Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Powiesci na tle XVI i XVII wieku Polski
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Sam
Witam,

poszukuje powiesci na tle XVI i XVII wieku Polski. Stare i nowe powiesci. Bardzo bylbym wdzieczny za kazda pomoc!

Sam
Jaros³aw (Gêsik)
Polecam powie¶æ Kazimierza Korkozowicza , Je¿d¼cy Apokalipsy - tytu³ mo¿e trochê trywialny siê mo¿e wydaæ je¶li wie siê ¿e bêdzie w sporej czê¶ci o lisowczykach ale autora naprawdê warto doceniæ za wierno¶æ historyczn± i zaciêcie sensacyjne. Naprawdê warto przczytaæ - s± to trzy tomy.
AdamS
Jacek Komuda "Wicze gniazdo"
wiley
Trylogia Sienkiewicza smile.gif

tak oczywiste ¿e a¿ mi siê na my¶l nasunê³o
pepson
"Jezdzcy Apokalipsy", oraz jeszcze jedna Kazimierza Korkozowicza, jednak nie pamietam jej tytulu ,ale ostatnie chyba - o kolesiu który bierze udzia³ w wyprawie na Wiedeñ. Jednka Je¼dzcy s± owiele lepsi, zobacz jeszcze "Wilczaki" W³adys³awa Strumskiego, oraz "B³±¿eja Siennickiego Przypadki Wojenne" i inne osobliwe notacje 3 tomiki Bohdan Królikowski, a i "Szwedzi w Warszawie", "Oko Proroka" smile.gif
Ps. jak se cos jeszcze przypomnê dam znaæ. read.gif
Ania Kryska
"Crimen" Józefa Hena - pewnie pamiêtacie film z Lind±, dla mnie ksi±¿ka rewelacyjna, lubiê te¿ tego samego autora opowiadania o staro¶cicu Wolskim.
pepson
H. Sienkiewicz NA POLU CHWA£Y (XVII w.)
J.B. Rychliñski FAMA KAPITANA MORY (XVII w.)
J.M. Jankowski ZNAK JASTRZÊBCA (XVII w.)
W. Przyborowski NAMIOT WEZYRA (XVII w.)
W. Rymkiewicz ROMANS KRÓLEWSKI (XVII w.)
Tomasz z £añcuta
,,Na diabelskim go¶ciñcu" i ,,Starosta Zygwulski" o ile pomnê - niestety autorów nie pamiêtam.
Gloria z Krakowa
Jest taki pisarz Bohnan Królikowski, który pope³ni³ kilka ksi±¿ek o akcji rozgrywaj±cej siê w czasach paralelnych z sienkiewiczowsk± Trylogi± i Polem Chwa³y. Ja czyta³am "Szable nie rdzewia³y". Takie sobie szczerze mówi±c, mog³oby byæ lepsze, ale widaæ po tym przynajmniej pasjê i zainteresowanie opisywan± epok±.

A opowiastki Komudy to dla mnie gnioty. "Wilcze gniazdo" jeszcze ujdzie w t³umie, ale po grafomañskie "Opowie¶ci z Dzikich Pól" nie warto siêgaæ.
AndrzejM
A'propos Królikowskiego - masz jego trylogiê napisan± jako diariusz - tytu³ ka¿dej z ksi±¿ek zaczyna siê od "B³a¿eja siennickiego....".
Ca³o¶æ tak przekonywuj±ca i wiarygodna, ¿e a¿ jeden mój "s³ynny" znajomy przez d³ugi czas publicznie uznawa³ to za tekst ¼ród³owy!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.