyobrazeniu sobie jak wytrzymale bylby to zbroje
Vidrobellinus
Trzeba wzi±æ poprawkê na fakt, ¿e ówczesne blachy nie pochodzi³y z walcowni, a by³y wyklepywane, wiêc zdarza³y siê mniejsze lub wiêksze niereguralno¶ci w poszczególnych elementach.
http://www.mcbishop.co.uk - chyba gdzie¶ tam czyta³em, ¿e typ Newstead to 0.04 - 0.05 cala (czyli jakie¶ 1 - 1.3 mm) na ramionach i 0.03 cala (ok. 0.7 mm) na korpusie.
Bior±c pod uwagê, ¿e poszczególne segmenty zachodzi³y na siebie, os³ona rzeczywista to podwojona ww. grubo¶æ.

Pozdrawiam ;)
Vids
Kewi: Jesli interesuje cie blizej temat rzymskich loric warto poczytac :
- H. Russell Robinson - Armour of Imperial Rome
- Bishop - Excavations at Roman Corbridge - The Hoard

mozna je sciagnac ode mnie przez Biblioteke Frehy
Ramol
a czy da³oby sie sk±d¶ wzi±æ wymiary poszczególnych elementów tej lorici segmantata??? macie jakies ¼ród³o w internecie?? icon_neutral.gif icon_wink.gif icon_mrgreen.gif
Emeth
Co do poszczególnych elementów to mo¿na zajrzeæ tutaj:
http://www.larp.com/legioxx/lorpat.html

Jest tego w necie wiêcej - wystarczy w google wpisaæ "Lorica Segmentata", po¶wiêciæ ze 2 godziny na szukanie, t³umaczenie i rozrysowanie, a potem zabraæ siê za zrobienie (³atwiej powiedzieæ :P ).

Pozdrawiam
Ramol
w³asnie zamierzam j± zrobiæ... i do tego potrzebne mi jest d³ugosc poszczególnych elementów, szeroko¶c(wysoko¶c) bo grubo¶c to wezme z poprzednich w±tków tylko zamiast 1.3 dam9przynajmniej ja tak s±dze) 1.5 a na tu³ów 1 mm... Moze tak byæ??? szczerba.gif icon_mrgreen.gif
Dlugosc i szerokosc orginalnych elementow moze byc pomocna ale tylko do pewnego stopnia. Legionisci byli jakby to powiedziec .... kurduplami smile.gif, przynajmniej na to wskazuja znaleziska na przyklad ich loric segmentat.

Przy produkcji mojej zdecydowalem sie na dodanie dodatkowego rzedu i delikatne poszerzenie wysokosci wszystkich rzedow. Mimo iz jest to troszke przeciw prawdziwej rekonsrtrukcji gdyz znaleziska np. z Corbridge dziela sie na typy miedzy innymi wg ilosci rzedow, ale i nie tylko oczywiscie bo ksztalt plytek i sposob mocowania ich ze soba tez ma znaczenie.

Odezwij sie do mnie na priv to ci udostepnie skany ksiazek o ktorych mowa. Na pewno przydadza ci sie w rekonstruowaniu tejze lorici.

watcher
Grenadier
My¶lê, ¿e bezpieczniej bêdzie powiêkszyæ wszystkie elementy powiedzmy o 10 - 15%, ni¿ dodawaæ elementy. lorica jest dosyæ prosta wiêc mozna pos³uzyæ siê powiedzmy kartonowym modelem. Pozdrawiam
Mo¿na by siê pokusiæ o taki ma³y spis rodzajów segmentat

Kalkriese
typy: A & B

Corbridge
typy: A, B i C

Newstead
typy: Zugmantel, Stillfried i Iza

Alba Iulia

Alba Iulia to taka hybryda segmentaty z pancerzem ³uskowym. Nie zachowala sie zadna niestety, jedynie na rzebach i reliefach z 3ego wieku

Rekonstrukcje niektorych segmentat mozna zobaczyc na stronie Legio VI :

http://www.legionsix.org/body_armor.htm

pozdrawiam
watcher
adam96
ja te¿ zamierzam robic lorica segmentata ale potrzebne by mi by³y kszta³ti i wymiary masz moze takie cos ???????????????
Viator
CYTAT(adam96 @ 18:45 20.05.2010) *
ja te¿ zamierzam robic lorica segmentata ale potrzebne by mi by³y kszta³ti i wymiary masz moze takie cos ???????????????

Wiesz co? Jest taki model kartonowego legionisty z I wieku n.e. do sklejania, w du¿ej skali, wydawnictwa GPM (ww.gpm.pl). Kup go sobie i sklej - po tym wcale nie najprostszym do¶wiadczeniu (sam he³m ma co¶ z 54 elementy) bêdziesz siê do¶æ dobrze orientowa³ jak wygl±da i z jakich kawa³ków siê sk³ada lorica segmentata. Nie jest to oczywi¶cie 100% replika, ale jako pogl±dowy model na pocz±tek dla Ciebie bêdzie dobry, a w charakterze pierwszej przymiarki mo¿esz nawet spróbowaæ powiêkszyæ elementy i zrobiæ z grubego kartonu wykrój próbny w skali 1:1, po³±czyæ i przymierzyæ na sobie. Ja wcale nie ¿artujê i nie jest to przytyk do Twojego m³odego wieku - sam ten model skleja³em ledwie parê lat temu, klejony do¶æ nieregularnie wieczorami zaj±³ mi ponad miesi±c.

A proszê tutaj nigdy wiêcej nie u¿ywaæ kilku - a tym bardziej kilkunastu - znaków zapytania obok siebie, nastêpnym razem bêdzie ostrze¿enie. Zapoznaj siê UWA¯NIE z Regulaminem (link) zanim napiszesz nastêpny post, inaczej wszystkie bêd± l±dowaæ w ¦mietniku, a na pytania takie jak to z regu³y nie bêdziesz mia³ ¿adnej odpowiedzi albo same bardzo niegrzeczne.

Pozdrawiam,
mod. Andrzej / Viator
Aedan
CYTAT(adam96 @ 18:45 20.05.2010) *

Poza blach± ok 1mm (i oczywi¶cie umiejêtno¶ci jej obróbki) bêdziesz potrzebowa³ wielu sprz±czek, zawiasów i okuæ. Warto gruntownie zapoznaæ siê z zawarto¶ci± linków z postu Watchera- s± tam miêdzy innymi wykroje elementów, a tak¿e przej¶æ siê na jak±¶ "rzymsk±" imprezê, ¿eby tak± loricê "od kuchni" obejrzeæ. Prawdopodobnie najbli¿sz± taka bêdzie piknik archeologiczny w Nowej Hucie-Branicach 29 05. Model kartonowy (kod GPM 0923 - mo¿e jest jaki¶ inny?) sugerowany przez Viatora to te¿ jaka¶ opcja na pocz±tek, byle by nie zapomnieæ, ¿e jest bardzo uproszczony i ¿e blacha to nie karton smile.gif.
Iulianus
adam96
Sk±d jeste¶? Imprezy staro¿ytnne odbywaj± siê w ró¿nych czê¶æiach kraju, wiêc na pewno bêdziesz mieæ mo¿liwo¶æ obejrzenia sprzêtu. Mo¿e uda siêmi naprowadziæ Ciê na odbywaj±c± siê najbli¿ej Ciebie.
Chocia¿by 28 maja odbywa siê pokaz w Bydgoszczy, a 29-30 zjazd w Sosnowcu. I tu i tu mo¿na obejrzeæ segmencik smile.gif
adam96
ja tak sobie zbiera³em puszki po pepsi i wycina³em z nich blache mam ok. 25 tych blach moze to sie nadac chcia³em zrobic tak na pokaz no i ³atwo siê tnie nawet no¿yczkami ot taka pierwsza moja zbroja chodzi mi o w³a¶nie takie cos
Viator
O Boziu, Adamie, jakiej d³ugo¶ci pasek mo¿esz wyci±æ z puszki po Pepsi? Takimi pomys³ami to siê tu nawet nie chwal, przecie¿ to jest bez sensu. Do segmentaty bêdziesz potrzebowa³ znacznie d³u¿szych kawa³ków. Czy Ty masz jakiekolwiek do¶wiadczenie z metaloplastyk±? Lorica segmentata w zasadzie nie ma szczególnie wyoblonych rejonów, to s± powierzchnie tzw. prostokre¶lne (walcowe i sto¿kowe), wiêc karton (mówimy o materiale grubo¶ci 1-2 milimetrów, a nie o bloku technicznym!) bêdzie siê zachowywa³ przy formowaniu podobnie jak blacha, a o niebo lepiej ni¿ aluminiowa blaszka z puszki, której nawet nie wyprostujesz porz±dnie ani nie opi³ujesz krawêdzi, tylko sobie zadziorów nawbijasz w palce. Skoro i tak ma to byæ "model æwiczebny" to naprawdê nie musi byæ metal. Mo¿esz taki karton zreszt± na upartego pomalowaæ albo kupiæ jaki¶ matowosrebrny.
£atwo Ci bêdzie na takim modelu poprawiæ b³êdy i wymieniæ ¼le spasowane czê¶ci, ¿eby mieæ ju¿ skorygowane wykroje kiedy pójdziesz po porz±dn± blachê (a jak ju¿ Ci ten kartonowy nie bêdzie potrzebny, to zawsze mo¿e siê przydaæ do rekwizytorni jakiego¶ amatorskiego teatru albo np. do parafialnego przedstawienia misterium mêki Pañskiej).
adam96
dobra jako¶ zrobiê t± zbroje cos na wzór lorici ale nie dok³adnej i tyle zeby miec po prostu zbroje

to moze podasz jakis pomys³ co zrobic z tymi blachami maj± ok 8,5 cm x 20 cm
Viator
Nie rozumiem pytania. W Twoim mie¶cie nie zbieraj± surowców wtórnych? Blaszka aluminiowa, podobnie jak blacha obróbkowa i tym podobne nie s± materia³em do rekonstrukcji historycznej.
adam96
a masz moze szblony jak zrobic he³m albo rêkawice

moze jak±s naj³atwiejsz± zbroje
Mateusz z Grójca
he³m z puszek po pepsi to na prawdê bardzo z³y pomys³.

kolego. odpu¶æ. we¼ lepiej id¼ na z³om i kup jak±¶ star± blachê stalow±. bêdziesz mia³ pogl±d jak siê taka zachowuje i jakie to mo¿na z niej zbroje zrobiæ.
Viator
Adamie,

Rêkawic bojowych to nie znajdziesz, bo ich Rzymianie nie u¿ywali.

Wiesz co? Zasugerujê Ci to samo, co niedawno radzi³em innemu koledze na PW:

O wiêcej informacji na temat odtwarzania antycznego uzbrojenia ochronnego (i nie tylko) pytaj naszych kolegów odtwarzaj±cych okres rzymski, zw³aszcza tych o trójcz³onowych imionach, maj±cych avatar z rzymskim legionist±, a pod spodem w polu "sk±d" opis: "Legio" i rzymska cyfra. Na przyk³ad którego¶ z poni¿szych:
Marcus Augustus Glabrio,
Marcus Aurelius Carnifex,
Publius Cornelius Anulinus,
Publius Terentius Metellus,
albo wrêcz samego admina, Kakaja / Watchera:
Cacaius Rebus Asellio (Watcher),
wysy³aj±c do nich prywatn± wiadomo¶æ.

Nie wiem czy ktokolwiek inny, nie siedz±cy po uszy w antyku co¶kolwiek Ci pomo¿e, bo Rzym imperialny to zupe³nie inna i bardzo specyficzna kultura, i wiêkszo¶æ z nas, "¶redniowiecznych", nie ma o ¼ród³ach do rekonstrukcji tego okresu wiêkszego pojêcia.

Wy¿ej wymienieni nie maj± mo¿e za du¿o czasu, ale chêtnie pomog±. Sposób w jaki Ciê potraktuj± zale¿y w du¿ej mierze od tego, jak± pojêtno¶ci± i konkretn± chêci± do ciê¿kiej pracy siê wyka¿esz.

Powodzenia - i pozdrawiam,

Andrzej / Viator
adam96
a czy to musi byc rzym obojetnie co
Viator
CYTAT(adam96)
Zdaje siê, ¿e chcia³e¶ robiæ w³a¶nie segmentatê i o ni± pyta³e¶?

To jest temat pod tytu³em Lorica segmentata, w dziale Ochronne uzbrojenie staro¿ytne. Je¿eli masz inne pytania o inne rodzaje uzbrojenia ochronnego i z innych regionów czasowo-geograficznych ni¿ Cesarstwo Rzymskie, poszukaj odpowiedniego dzia³u i tam pytaj, nie tutaj.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Na przyk³ad którego¶ z poni¿szych:

Oh, dziêki Viator. Poczu³em siê taki wyró¿niony, taki do czego¶ przydatny, taki prawie specjalista w czym¶ smile.gif

CYTAT
ja te¿ zamierzam robic lorica segmentata ale potrzebne by mi by³y kszta³ti i wymiary masz moze takie cos

Naj³atwiej siêgn±æ po bibliografiê. Moim zdaniem, w temacie segmentaty to wrêcz wspania³± i podstawow± pozycj± jest M.C. Bishop "Excavations at Roman Corbridge: the Hoard". To publikacja znaleziska archeologicznego, skrzyni w której by³o sporo rzymskich "suvenirów" w tym pancerze. Nie pamiêtam, ale je¶li to publikacja naukowa, to na pewno s± podane wszelkie wymiary. Na pewno s± rysunki, wrêcz pojedynczych p³ytek. Moim skromnym zdaniem, gdy¿ za specjalistê w ogóle siê nie uwa¿am, to podstawowa lektura w temacie lorica segmentata.

CYTAT

Niestety, to chyba streszcza wszelkie chêci, umiejêtno¶ci i zamiary...
Vissegerd
Drodzy Frehowicze, mam nieodparte wra¿enie, ¿e nasz m³ody kolega robi sobie... po prostu jaja icon_wink.gif
Wy siê tu pocicie, staracie pomóc, a to jakie¶ ¿arty chyba s±...

Kolego Adamie, wykonanie zbroi rzymskiej, jak zreszt± ka¿dej innej, to zadanie niezwykle trudne i skomplikowane, tylko na obrazku g³adko to wygl±da, radzê odpu¶ciæ, albo jak szanowny Viator sugerowa³, przej¶æ na karton.
Gdyby¶ jednak siê bardzo upar³ (i chcia³ rozczarowaæ w trakcie roboty), to tutaj masz krótk± instrukcjê: http://www.ehow.com/how_4830071_make-roman-armor.html.

A pogl±dowy rysunek wygl±da tak:

I wiecej zdrowego rozs±dku ¿yczê bigsmile2.gif
Marcvs Acilivs Glabrio
Przy czym delikatna uwaga u¿ytkownika- je¶li bêdzie tylko taka mo¿liwo¶æ, braæ jakikolwiek inny rzymski pancerz (czy to hamata, czy squamata) albo wybraæ siê do rzemie¶lnika znaj±cego siê na rzeczy. Niewiele na ¶wiecie jest rzeczy (ale perfidne powtórzenie), które potrafi± byæ bardziej denerwuj±ce ni¿ niedoci±gniêta w szczegó³ach segmentata- odpowiednie wygiêcia wszystkich p³ytek, spasowanie pasków i innych to podstawa, która ¼le zrobiona w fazie produkcji szybko przyprawi u¿ytkownika o taki wku... tzn, nerwy ¿e ciê¿ko to opisaæ...
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Wotawa @ 13:35 30.10.2004) *
Nikt nie wie co konkretnie nosili pod zbroja lub pancerzem, jedyne co wiadomo, ¿e mo¿na to okre¶liæ mianem "subarmalis" i ¿e nie byw³o to raczej czyste. S± bardzo pó¼ne opisy wynalazku, choæ pod inn± nazw± (IVw.n.e. - Bizancjum - pisa³em juz o tym).
Nie zachowa³ siê ani jeden element tego "czego¶", ani te¿ ani jeden wizerunek.

S± na kolumnie Trajana. Ksi±¿ka jest za gruba ¿eby mi siê zmie¶ci³a w skaner a ¶wiat³o ju¿ zbyt kiepskie na fotografowanie - wrzucê jutro.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Jednak zmie¶ci³em j± w skaner. ¬ród³o:

"Arms and Armour of the Imperial Roman Soldier From Marius to Commodus, 112BC-AD192" autorstwa Raffaele D'Amato i Grahama Sumnera, ISBN 978-1-84832-512-8

http://img213.imageshack.us/f/submarmale.jpg/
http://img59.imageshack.us/f/subarmale2.jpg/
http://img514.imageshack.us/f/submarmale3.jpg/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.