http://www.lancasters-armourie.co.uk/images/glaive.jpg - czy ktos moglby pomoc mi ta szlicznote wydatowac?
czy glewia w ogole bardzo sie zmienialy z biegiem wiekow
jakie moga byc ksztalty tej broni na przelom xiv/xv w? :]
wiem, ze duzo, ale wsio co znalazlem na fresze o glewiach bylo w temacie megatasaka z biblii maciejowskiego :-)
Jesli braæ wed³ug "Rozwoju europejskiej broni drzewcowej" Bashforda, to jest to najwcze¶niejszy typ glewii- tak od 1200 , a¿ po 1400. Na prze³om XIV I XV wieku dobrze wygladaj± te z hakiem/pó³ksiê¿ycem z ty³u.
Pozdrawiam
Kacper
Na 1200 te¿ s± takie z hakami - s± tego przyk³ady w "Arms and armour in the Crusading era".
Watman w Twojej sprawie nic nie pomoge ale te¿ mnie ten temat interesuje. mam pod rêk± jeden przyk³ad glewii z po¼nej piêtnastki
A czy gdziekolwiek napisa³em, ¿e nie?
No niby nie, zasugerowa³em jeno ¿e wcze¶niej tez pasuj± z hakami - spoko loco , bez nerw.
Przy okazji jak jest z zlamana bronia na kiju? Miecze, tasaki jako bron drzewcowa.. Jakies zrodla potwierdzajce ktos zna?
Pozdrawiam
"The glaive with the saw back (teeth) is OK for late 14th Century..." - tak mi odpisal roger lankford z lancaster armourie... rambo-noz na drzewcu?
ok, zaczne jeszcze raz :-)
czy ma ktos jakies wzory (najlepiej zdjecia zachowanych egzemplarzy) glewii z przelomu xiv/xv wieku? :]
w ostatecznosci moga byc rycinki ;]
zdjêcia z muzeum wojska polskiego postaram sie wrzuciæ na pocz±tku przyszlego tygodnia.
Pozdrawiam
A zdjatka nadal brak:D czekam na jakie¶ Glewie;)
A jak datowana mo¿e byæ taka glewia -
http://www.allegro.pl/item941842302_glewia_grot.html (o ile w ogóle jest poprawna historycznie)?
Kszta³tem przypomina co¶ na XIII-XIV wiek. Tylko jaka¶ taka trochê niewymiarowa...
2cm ¶rednicy drzewca wystaqrczy? nie za ma³o na glewiê?
Od razy zaznaczam - rabinem nie jestem w tym ale- wielko¶æ ¿ele¼ca sugeruje mi raczej jak±¶ formê sulico-rochatyno podobn± z okresu ja wiem 1200-1300-ale ze specyficznego kegu kulturowego do tego pasowa³ by hak na tylcu nie zagiêty w dó³ a do góry i mamy mongolskie takie co¶ czego nawet nazwaæ nie potrafiê o czyta³em niegdy¶ do¶æ dok³adny opis- broñ konnego ala lanaca z ¿ele¼cem tn±cym i turbo dodatkiem
Czyli raczej XV wieczna Europa to nie jest :D. Dziêkujê, tyle chcia³em wiedzieæ.
P.S. Je¶li o skojarzenia chodzi to mi na my¶l przychodz± jeszcze wszelkie typu broni ch³opskich z XV i XVI wieku, ale to te¿ mnie nie interesuje.
Pozdrawiam
Dwa cm ¶rednicy tulei skutecznie eliminuje t± glewie z u¿ytku no chyba ,¿e w kuchni :-) Kszta³tem jak najbardziej pasuje do tych XIII wiecznych na przyk³ad z Biblii Maciejowskiego.
Ano w³a¶nie - na tulejê nie zwróci³em uwagi - a tak sobie popatrzy³em za ¿ele¼cem tego typu o tak ma³ych rozmiarach( bo kszta³t owszem pasuje na glewie ale rozmiar nie) i poza tymi niejasnymi konotacjami mongolskimi co¶ tam takiego przypomina w rêkach pó¼nych kataprachtów bizantyjskich - eeee .... mo¿e?
A taka glewia:
http://allegro.pl/item945723711_glewia_xiv...a_grunwald.htmlCzy jej wystêpowanie ograniczone jest li tylko do XIV wieku?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.