W nadchodz±cym sezonie chcia³bym odtwarzaæ piechura (ju¿ do¶æ rycerzy :D) armii Niemieckiej b±d¼ Francuskiej z okresu 1300-1305.
Czy mogê wzorowaæ siê na tym panu???
http://www.liebaart.org/solden_e.htm
wedlug mnie do tego zestawu brakuje kolczych nogawic, uzylbym na twoim miejscu tez helmu z oslona twarzy(moze bardziej to rycerskie , ale liczy sie bezpieczenstwo w walce) , poza tym - siwetny pomysl aby robic sie na piechura - sam tez mam taki zamiar, ale na okres wojen husyckich, wiec powodzenia w tych dazeniach
jedna sprawa. gosc na fotce jest uzbrojony w "goedendag ",sprzet typowo flamandzki ,i uzywany wlasciwie tylko tam ,co do helmu z oslona twarzy u piechura XIII to bzdura ;)
Witka .Idac dalej w ikonografi nie ma przedstawieñ piechoty z he³mami zamkniêtymi az do czasu pojawienia sie salady. a im wcze¶niej tym u piechoty bardziej hardkorowo tzn mniej sprzetu ochronnego ( zgodnego ze zród³ami ) proponujê przejrzeæ biblie Maciejowskiego ( tylko 50 lat wstecz od roku który chcesz odtwarzaæ ) i zobaczyæ w co jest wyposa¿aona piechota tam.
Helm z olone napravde jes problema dla piehura... do momentu kiedy jies wiele piehurov...
For example v Litvie jes kilka grup ktury uzyvajom ekvipunek Baltyjski 11-13 vieku no i co... martvyh niema po temu ze oni fighting nie historicnie (cy "ryceze" bijomshe historycnie???
)glova s boku neudezajom, po koliana i nizei niebijo.... Jezeli trenirovany cloviek i niejes glupi on bende bic tak zeby nezabic...
Popace na Vikinguv s Polcy - nie vshustkie z soton-hoo....
No do tematu... Moze to momoze:
Hlopak z kapalinem (kapalin ja myshle jest lepsy od tvojego helmu, ale ja tak myshle...)
http://www.viduramziai.lt/foto/sarvuote4.jpg
Po za tym zobac tutai:
To piehur od 1250 ale moze ideja albo myshl dobra....
http://www.historiska.se/histvarld/drakter...t/fotsoldat.htm
(Klikai na hjor, ringbrynja i dalei.... bende viencei picersuv...)
to ze napomnialem o oslonie twarzy to tylko taka sugestia apropo walki zachowaniem maks bezpieczenstwa w tym sprzecie
alternatywa jest uzycie czepca kolczego na przeszywany czepiec na ochrone twarzy
proponuje oblukac offspey german medaiveal armies 1300-1500, i zwrocic uwage na przedstawienie uzbrojenie Albrecht von Hohenlohei zauwaz jak w jego przypadku zastosowane jest rozwiazanie z czepcem kolczym
w tym samym offspreyu looknij na :infantryman c 1300
popieram wypowiedz z zamienienem helmu na kapalin - naprawde bardziej chroni twarz przed ciosami z gory, i jest klimatowy
A kiedy pojawia sie lebka z zaslona takim nosalkiem?
Nie bylo juz wtedy?
I przy okazji kiedy to znika z uzycia?
Tatar; wielkie dzieki - gdyby ta strona byla po angielsku!!! ehhh jest naprawde super...! No wlasnie a co do pana w moim linku w pierwszym poscie, co to za helm??? Jakis rodzaj lebki, to wiem...ale moze cos dokladniej?
Ja myshle ze helmet "tvojego" pana jes tak nazyvany Raund helmet... Most early obraz kturego mnie vyshlo znaleshch - to begining 13vieka... moze ja mylimshe...
No dalei hcem porozmawiac - takiego helmu uzyvac jes niebespiechne - lepei juz brach z "nosem" jak tutai:
http://www.soton.ac.uk/~tpg/ArtsOfWarPart4...Files/helm2.gif
V tum picers:
http://www.viduramziai.lt/foto/sarvuote4.jpg tez mozesh zobacyc raund helmet albo raund cup jakiego ty hcesh uzyvac.
Ale jak muvilem - lepei uzyvai kapalin. On nietylko lepei hroni, om jest tak samo historychny do tego periodu.
No a vygliond - to decide jasno ze dla ciebie....
Pozdrawiam!
Hej
No jak dla mnie ten he³m jest raczej poprawny choæ powinien mieæ raczej zaokr±glony czubek. Takie te¿ by³y ale nie wiem czy jeszcze w 1300 r. Pewnie zale¿y to od rejonu geograficznego. Polecam zajrzeæ m. in. do Codex Manesse. Aha co do rêkawic to ja stawia³bym na mitynki, a nie oddzielne.
Pozdrawiam
jesli juz sie powolujesz na manesse kodex ,to czemu odrzucasz odzielne rekawice kolcze ,ktore na owym masnesse kodex sie pojawiaja, zwlaszcza u pocztowych ....??
Hej
No masz racjê, myli³em siê. Nie przyjrza³em siê dok³adnie i jako¶ nie zwróci³em dot±d uwagi na nie.
Wydaje siê natomiast ¿e powinny mieæ d³u¿sze mankiety takie do po³owy przedramienia, przynajmniej wed³óg manesse.
Pozdrawiam
ps. za¶ co do go¶cia to on dla mnie bardziej wygl±da na ubo¿szego rycerza/miinisteria³a niz na ¿o³nierza, choæ tu siê pewnie mo¿na spieraæ.
Pozdrawiam
No bo to jest milicja miejska ,wiec to zeczywiscie nie jest zwykly knecht ....to byly bogate miasta ..generalnie specyficzna formacja, cos jak angielscy lucznicy ,czy szwajcarscy halabardnicy...(jesli chodi o wystepowanie)
Skrzynka z Courtrai jeszcze siê k³ania.
Z moich obserwacji - rêkawice jak w mordê strzeli³. Przy okazji - ani jednego kapalinka (pewnie przypadek lub regionalizm). He³mów z nosalkiem na ok. 1300 nie stwierdzono nigdzie, je¶li juz, to te malutkie "³ebeczki" na kaptur albo bez. Pewnie nosal w³a¶nie niedawno sta³ siê demodee.
Companiero "Tatar". W czym¶ mo¿emy pomóc aby zapis wygl±da³ przyzwoicie? Bardzo chêtnie pomo¿emy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.