Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [jak] problem z rogiem do picia - zapach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Zygi
mam taki ma³y problem. Kupi³em ostatnio róg do picia zwyk³y bez ¿adnych okuæ ani gad¿etów i nie wiem jak go wyczy¶ciæ bo ¶mierdzi. Mo¿e kto¶ mi pomo¿e i wie jak go odszczurzyæ? dunno.gif
Sowa
Moj sta³ sobie przez dwa misiace z domestosem w srodku i smierdzi dalej bigsmile2.gif
wlewa³am do niego naprawde wybuchowe mieszanki
cylit, proszek do czyszczenia, spurytus, formaldechyd, p³yn do mycia okien (akt desperacji)
Nic nie pomaga-wiec zycze szczescia.

Sowa
Sigurd
Wlej firmowej Coca-Coli na ca³± noc, niech sobie postoi.
Kazimierz
Potwierdzam, ja swój tak czy¶ci³em. Colka-cola jest jedn± z najbardziej ¿r±cych substancji znanych ludzko¶ci bigsmile2.gif
Wasilko
nie ma to jak kwas fosforowy... bigsmile2.gif
Kadlin
a moze tek spróbowac naszej polskiej wódki, naprawde pomaga smile.gif
Pozdrawiam!
Thyrvald
e tam. Po co siê z tym bawiæ i tak zawsze bêdzie "¶mierdzia³" i smakowa³ rogiem - bo to jest róg. Po tygodniu picia z niego siê przyzwyczaisz.
Zygi
ha dzieki za pocieszenie..... a tak wogole jak mozna takowy róg "udekorowac" np. srebrem, aluminium czy czyms metalowy i swiec±cym?
synek
ja siê nieznam ale pewnie dekorowaæ mo¿na

tylko na boga nie aluminium crazy.gif
mo¿e mied¼ mosi±dz br±z srebro z³oto ale nie aluminium crazy.gif
Zygi
oki, spokojnie tak tylko napisalem bo tez sie nie znam, ale wiem ze mozna polerowac aluminium..... ale z kolei srebro jest strasznie drogie...... crazy.gif
watman
CYTAT(Zygi)
oki, spokojnie tak tylko napisalem bo tez sie nie znam, ale wiem ze mozna polerowac aluminium..... ale z kolei srebro jest strasznie drogie......  8O

1) nie ma takiego czegos jak aluminium :E (znaczy - moze sie zdarzyc, jezeli odtwarzasz odpowiednio pozny okres)
2) napisz na jaki okres chcesz ten rog zrobic - poradzi sie jak zdobic :>
Zygi
to, ¿e aluminium nie da rady to wiem, ale my¶la³em, ¿e poprostu mo¿na bêdzie "oszukaæ" bigsmile2.gif A interesuje mnie tylko i wy³±cznie Skandynawia, za czasów wikiñskich, oczywi¶cie. bum.gif Pozdrawiam!
watman
CYTAT(Zygi)
to, ¿e aluminium nie da rady to wiem, ale my¶la³em, ¿e poprostu mo¿na bêdzie "oszukaæ"  :grin:

nie, nie mozna anger.gif

CYTAT(Zygi)
A interesuje mnie tylko i wy³±cznie Skandynawia, za czasów wikiñskich, oczywi¶cie. bum.gif

to nie baw sie w zadne metale, tylko ewentualnie wypalenie jakis wzorkow... wiesz - obramowanie otworu i jakies takies ;]
Thyrvald
Abstrachuj±c od tego czy mo¿na czy nie, czy da siê oszukaæ itd... to aluminium siê utlenia i nie radzê z takiego czego¶ piæ.

Swoj± drog± to by³oby ciekawie Ciê Zygi zobaczyæ w 2-kolorowej smoczej ³usce z aluminiowym rogiem cool.gif
Rugiewit
Spróbuj w ¶rodku perhydrolem, lub 60% woda utlenion± (uwaga - kontroluj to, by nie spaliæ rogu)

A ja swój pierwszy róg zalakierowa³em w ¶rodku - badziewie, nie polecam, ale te¿ nie ¶mierdzi ju¿ wcale. bum.gif

A powaga, to po kuracji perhydrolem, potem szorujesz w ¶rodku a¿ siê bêdzie b³yszczeæ (mo¿na u¿yæ takich szczotek do mycia w±skich naczyñ).
W taki wyszorowany róg gdzie ju¿ nie ma prawa byæ w ¶rodku ¿adnych faflucli, nalewasz na noc spirytusu i ju¿ nie powinien ¶mierdzieæ.
Ale lekki zapach rogu zawsze zostanie - i o to chodzi - miód lepiej smakuje. szczerba.gif
S³awomir z Che³ma
Zalej róg woskiem, a tak pozatym podobny temat ju¿ by³. bigsmile2.gif
Kasia Kmieæ
Podobno róg jest taki sam jak zranione kopyto-musi siê zagoiæ bigsmile2.gif - zatem opiszê co ja zrobi³am:
najpierw wyparzy³am , potem zasypa³am sol± (2 dni)- sól t³ucze drognoustroje- zapach to ich odpowiedzialno¶æ . nastêpnie zrobi³an zaprawê z octu z wod± (te¿ z dobê), potem piwo...i da³am mu odpocz±æ- czyli mieszanka wszystkiego ze wszystkim - ale skuteczne...coca-coli te¿ la³am . Róg siê uspokoi³. pozdrawiam
Verdandi
wódka tez mu dobrze robi. Nala³am, zatka³am i juz prawie gotowy tez dobê tak sta³. Ogólnie dzia³a chyba wszystko co wy¿era i niszczy bakterie. Nie polecam tylko ró¿nych domestosów bigsmile2.gif bo potem moga byc komplikacje ¿o³±dkowe face4.gif
Trollsky
woda utleniona 30%, jak w rogu sa przyklejone jakies male kawaleczki "mieska" a ich nie widac bo rog jest zakrecony bigsmile2.gif to tez rozpusci, wlewasz i jak musuje to znaczy ze woda dziala, odstawiasz na 12 godzin, dluzej nie bo powstaje warstewka bia³ego nalotu trudnego do pozbycia sie. a potem to zalewasz piwem i tydzien niech stoi, piwo zmieniasz co 2 dn(na rynie rok temu w ten sposob zmarnowa³em 20 piw) face4.gif i. i bedzie niezle, chociaz zapachu nigdy sie nie pozbedziesz. ja juz troche rogow zrobilem i zasada jest taka - im starszy rog tym mocniej smierdzi, rogi ktore 2 dni temu jeszcze byly na krowie gdy sie je szybko obrobi nie smierdza praie wogole.
no i nie uzywanie domestosow i innego badziewia chemiznego nie jest wskazane, potem sie chlorem odbija itp tongue.gif
Feamir
Na strychu znalaz³em stary krowi róg o pojemno¶æ gdzie¶ 0,3l. Co z nim zrobiæ ¿eby nadawa³ siê do picia? Jako¶ odkaziæ? I co z ozdobami?
POZDRAWIAM!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.