Poszukujê ¼róde³ pisanych do wyrobów bednarskich, g³ównie chodzi mi o wiadra klepkowe (XI-XIIw). Jednak¿e wszelakie informacje bêd± mi pomocne... etnograficzne oczywi¶cie równie¿.
Dla zainteresowanych to co znalaz³am:
Józef Ka¼mierczyk "Wczesno¶redniowieczne wyroby bednarskie z Ostrówka w Opolu", "Kwartalnik Historii Kultury Materialnej", R. XIII, 1965 nr 3, s. 469-498
R. Barnycz-G³upieniec "Naczynia drewniane z Gdañska w X-XIIIw", £ód¼, 1959
J. ¦widerski, "Produkcja wyrobów bednarskich", Warszawa 1966
Za wszelkie inne informacje bêdê niezmiernie d¼wiêczna
Pozdrawiam,
Anca
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Dla niewtajemniczonych, tak sie prezentuja wyroby bednarskie:
³agiew
wanna
beczki i skopki
masielnica
balie i konwie
wiadro
wiadro i balie
wiadra
ceber 1
ceber 2
miarka do zbo¿a, cebry, w tle konew
no i starczy ...
z klepek robilo sie jeszcze
dzie¿e... ale nie mam akurat pod reka, linka zadnego do ryciny badz oryginalu
Czyli ten anta³ek przy pasku s³u¿±cy zamiast buk³aka to ³agiew? Dziêki za >>s³owniczek<<
A czy u¿ycie by³o jakie¶ szczeólne czy te¿ w charakterze buk³aka (podró¿nego)? I czy produkuje kto¶ takowe ³agiewki?...
³agiew-daw. «naczynie z drewna, skóry lub metalu s³u¿±ce do przechowywania p³ynów; buk³ak
widze ¿e temat nieco podupad³, ale równie¿ poszukuje wiadomosci na temat bednarstwa... interesuje mnie g³ównie jak robiono beczki
mile widziane ¼ród³a typu www ale ksi±¿kowe te¿ jak najbardziej porzadane
W³a¶nie... czy kto¶ mo¿e wie gdzie mo¿na znale¼æ wskazówki na temat bednarstwa?
W³a¶nie znalaz³am co¶ takiego, mo¿e siê przyda. Jest to referat, plik word, niestety bez przypisów i ¼róde³.
http://www.sciaga.pl/prace/getattach.html?aid=18622A jak skoñczê magisterkê to zamieszczê fragment o wyrobie wiader.
A jesli kto¶ natrafi³ na rycinê ¶redniowieczn± to bêdê wdziêczna za informacjê.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Na pocz±tek ... Bardzo dobra praca. !
Chocia¿ nie rozumiem tego datowania ju¿ na pocz±tku pracy, ¿e niby od trzeciego wieku naszej ery znane jest bednarstwo.
Hmm .. chyba musi byæ du¿o starsze skoro znanych jest mnostwo ukazañ ze staro¿ytnego rzymu.
Ot kilka na pocz±tek
Mam pytanie jak powinien wygl±daæ kranik w anta³ku na XIII w. z tego co wypatrzy³em to Cacaius Rebus Asellio (Watcher) da³ link do ¼ród³a z kranikami z XIV czy orientuje siê kto¶ czy podobnie to wygl±da³o w XIII?
Pozdrawiam Enzo